VÅRE BESTE MENN: Fra venstre: Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson utenfor hoppanlegget etter triumfen i lagkonkurransen i OL mandag.

VÅRE BESTE MENN: Fra venstre: Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson utenfor hoppanlegget etter triumfen i lagkonkurransen i OL mandag. Foto: Bjørn S. Delebekk

Gullsønnene av Norge hyllet av stolte foreldre

PYEONGCHANG (VG) De banket til med et historisk OL-gull i laghopping. Etterpå var det full jubel for supersønnene – hele Norge rundt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fra Tromsø (Johann André Forfang) Levanger (Andreas Stjernen), Kongsberg (Daniel-André Tande) og Lillehammer (Robert Johansson) fosset det meldinger ned til Sør-Korea.

les også

Historisk hopptriumf: Stöckl gråt for OL-gullet

Den gamle storhopperen Hroar Stjernen, OL-deltager i Calgary (1988), skriver i en sms til sønnen at han var rørt:

«Dette var stort Andreas, fatter`n vart rørt. Kooos dæ i kveld».

Stjernefestlig

– Nå har jeg reist fra fatter’n resultatmessig. Nå får jeg ikke høre mer om Bischofshofen i 1985, sier Andreas Stjernen, med et glis.

Faren vant avslutningsrennet i Hoppuka for 33 år siden. Det var lenge en mare for sønnen å bli påminnet om den seieren i «familiemesterskapet». Etter verdenscupseier i Kulm, og VM-gull (lag) i Oberstdorf – begge triumfene i januar – har det roet seg.

Fra Tromsø kom denne søte sms-en til Johann André Forfang fra mamma Annfrid:

«Gratulerer kjempemasse. Gullgutt og sølvgutt. Fantastisk. Klem fra mamsen som ønsker en tiger..»

les også

Vraket Fannemel overtalte sjefen før historisk OL-gull

Langtur

Det sies om Johann André at han kunne hoppe før han kunne snakke rent. Han bygde hoppbakke i hagen. Og han hoppet i friminuttene på skolen. Familien med pappa Hugo bak rattet reiste land og strand rundt med campingvogn på slep for at yngstesønnen skulle få konkurrere – og utvikle talentet sitt.

FEIRET GULLET: De norske hoppgutta Andreas Stjernen (f.v.), Johann André Forfang, Daniel André Tande, Robert Johansson og Anders Fannemel feiret mandag kveld et vellykket OL, sammen med tyskerne. Foto: Kristina Ellwanger

Scheie-stemmen

Tromsøværingen var faktisk så hekta på skihopping at han lot Arne Scheie ta bo i ham med en «indre stemme». Når han hoppet kommenterte NRK-ikonet lengde og stil. I Sør-Korea ble guttedrømmen realisert. Gull i laghopp. Sølv i normalbakke.

– Det er store øyeblikk som dette jeg så for meg da jeg var liten. Og det er spesielt å få oppleve det nå, sier Johann André Forfang.

Kvartetten gliste, jublet og hoppet fra intervju til intervju på sletta. Det var en kald gullkveld. Men det varmet. Laghopp i OL-sammenheng var inntil i går et trist kapittel i norsk hopphistorie. Nå er det tilbakelagt – for godt.

les også

Pappas råd reddet karrieren til «Bronse-Robert»

– Fantastisk vinter

Norge var i realiteten aldri truet. Kampen om sølvet ble overlatt til Polen og Tyskland. Det oppgjøret tok tyskerne seg av.

Fra Kongsberg sendte Arne Kjell Tande: «Gratulerer med OL-gull» til sønnen. For første gang siden 1948 (Petter Hugsted) ble det hoppgull til skibyen.

les også

Gi oss Stöckl på livstid!

– Det har vært en fantastisk vinter. Først med VM-gullene i skiflyging. Og så dette. Nå fikk jeg vist hvor god jeg kan være, sier Daniel-André Tande.

VG+: Les eksklusive OL-saker her

Robert Johansson reiser fra Sør-Korea med en gull og to bronsemedaljer. Hjemme på Lillehammer «lettet taket» ifølge mamma Helga og pappa Gorm. Det var pappas råd som hindret Robert med barten fra å gi opp karrieren for to år siden etter nedslående resultater i bakken.

les også

Det er typisk norsk å være gullende god

«Gratulerer fra alle her i Vingarvegen 92. Fantastisk av dere alle. Vi skreik så taket lettet. Klem..»

– De andre ga meg 20 poengs forsprang før jeg skulle ta mitt siste hopp. Allerede da jeg kom ut av hoppet skjønte jeg at dette kom til å bli et solid skihopp, og at det ville holde til OL-gull, sier Robert Johansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder