OL-DRONNING: Simone Biles kunne glise bredt etter å ha gått til topps i frittstående. Det var den amerikanske jentas fjerde OL-gull i Rio. Foto: Rebecca Blackwell AP

Turndronningen avslører at hun har ADHD etter WADA-hacking

Simone Biles: – Ikke noe å skamme seg over

Etter hackerangrepet mot antidopingbyrået WADA avslører turndronningen Simone Biles (19) at hun har tatt medisiner for ADHD siden hun var barn.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det å ha ADHD, og ta medisiner for det, er ikke noe å skamme seg over eller noe jeg er redd for å la folk få vite om, skriver Biles på sin Twitter-konto.

Det skjer en måned etter at hun tok Rio-lekene med storm og vant fire OL-gull.

Bruker forbudt stoff som medisin

Les også: WADA bekrefter vellykket hackerangrep

Den amerikanske turnjenta valgte tirsdag å annonsere at hun har ADHD etter at det ble kjent at russiske hackere hadde offentliggjort konfidensielle opplysninger om amerikanske utøvere, deriblant Biles. De lekkede dataene på 19-åringen viser at hun har testet positivt på metylfenidat, og–så ofte kjent som Ritalin.

Det er et forbudt stoff på WADAs dopingliste, men det amerikanske turnforbundet skrev i en uttalelse at Biles av medisinske grunner har fritak til å benytte stoffet.

– Simone har fylt ut papirene som USADA og WADA krever, og det er ikke noe brudd på reglene, sier den amerikanske turnpresidenten Steve Penny.

Les også: 19-åring vant suverent mangekamp-gull

ADHD Norge håper flere utøver står frem

Generalsekretær Gry Lunde i ADHD Norge er glad for at Simone Biles forteller åpent om diagnosen.

– Det handler om å være forbilder på områder som ikke er knyttet opp til det vanlige utdanningsløpet. Det er mange med ADHD som har lese- og skrivevansker, og som synes det tradisjonelle skolesystemet kan være vanskelig. Det er fint å se at man kan lykkes selv om man har en diagnose, sier Gry Lunde til VG.

Hun håper at også norske utøvere med den samme funksjonsnedsettelsen kan stå frem.

– Vi synes det er flott hvis flere idrettsutøvere vil gjøre det. De er viktige forbilder for barn og unge. Og det vil bidra til å bryte ned fordommer og stigmatisering knyttet til ADHD, mener Lunde.

Les også: Michael Phelps hadde ADHD-diagnosen som barn

WADA fordømmer angrepene

Simone Biles, basketballspilleren Elena Delle Donne og tennissøstrene Venus og Serena Williams er de fire utøverne som får opplysninger om seg selv brettet ut på hackernes nettside.

– WADA fordømmer de pågående cyberangrepene som blir utført i et forsøk på å diskreditere WADA og det globale antidopingsystemet. WADA er av politiet informert om at angrepene har sitt utspring i Russland, sier WADA-direktør Olivier Niggli.

Les også: Simone er størst fordi hun er minst

Den vesle amerikanske jenta ble adoptert bort i ung alder etter at begge foreldrene slet med rusmisbruk. De siste årene har hun dominert turnsporten, og i Rio ble hun kronet som en av lekenes største utøvere med fire OL-gull.

– For å være helt ærlig, er hun den mest talentfulle turneren jeg har sett i hele mitt liv, sa Mary Lou Retton, USAs meget populære OL-gullvinner på hjemmebane i 1984.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder