KJENNER DU HAM IGJEN? Usain Bolt (helt til høyre) etter å ha blitt nummer to på 4x100 meter stafett i friidretts-VM 2007 sammen med Asafa Powell (fra høyre), Nesta Carter og Marlon Devonish.

KJENNER DU HAM IGJEN? Usain Bolt (helt til høyre) etter å ha blitt nummer to på 4x100 meter stafett i friidretts-VM 2007 sammen med Asafa Powell (fra høyre), Nesta Carter og Marlon Devonish. Foto: Bobby Yip REUTERS

Bolt-bildet du ikke får se i natt

RIO DE JANEIRO (VG) Her ser du Usain Bolt (29) etter hans eneste tapte internasjonale stafettfinale. Det skjedde for ni år siden i friidretts-VM i japanske Osaka.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jamaicas lag på 4x100 meter – Marlon Devonish, Nesta Carter, Asafa Powell og Usain Bolt – ble nummer to bak USA, med Storbritannia på 3. plass.

Da Bolt skulle gå opp på seierspallen, snek han seg bak britene som nettopp hadde mottatt sine bronsemedaljer. Han strakte hendene opp og formet to v-tegn over hodene deres.

Eller kaninører.

Usain Bolt, som også vant sølvmedaljen bak USAs Tyson Gay på 200 meter, var en showman allerede den gang.

Leste du denne? Behøver ikke vise noe mer

Rent bord

På OL-stadion her i Rio natt norsk tid klokken 03.35, er det liten grunn til å tvile på at verdens raskeste mann vil ta av igjen – slik det har gjort hver gang han har løpt kortstafetten for Jamaica.

Usain Bolt skal løpe siste etappe for Jamaica.

Kommer han først over mål med pinnen, vil han ha vunnet like mange OL-gull som Carl Lewis (9 i løpet av 4 OL). Ekspertene mener det er bortkastet tid å snakke om noe annet enn Jamaica-seier. Historien og statistikken gir dem rett.

Jamaicas herrelag på 4x100 meter har vunnet alle stafettene i VM og OL de siste åtte årene: Beijing-OL, Berlin-VM, Daegu-VM, London-OL, Moskva-VM og Beijing-VM.

I London for fire år siden senket det verdensrekorden til 36,84. Ingen andre stafettlag enn Jamaicas har maktet å løpe under 37 sekunder.

Udødelig

Husker du? Bolt-bildet svenskene angrer på

Med «trippel-trippel» – tre gull i tre OL på rad – mener Usain Bolt at han kan omtales og tiltales som udødelig. Ingen andre har klart det før ham, like lite som noen har vunnet 100 og 200 meteren i tre OL på rad. Ingen andre har vunnet de to individuelle distansene to ganger på rad.

Diskusjonene går nå høyt, slik de har gjort gjennom heler Rio-OL, om hvem av Michael Phelps og Usain Bolt som er tidenes største olympier. Amerikaneren Phelps med sine 23 gullmedaljer i svømming eller Bolt med – i kveld – sin trippel-trippel i sprint på friidrettsbanen?

– For meg er det umulig å si. Vi driver med to helt forskjellige grener og jeg overlater til media og pressen å avgjøre det. Han har vist at han er en av de beste, uten tvil. Han har vunnet så mange medaljer, dominert, lagt opp – kommet tilbake og bevist at han er en av de beste, sier Usain Bolt.

Bakgrunn: Så ikke bra ut for Bolt i juli

34 mill som ambassadør

Usain Bolt har flere ganger her i Rio understreket at dette er hans siste OL. Han vil avslutte karrieren med å løpe 100 meter i friidretts-VM i London neste år, og kun den.

Han fyller 30 år søndag, på OLs avslutningsdag.

– Jeg blir eldre og restituerer ikke slik jeg har vært vant til. Jeg vil ikke skylde på forholdene. Bena min føltes bare ikke pigge. Jeg er ikke 26 lengre, jeg er ikke 21, sa Usain Bolt etter å ha vunnet 200-gullet natt til fredag norsk tid.

Tiden 19,78 sekunder den samme som han fikk i semifinalen, og er hans svakeste i en VM og OL-finale.

Etter at han har lagt opp, skal han «gjøre noe innenfor idretten». Han vil motta blant annet cirka 34 millioner kroner i året fra skoprodusenten Puma for det, med tittelen ambassadør.

Hjemme på Jamaica kan han ifølge landets sportsminister nærmest få lov til å velge hva han vil gjøre som offisiell person.

– Jeg er sikker på at Usain vil være med å spille en rolle (som markedsfører av Jamaica). Og vi vil ta vare på ham og forsøke å oppfylle alle hans ønsker. Han takket nei til å få en motorvei oppkalt etter seg. Men vi håper han vil ta imot alle våre andre forslag, sier Jamaicas sportsminister, Olivia Grange, til Jamaica Gleaner.

Bakgrunn: Bolts norske sjef og venn frykter ikke at Bolt vil bli tatt for doping

PS! Usain Bolt kan vinne sitt OL-gull nummer ni i natt. Men han kan også miste OL-gullmedaljen han vant på 4x100 meter i Beijing. Nesta Carter løp sammen med Bolt for Jamaica. Han er tatt for doping etter en nylig retest av prøvene fra 2008-OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder