VINNERBLIKK: Anders Mol gjør seg klar til serve i semifinalen som Norge vant i verdensserien i Brasil i helgen. Christian Sørum (t.v.). Foto: Alexandre Loureiro / Getty Images South America

Kvalheim og Maaseides råd til sensasjonsparet: – Bli mer kyniske

De gamle verdensmesterne i sandvolleyball Jan Kvalheim (55) og Bjørn Maaseide (50) oppfordrer stjerneskuddene Christian Sørum og Anders Mol til et kynisk spill – både på og utenfor banen – hvis de skal ta medalje i Tokyo-OL.

Sørum (23) og Mol (21) kjempet seg sensasjonelt til finalen i verdensserien i brasilianske Itapema tidligere i mai. Det var deres første finale på dette nivået – attpåtil i en fire stjerners turnering (fem er høyest) – men de tapte (0–2) mot de regjerende brasilianske verdensmesterne André Loyola og Evandro Oliveira.

Kyniske valg

– Inntrykket mitt er et dette er kjempebra. Men jeg mener de må ta kyniske valg hvis de skal vinne store turneringer, og ta medalje i Tokyo-OL om to år, sier Jan Kvalheim.

RÅDGIVERE: Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide (t.h.) kommer med gode råd til Christian Sørum og Anders Mol. Her er de avbildet utenfor det berømte Monte Carlo Casino i Monaco i forbindelse med innspillingen av NRK-serien «Mesternes mester» for tre år siden. Foto: Mattis Sandblad

I 1995 vant Kvalheim og Maaseide verdensserien sammenlagt (VM-gull) i denne unorske idretten. Arena var sagnomsuste Copacabana i Rio de Janeiro. Ifølge Kvalheim er bredden i verdenstoppen blitt større siden den gangen. Europa har kommet for full musikk. Men virkemidlene for å oppnå suksess er de samme, mener han.

les også

To ganger kollapset lungen – nå er Anders Mol (22) på vei mot verdenstoppen i sandvolleyball

– Jeg ville tatt «en Drillo». Brukt video, statistikk og analyse. Det er vanvittig viktige hjelpemidler. Guttene har en veldig god og aggressiv spillestil. Men i søndagens finale tapte de litt for ofte poeng på personlige feil, enn Brasil vant poeng av eget spill, sier Jan Kvalheim.

les også

Volleyballsensasjonen Andreas Takvam om suksessen: – Det er et eventyr

Han medgir at kameratskap med de antatt beste lagene – også utenfor banen – er en klar fordel. Ifølge Kvalheim kan en middag eller et kinobesøk skape uvurderlige treningsmessige relasjoner.

Hans daværende makker og fortsatt nære venn, den suksessrike forretningsmannen og milliardæren, Bjørn Maaseide bruker beskrivelser som «de har alt som skal til». Men han advarer også.

– Det er veldig bra å komme til finalen i så stor turnering, men det er ikke bra å bli fornøyd med dét, sier Bjørn Maaseide.

OL-medaljekandidater

les også

Bjørn Maaseide: – En nær døden-opplevelse

Han mener det er nå Sørum og Mols karriere kan ta av og «vokse inn i drakten», som han kaller det. Maaseide vet at det allerede er lagt ned et enormt arbeid med kjempestøtte fra spillernes familier. Og nå oppfordrer han Olympiatoppen til å satse tilgjengelige ressurser på det han beskriver som en opplagt medaljekandidat i Tokyo-OL.

FULL SPRUT: Champagnekorkene åpnes på seierspallen i Itapema. Christian Sørum og Anders Mol (t.v.). Brasils André Loyola og Evandro Oliveira i midten, og Polens Piotr Kantor and Bartosz Losiak (t.h.) Foto: Alexandre Loureiro / Getty Images South America

– Sørum og Mol må ha et tilsvarende støtteapparat som andre topplag. Men dette koster penger. Etter hva jeg vet nærmere tre millioner kroner i året, sier Maaseide.

Den tidligere sandvolleyball-proffen Iver Horrem, nå markedssjef i Norges Volleyballforbund, mener at satsingen på Sørum/Mol bør ligge på om lag tre millioner kroner for å være hundre prosent Han sier at det allerede er etablert et tett samarbeid med Olympiatoppen.

Anerkjennelse

Anders Mol finner det vanskelig å være uenig med Kvalheim og Maaseides karriereråd. Fra flyplassen i Lisboa – på vei hjem fra São Paulo – er han fortsatt litt i skyene etter den store gjennombruddet.

– Analyse er noe av det vi mangler. Vi har ikke folk rundt oss som kan gjøre det nå. Men vi har trent med de gode lagene fra Europa. Og det er grunnen til at vi har tatt store steg på kort tid. Vi har bygd nettverk og vi har fått anerkjennelse. Spesielt etter det som skjedde i Itapema vanket det mange skulderklapp på Christian og meg, sier Anders Mol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder