TILBAKE: Henrik Christiansen har vært skadet i tre måneder men har rukket å komme i gang til EM, som starter fredag. Her er han fotografert med bronsemedalje under kortbane-EM i København i desember. Foto: Gow, Jessica / TT NYHETSBYRÅN

Svømmeprofilen klar for EM: Brukte langrennstrening for å komme tilbake

Da en skade tvang Henrik Christiansen (21) opp av bassenget i vår, trente han som en langrennsløper – med staver på tredemølle.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Martin Johnsrud Sundby kom bortom på Toppidrettssenteret og lurte på hva jeg drev med, smiler Christiansen, som er klar for svømme-EM på langbane i Glasgow i slutten av denne uken og begynnelsen av neste.

– Jeg hadde trøbbel med venstre skulder. Jeg fikk aldri noen diagnose, men det var en slags belastningsskade. Jeg trente alternativt i tre måneders tid, forteller Henrik Christiansen på telefonen til VG.

– Å gå på tredemøllen i motbakke med staver ... Det er like morsomt som det høres ut som. Nå har jeg smake på det også. Jeg fikk en del blikk på Olympiatoppen: «Hva i all verden er det han driver med nå?».

Christiansen måtte kutte kraftig ned på svømmetreningen og kunne heller ikke løpe på grunn av en betennelse. Dermed endte han altså opp med å gå.

les også

«Kun halvparten av barna våre er svømmedyktige etter endt svømmeopplæring i barneskolen. Det er elendig, og alt annet enn typisk norsk.»

Likevel er Henrik Christiansen optimist med tanke på det forestående EM i Glasgow:

– Til tross for den trøblete sesongen har jeg gode forhåpninger til EM. Jeg har trent godt etter skaden. Jeg har gjort flere av mine beste treninger noensinne. Målet er å perse på alle øvelser.

I siste EM, for to år siden, tok romerikingen sølv på 400 meter fri. Som vanlig skal han i aksjon på alle de tre lengste crawløvelsene.

– Egentlig fokuserer vi mer på 800 og 1500 meter på trening, men jeg har en del hastighet i kroppen til å svømme fort.

I EM i 2016 var det bare italienske Gabriele Detti som var bedre enn Christiansen på 400 meter. Detti har også slitt med skader i det siste.

les også

Zenimoto Hvas sprakk i sin andre EM-finale: – Forhåpentligvis en lærepenge

– De beste på de lengste distansene er europeere, så EM er like tøft som VM for Henrik, sier landslagstrener Petter Løvberg til VG.

Hovedpersonen er helt enig:

– I VM-finalen på 1500 meter for ett år siden var seks av åtte svømmere fra Europa. Det er ingen tvil om at Europa dominerer.

Skaden gjør at Henrik Christiansen har gått glipp av vårens tre satsinger: NM, Stockholm og Bergen. Men likevel han altså optimist.

– Det er vrient å snakke om plasseringer, men om jeg setter per på alle distanser, så er jeg veldig fornøyd.

– Og dette er bare et steg på veien til Tokyo-OL?

– Det er det det er! Vi ønsker å utvikle oss videre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder