FYRVERKERI: Slik åpnet OL i Rio 5. august. Nå må utøvere fra lekene belage seg på at russiske hackere er i besittelse av medisinsk data om dem. Foto: Pedro Ugarte AFP

WADA bekrefter vellykket hackerangrep

Russiske hackere har publisert Williams-søstrenes medikamentbruk

Amerikansk antidopingsjef: – Utøverne har ikke gjort noe ulovlig

Russiske hackere har publisert medisinske opplysninger fra en av databasene til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tennis-søstrene Williams er blant dem som har fått medisinske opplysninger om seg selv brettet ut på hackernes nettside.

– Jeg ble skuffet da jeg hørte at mine, private medisinske data har blitt stjålet av hackere og publisert uten min tillatelse, sier Venus Williams i en uttalelse tirsdag kveld.

– Jeg har fulgt dopingreglene og har fått godkjent unntak for behandling. Unntakene er godkjent av en uavhengig gruppe av leger.

Hackerne har gjort daglige forsøk på å trenge inn i datasystemene til WADA gjennom flere måneder.

VG ble kontaktet av hackergruppen allerede tirsdag morgen. I 18-tiden bekreftet deretter WADA at de har blitt utsatt for et vellykket hackerangrep.

Den såkalte ADAMS-basen som hackerne har fått tilgang på, inneholder sensitive opplysninger om utøvere fra hele verden. Det skal kun være snakk om utøvere som deltok under OL i Rio de Janeiro.

Sett denne? USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

Basen beskriver blant annet hvilke medikamenter enkeltutøvere har fått medisinsk fritak til å kunne bruke.

«Vi starter med den amerikanske troppen, som har svertet sitt navn med skitne seirer. Vi vil også avsløre eksklusiv informasjon om andre olympiske komiteer på et senere tidspunkt» heter det på hackinggruppens nettsider.

NAVNGIS: Serena (t.h.) og Venus Williams, her under Rio-OL. Foto: Luis Acosta AFP

Den amerikanske turneren Simone Biles, basketballspilleren Elena Delle Donne og tennissøstrene Venus og Serena Williams er de fire utøverne som får opplysninger om seg selv brettet ut på hackernes nettside.

Serena Williams hadde ifølge de nye opplysningene fritak for å kunne bruke oxycodone, hydromorphone (opioids), prednisone, prednisolone, og methylprednisolone.

Storesøster Venus kan benytte prednisone, prednisolone, triamcinolone og formoterol.

Preparatene det handler om, er ulike kortisonpreparater, smertestillende og astmamedisiner (for Venus).

– WADA fordømmer de pågående cyberangrepene som blir utført i et forsøk på å diskreditere WADA og det globale antidopingsystemet. WADA er av politiet informert om at angrepene har sitt utspring i Russland, sier WADA-direktør Olivier Niggli.

Så du denne? Stepanov til VG: – Hjemme i Russland ler folk

I august ble det digitale WADA-passordet til den russiske varsleren Julia Stepanova også hacket.

FORDØMMER ANGREPET: USADA-topp Travis Tygart, her i møte med VG i Oslo. Foto: Krister Sørbø VG

Stepanova var kvinnen som først pratet om den organiserte dopingen i russisk friidrett. Det førte senere til at nasjonens friidrettsutøvere ikke fikk delta i Rio-OL. Det var også starten på flere granskninger, som også viste hvordan statlig russiske politi deltok i gigantisk dekkoperasjon under Sotsji-OL.

WADA i VG-intervju: – Astmamedisin kan være prestasjonsfremmende.

Sjefen for det amerikanske antidopingbyrået USADA, Travis Tygard, kommenterte hackingen i en pressemelding tirsdag kveld:

– Det er uhørt at hackere på ulovlig vis kan skaffe seg tilgang på konfidensiell medisinsk informasjon i et forsøk på å sverte utøvere, og få det til å se ut som om de har gjort noe galt. Det har ikke utøverne gjort. Tvert imot: I hvert av disse tilfellene har utøverne gjort alt korrekt hva gjelder de globale reglene for å få tillatelse til å bruke et spesifikt medikament, sier han.

Så du denne? Hevder russisk politi deltok i dopingregime

Den russiske hackergruppen forsøker å formidle et annet budskap. På sine nettsider står det:

«Medaljevinner i Rio (de amerikanske, journ. anm.) benyttet ulovlige, sterke medikamenter og forsvarte det med sertifikater som godkjente bruken i medisinsk øyemed».

– Det er veldig synd at noen prøver å hacke seg inn på systemet til WADA, sier Antidoping Norge-sjef Anders Solheim til VG.

– Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skal skje i fremtiden.

– Svekker dette tilliten til antidopingarbeidet?

– Det er i hvert fall viktig å gjøre alt for å unngå at noe slikt skjer igjen!

Les også: Svensk forsker mener dansk astmamedisin-forsker blander epler og pærer.

På russiske medier blir hackernes opplysninger publisert, og det blir gjort et stort poeng ut av at utøvere fra andre land har tillatelse til å bruke slike medisiner.

– Selvfølgelig er toppidrettsutøvere syke, men fire år på smertestillende.... Slik reagerer hekke-verdensmesteren Sergej Sjubenkov på twitter.

Etter det VG forstår, kan imidlertid slike fritak ha ulik varighet. Noen ganger for en lang periode, andre ganger for engangsbruk.

Sjubenkov mener også at Russland kan bli straffet som følge av at hackerne er russere.

– At hackerne er russiske gjør at min utestengning kan bli lengre, skriver Sjubenkov.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder