Legenden Shaun White gråt av glede: - Jeg er mr. Perfekt

Publisert: Oppdatert: 14.02.18 10:54
SPORT

PYEONGCHANG (VG) Shaun White (31) tok to OL-gull - men forsvant så etter 4. plassen i Sotsji-lekene. I natt kom snowboard-legenden tilbake og tok sitt tredje OL-gull i halfpipe. Det kan bli et av Pyeonchang-lekenes største øyeblikk.

– Jeg er mr. Perfekt. Familien min kaller meg bare det, fleipet han på den internasjonale pressekonferansen. Amerikaneren viste til at han i den avgjørende OL-kvalifiseringen fikk full pott - 100 poeng. I det tredje og avgjørende «runet» i den dramatiske OL-finalen fikk han 97,75. Dermed tok legenden tilbake gullet fra japanske Ayumu Hirano.

12 år etter sin første OL-tittel vant han igjen. Ikke rart at tårene rant i målområdet.

– Dette var overveldende. Jeg hadde en stygg ulykke i New Zealand og måtte sy 62 sting. Det var stort å komme tilbake fra det, sa Shaun White til Eurosport - og klemte de to reporterne Helene Olafsen og Gunnhild Toldnes.

– Ingen tvil om at dette var ekte følt, pur glede. det var ganske kult å ha første rad på det showet der. Helt vanvittig, sier Olafsen til VG.

– Det var mitt øyeblikk. Jeg forandret alt etter Sotsji. Jeg har hatt et godt og positivt team rundt meg, sier White.

Over tre timer etter ekstasen ankom den amerikanske stjernen sin seks minutter lange pressekonferanse. White grer det røde håret på plass utenfor presseteltet og ankommer med et «Hi. Sorry that I’m late» og sitt store smil.

– Jeg lot alle tanker og bekymringer fare. Jeg trodde bare på meg selv. den første 1440 satte tonen og jeg komme gjennom. Jeg har ikke gjort disse kombinasjonene før i dag, forteller han.

Eurosport-kommentatorene Jonas Greve og Gjermund Bråten falt nesten ut av kommentatorbua i ren begeistring over Whites siste run, da han avgjorde OL-finalen.

– Han sa at han hadde et ekstra gir på lur. Han har en høyde som ingen andre kan matche, fastslo Bråten på direkten.

– Det er det beste vi noen gang har sett. De kunne like gjerne ha gitt ham 100 poeng. Det var så bra som det går an å gjøre det, mente Eurosports ekspertkommentator.

97.75 noterte Shaun White, mens japaneren Ayumu Hirano ble nummer to med 95.25. Bronsen gikk til australske Scotty James.

Amerikaneren rev av seg hjelmen og kastet den ut til publikum etter sitt første run - i pur glede.

Da han skjønte at OL-gullet var sikret hoppet han rundt og omfavnet alle. Det var ville jubelscener. Legenden var tilbake der han hører hjemme.

– Det er tøft. Det er ventet at jeg skal være den største og beste i sporten og gjøre nesten perfekte ting hele tiden. Og jeg kan ikke noe for det: Noen ganger har jeg blitt vanskelig for meg selv, sier han og sier han viste han var sjanseløs på å prestere foran 4. plassen i Sotsji for fire år siden.

Shaun White tok OL-gull i halfpipe både i 2006 og 2010, men i Sotsji for fire år siden kom han ikke på pallen i den spesielle snøen i Kaukasus-fjellene. Og nå er han blitt 31 år - i en sport der utviklingen går i rakettfart.

– Jeg gjorde noe fantastisk, sier han og får støtte av en svært skuffet sølvvinner Hirano:

– Nivået er et helt annet nå enn for fire år siden, sier japaneren, som også tok sølv i Sotsji.

Det var bare med nød og neppe, med et run av Guds nåde, han kvalifiserte seg for det amerikanske OL-laget, men i Pyeongchang har han vært fantastisk.

4. plass i Sotsji var et lite sjokk. Etter OL forsvant Shaun White fra snowboardmiljøet, og drev med helt andre ting. Sakte, men sikkert kom han tilbake, men uten å vise det helt store. Og han gjorde først ett mislykket forsøk på å kvalifisere seg for OL, før han fikk en siste sjanse i januar - og klarte det i sitt aller siste forsøk - da han fikk den utrolige poengsummen 100. Det er det høyeste antall poeng det er mulig å oppnå.

Et voldsomt fall i New Zealand tidlig på høsten hadde ikke gjort det lettere. Han måtte sy 62 sting i ansiktet. De fleste trodde nok at OL-drømmen også ble lukket med de stingene. Men neida, Shaun White kom tilbake.

De som trodde han var en falmende stjerne, må tro om igjen.

– Han er gammel og utrolig, sa australske Scotty James da han ble bedt av Eurosport om å beskrive Shaun White med to ord.

Denne artikkelen handler om