TESTET POSITIVT: Ruth Kasirye på pressekonferanse hos Bull & Co Advokatfirma, etter at den positive dopingprøven ble kjent.
TESTET POSITIVT: Ruth Kasirye på pressekonferanse hos Bull & Co Advokatfirma, etter at den positive dopingprøven ble kjent. Foto: Frode Hansen VG

Ruth Kasirye har trukket dopinganke: – Hun orker ikke å gå videre

SPORT

Vektløfter Ruth Kasirye (35) ble dømt til to års utestengelse for brudd på dopingreglementet. Hun anket dommen. Men nå er den trukket.

Publisert: Oppdatert: 24.08.17 14:05

Det bekrefter Kasiryes advokat, Morten Justad Johnsen, overfor VG.

– Hun orker ikke å gå videre. Det er veldig tungt å gå gjennom en slik prosess, sier Johnsen, som jobber i Bull & Co Advokatfirma.

I Norge har det rullet to dopingsaker det siste året. Therese Johaug ble nylig dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens Voldgiftsrett (CAS), men i skyggen av langrennsløperen har Ruth Kasirye kjempet for å bli frifunnet.

Johaug: Slik taper hun millioner på dommen

I april 2016 ble det kjent at Kasirye hadde testet positivt på meldonium. Vektløfteren hevder at hun fikk det forbudte stoffet i seg da hun var innlagt med et akutt malariaanfall i fødelandet Uganda i årsskiftet 2015–2016. Hun skal ha fått seg i stoffet gjennom en medisin mot muskel- og leddsmerter i tilknytning til malariaanfallet.

Meldonium ble satt på WADAs liste over forbudte stoffer først fra 1. januar 2016. Kasirye sier at hun ikke var klar over hun hadde fått en medisin fra sykehuset, som inneholdt det aktuelle stoffet.

Kasirye snakket ut etter dopinghøringen:

Krevde frifinnelse

I juni i 2017 – 473 dager etter at hun avla den positive dopingprøven – fikk Kasirye avgjørelsen fra Domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF). Vektløfteren og hennes advokat kjempet for frifinnelse, men Kasirye ble dømt til to års utestengelse.

Kasiryes advokat krevde frifinnelse fordi de mente hun var i en akutt nødssituasjon da hun inntok den skjebnesvangre medisinen i Uganda.

Lære mer? Alt om den «glemte» dopingsaken

– Da trenger man ikke søke medisinsk fritak før man eventuelt avlegger en positiv prøve. Kasirye søkte fritak da hun ble klar over den positive prøven. Kjernen i saken er at Antidoping Norge mener at hun må ha tatt meldonium også etter den akutte nødssituasjonen, men vi er ikke enige i det, sa Morten Justad Johnsen til VG før høringen med NIFs domsutvalg.

Slik vurderte Antidoping Norge saken:

La vektstangen på hylla

Kasirye anket dommen, og saken var ventet å komme opp i appellutvalget til Norges idrettsforbund i løpet av høsten. Men anken ble altså trukket.

Advokaten sier at Kasirye, til tross for nederlaget, er glad for at hun ble trodd på at hun ikke inntok stoffet for å jukse, men i medisinsk øyemed, og at straffen ble derfor ble redusert fra fire til to år.

Hallvard Flatland: – Norge bør boikotte OL

– Jeg blir aldri den samme personen, har Tønsberg-kvinnen tidligere sagt til VG.

Kasirye ga seg som toppidrettsutøver under dopingsakens gang. Hun kom til Norge i 1998 og har norsk rekord i rykk, støt og sammenlagt i tre ulike vektklasser. Hun har sølv fra EM i rykk og sammenlagt fra 2009 og en syvendeplass i 2008-OL som sin sterkeste meritter. Hun var også flaggbærer for Norge i nevnte OL.

Her kan du lese mer om