UTE EN REGNVÆRSDAG: Ole Einar Bjørndalen måtte frem med regntøyet da han kom til Drammen for å dele ut nye våpen fra sitt fond til skiskytterklubber i dag.
UTE EN REGNVÆRSDAG: Ole Einar Bjørndalen måtte frem med regntøyet da han kom til Drammen for å dele ut nye våpen fra sitt fond til skiskytterklubber i dag. Foto:Jostein Magnussen,VG

Bjørndalen: - Nå må alt klaffe for at jeg skal lykkes

Tvinges til å stå over skiskytternes høydeopphold

SPORT

Får ikke noe «wild card» til VM av forbundstopp

DRAMMEN (VG) Etter et treningsavbrekk på seks lange uker innrømmer Ole Einar Bjørndalen (41) at alt heretter må klaffe hvis han skal ha noen mulighet til å hevde seg i toppen under VM på hjemmebane.

Publisert:

I løpet av sin lange karriere har skiskytterveteranen aldri før opplevd seks uker på sidelinjen. Men to lange antibiotikakurer på grunn av en bakteriell infeksjon satte en stopper for Bjørndalen. Kroppen restituerte ikke.
Men han er i gang igjen, og tirsdag vil prøvene på Olympiatoppen vise om han har tålt all treningen de siste ukene.
– Nå har jeg trent mye sammenlignet med tidligere år, men det går ikke an å ta igjen det tapte. Det fungerer dårlig, sier Bjørndalen.


VG møtte skiskytteren da han delte ut konkurransevåpen til fire klubber fra Ole Einar Bjørndalen-fondet i Drammen mandag. Planen er at 20 klubber skal få elitevåpen i løpet av fem år.

Les også: Bjørndalen taus om kjærligheten

Mellom regnbygene innrømmer 41-åringen at han har en plan som han ønsker å følge.
– Den innebærer at alt må gå på skinner fremover. Jeg er avhengig av at alt klaffer fra nå om jeg skal lykkes. Jeg har ingenting å gå på. Det er lenge til VM, men det er mye som må være på plass før det, sier han.

Dropper høydetrening

Han sto over Blink-festivalen, helgens NM i rulleskiskyting, og når Emil Hegle Svendsen & Co reiser på høydeopphold i Italia onsdag, blir Bjørndalen hjemme. Han har ikke noe grunnlag for å reise i høyden og fortsetter treningen i lavlandet.

– Blir du tvunget til å gjøre andre prioriteringer senere i sesongen på grunn av sykdomsavbrekket?
– Det tenker jeg ikke på. Jeg har et rennprogram som jeg har lyst å gjennomføre, så får vi se i desember hvilken form jeg er i og hvor mange renn jeg kan gå. Så får jeg forsøke å kvalifisere meg til VM og finne toppformen inn mot VM.

Idrettssjef Morten Aa Djupvik mener Bjørndalen gjør lurt i å satse alt på VM i Holmenkollen.
– Å kunne prestere på et høyt nivå over tid blir en utfordring fordi han har vært så lenge uten trening. Det må vi være ærlig og realistisk på. Samtidig har jeg veldig tro på at han kan prikke inn og nå en toppform til VM.

Må kvalifisere seg til VM


Problemet til Bjørndalen er at han må kvalifisere seg til VM.
– Han får ikke noe «wild card» han heller og må bevise at han er god nok til et VM. Men vi vil ikke stresse Ole. Han skal få tid og ro slik at han i samarbeid med landslagssjef Egil Gjelland kan lage en plan som de synes er mest fornuftig fremover. Hvis han ikke er klar til å gå skirenn når sesongen starter, så må vi tilpasse og gjøre det best mulig, sier Djupvik før han legger til:

– Ole har jo en rimelig bra merittliste og jeg tror han kommer til å kvalifisere seg til VM. Selv om han er den mest erfarne så er dette en ny situasjon for han. Det er en mental prøvelse å forskyve på opprinnelige planer og blir nødt til å gjøre mindre justeringer hele veien. Det er der vi må hjelpe til og bygge trygghet, sier idrettssjefen.

Her kan du lese mer om