ER FERDIG I KLUBBEN: Linda Gundersen får ikke lenger være daglig leder i Holmen turn. Foto: Hallgeir Vågenes, VG / Privat

Mobbe-dømt trener ferdig i Holmen turn

For fem uker siden ble Linda Gundersen idømt ti års utestengelse fra norsk idrett etter mobbing av barn over en periode på mange år. I kveld kom nyheten om at hun er ferdig som daglig leder Holmen tropp- og turnforening.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

 «For å skape ro rundt klubben har jeg valgt å  fratre stillingen som daglig leder med virkning fra 1. mai 2018» uttaler Linda Gundersen i en e-post-uttalelse.

VG har de siste ukene omtalt hvordan Gundersen skal ha mobbet unge turnere gjennom mange år. Domsutvalget i Norges idrettsforbund idømte henne nylig ti års utestengelse fra norsk idrett for dette.

Gundersen har imidlertid vært sivilt ansatt som daglig leder i Holmen tropp- og turnforening. Dermed var det ingen automatikk i at hun måtte forlate jobben som følge av utestengelsen hun ble idømt. Dommen er senere anket til appellutvalget i Norges idrettsforbund.

les også

Norsk klubb trosset advarsler om svensk turntrener: – Ikke akseptabelt

Etter møtevirksomhet mellom partene denne uken, var det likevel klart at Gundersen ikke hadde tillit i klubbens styre. Det skjer – som VG omtalte fredag ettermiddag – etter at 30 varslere nå har fortalt om sine negative opplevelser med Linda Gundersen som turntrener.

– Hvor avgjørende har varslene som har kommet inn den siste tiden vært for fredagens avgjørelse?

– Da vi over tid har hatt daglig leders arbeidsforhold til vurdering har ikke den siste ukes varsler påvirket, skriver midlertidig styreleder Karianne Haare i en e-post til VG.

Hun sier at klubben har foretatt en løpende vurdering av varslenes innhold og troverdighet.

– Vi takker varslerne for at de har tatt byrden med å stå frem med vanskelige opplevelser. Det anerkjennes at det ikke har vært lett, sier Haare.

Haare ønsker ikke å kommentere om Gundersen får en økonomisk kompensasjon for å forlate klubben. Vilkårene i sluttavtalen er ifølge styrelederen konfidensielle.

les også

NM-vinner om ekskludert turntrener: – Har trøblet psykisk etter karrieren

Gundersen har jobbet som turntrener i flere tiår, og noen av anklagene mot henne strekker seg tilbake til 80-tallet. Gundersen har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt.

Siri Sjetne Lund er én av flere som har fortalt sin historie til VG.

Hun ble norgesmester i mangekamp i 2000. Fra 1987 til 1998 turnet hun for Asker Turnforening, under Linda Gundersen som trener og leder. I 1998 skrev hun en klage til styret i turnforbundet. Den gjaldt hennes tillit til Linda Gundersen på klubb og landslag «og tilsvarende forhold som det er klaget på denne gangen også»: Kommentarer på kropp og vekt, trusler i forbindelse med å måtte konkurrere og trene med skader.

Varsler snakket

Hun begrunner kravet om Linda Gundersens avskjedigelse – som ble rettet i form av et brev – slik:

– For å unngå at enda flere generasjoner med jenter og gutter må gjennomgå det samme som vi har gjort, sier hun.

les også

Angriper Turnforbundet – blir selv beskyldt for å ha latt trakassering pågå

Sjetne Lund hevder at Linda Gundersens «påvirkning» ga henne et betydelig anstrengt forhold til kropp, samt påvirket selvtilliten og selvbildet negativt.

Gundersens advokat, John Christian Elden, ble forelagt en rekke anklager mot sin klient i en forbindelse med en sak i VG fredag ettermiddag. Elden svarte da – før Gundersen var ferdig i Holmen turn:

«Disse påstandene ble fremsatt av flere av de samme personene både overfor turnforbundet og media for 10 år siden, og Aftenposten lagde store oppslag som medførte at turnforbundet gransket saken. Det samme forbundet frifant Gundersen for anklagene og fant ikke hold i dem. Gundersen ble forfremmet i systemet, og fikk ros for sin innsats. Flere i ledende posisjoner i norsk idrett deltok i granskingen da. Gundersen har trent mange tusen gymnaster frem til hun la opp som fast trener i 2011, og de aller fleste har bare positive ting å si, og styret i klubben sto helt bak henne i høringen i januar i år.

Taust om svensk trener

VG har også omtalt hvordan Holmen tropp- og turnforening har ansatt den kontroversielle svenske turntreneren Staffan Söderberg. Både det svenske og norske turnforbundet, samt en svensk terapeut, har advart mot Söderberg.

Den svenske treneren er ikke nevnt i fredagens uttalelse fra Holmen tropp- og turnforening.

– Hva tenker styret om Staffan Söderberg i lys av det som er skrevet i VG og Aftonbladet?

– Klubben anser kritikken mot trener som alvorlig og klubben vil derfor foreta ytterligere avklaringer i forhold til grunnlaget for de svenske beskyldningene. Styret har etter medieoppslagene sammen med trener hatt møte med det norske forbundet og det er åpnet for kontakt mellom klubben og det svenske forbundet med formål om avklaringer rundt påstandene i Sverige, sier styreleder Karianne Haare.

Hun understreker at klubben ikke har mottatt noen klager jobben til Söderberg i løpet av de fire og et halvt årene han har vært tilknyttet klubben.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder