OMSTRIDT: Borislav Ivanov (innfelt) mistenkes av mange for å drive med sjakk-juks. Selv mener 25-åringen han er uskyldig. Foto: Getty Images/blitz.bg

Sjakkspiller kastet ut av turnering etter anklager om juks

La opp i oktober, gjorde comeback, ble igjen juksestemplet

Dataprogrammerer og sjakkspiller Borislav Ivanov (25) har hatt en turbulent karriere. Nå er han enda en gang i trøbbel.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Under en sjakkturnering i Spania i forrige uke ble Ivanov kastet ut etter nye anklager om juks. 25-åringen slo flere stormestere før han i runde seks ble bedt om å reise seg og forlate turneringen.

Det skjedde etter at arrangøren hadde strippet av ham klærne i jakten på elektroniske hjelpemidler. Ivanov spiller nemlig så perfekt sjakk at han er på nivå med den berømte sjakkdatamaskinen «Houdini».

Selv ikke verdensmester Magnus Carlsen klarer det.

Det er ikke første gang Ivanov blir sjekket for skjulte hjelpemidler, men ifølge chess.com, som siterer anonyme kilder, fant arrangørene denne gang et elektronisk apparat på bulgareren.

Det nekter Ivanov for.

- Folk som sier at jeg hadde på meg et slikt apparat lyver, sier han til nettstedet og forklarer:

- Jeg spilte turneringen og etter fjerde runde ba arrangørene meg om å ta av meg skoene. Jeg sa OK. Før den sjette runden ba de meg ta av meg alle klærne. (...) Jeg sa så til dem at dette er en sjakkturnering, ikke en strippebar. Motstanderen min sa at dette er reglene til FIDE (det internasjonale sjakkforbundet, journ. anm.), men jeg visste ikke at reglene sa du måtte strippe deg naken før et parti. Det er ydmykende.

Men ikke alle tror på Ivanovs forklaring.

- Dette er den første turneringen hvor det faktisk er funnet noe på ham. Han har klart å slippe unna tidligere, men det har vært klare indikasjoner på at han ikke har hatt rent mel i posen, sier journalist og sjakkspiller Tarjei Svensen til VG.

Han var i India da Magnus Carlsen kjempet mot Viswanathan Anand om VM-tittelen i november og har også fulgt med på den etter hvert lange historien til Borislav Ivanov.

Uteble fra «jukse-test»

- Han er en sterk spiller, men grunnen til at mistanken rundt ham vokser er at han presterer langt over det en spiller på hans nivå skal prestere, sier Svensen.

Det hersker fortsatt noe tvil om nøyaktig hva det var som skjedde i Spania. Sjakknettstedet Chessbase skriver at Ivanov nektet å ta av seg skoene da motstander i runde seks, Namig Guljev, bad om å få de sjekket.

Det vil i så fall være det samme som han gjorde i en turnering i Bulgaria i oktober, hvor han også ble diskvalifisert og etterpå annonserte at han skulle legge opp.

I begynnelsen av november skulle Ivanov delta i en test i regi av det bulgarske sjakkforbundet for å bevise at han ikke har jukset seg til bedre sjakkresultater. Han møtte ikke opp.

- Er blitt verdensberømt

Svensen har liten tro på at Ivanov, som i mai ble utestengt i fire måneder av samme sjakkforbund for mistanke om juks, skjerper seg nå.

- Jeg skulle gjerne likt å tro at dette er det siste han gjør som sjakkspiller, men det trodde jeg også da han ble utestengt og fikk en dom. Jeg har på følelsen av at han ikke gir seg.

- Nå er han blitt verdensberømt og jeg tror han bruker det som et statussymbol, sier Svensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder