ÅPNINGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra tenner OL-ilden på Lillehammer 12. februar 2016. Foto: Geir Olsen NTB scanpix

Ungdoms-OL: NIF legger seg flat – kjøpte alkohol for 150.000 kroner

ÅPNINGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra tenner OL-ilden på Lillehammer 12. februar 2016. Til høyre: Utklipp av en regning Norges idrettsforbund har regnskapsført for lekene (se utfyllende forklaring i sak). Foto: Geir Olsen NTB SCANPIX

ULLEVAAL STADION (VG) Norges idrettsforbund spanderte alkohol for nærmere 150.000 kroner – på fellesskapets regning – under ungdoms-OL på Lillehammer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mens over 1000 utøvere fra 15 til 18 år konkurrerte i OL-anleggene fra '94 – og over flere tusen unge frivillige jobbet i kulissene – brukte Norges idrettsforbund drøyt 3,7 millioner kroner på middager, hotellopphold og alkohol til en rekke utvalgte gjester.

NIF kalte prosjektet for «gjesteprogram». Det sprakk til slutt med én million kroner. Årsaken til budsjettsmellen er at NIF fikk flere gjester enn de hadde forventet da budsjettet ble fastsatt, ifølge kommunikasjonssjef Niels Røine.

Norges idrettsforbund betalte 1,4 millioner for hotellrom og over 800.000 for bevertning til egne ansatte, medlemmer av IOC og personer i toppen av norsk samfunnsliv. Alkohol sto for rundt 150.000 kroner, etter VGs beregninger.

– Hvor mye alkohol er det rimelig at NIF betaler for under et ungdomsarrangement?

– Det er jo åpenbart for alle at dette er ett av de spørsmålene vi har stilt oss selv etter ungdoms-OL. Svaret er veldig enkelt: Vi skal etterleve våre egne verdier i større grad enn vi gjorde under ungdoms-OL, sier kommunikasjonssjef Niels Røine til VG.

Holdt tett: NIF betalte 185.000 kroner for kongesuite

Han svarer for Norges idrettsforbund i denne saken.

– Mange vil spørre seg om dette er penger som heller burde gått til noe annet enn alkohol – til breddeidrett, for eksempel?

– Det blir helt feil å sammenligne dette med vaffelstekerne, fordi da kritiserer vi samtidig at vi er det eneste landet som har para-idrett, en olympiske komité og idrettsforbund under én organisasjon. Så vil noen si at det kommer et minus ved det, at vi bruker penger denne type representasjon.Vi er nokså beskjedne sammenlignet med andre land, sier Røine.

Minimum 1600 alkoholenheter

TV 2 har også omtalt dette temaet. De opererer med tallet 200.000 kroner på hvor mye penger som røk med til alkohol, mens VG har kommet frem til 150.000 kroner.

Tallene så dagens lys for første gang tirsdag, da flere norske medier ble invitert til Idrettens Hus ved Ullevaal stadion. Norges idrettsforbund åpnet for innsyn på bilagsnivå for OL i Sotsji og ungdoms-OL på Lillehammer.

Undersøkt: Riksrevisjon vurderer NIFs bruk av tippemidler

VGs gjennomgang av regninger fra ungdoms-OL viser at det ble kjøpt 265 flasker rødt, hvit eller musserende vin til flere middags- og lunsjselskaper under de ni dager lange lekene. Det tilsvarer snaut 1600 enheter med alkohol, hvis vi legger til grunn at alle flaskene var 0,75 liter hver. Tallene er langt høyere, hvis en legger til øl og vinmenyene som ble bestilt under én av middagene.

– Ingen «fyllefest»

Til eksempel ble det under én middag brukt 73.447 kroner til et selskap på 70 gjester. Her ble det kjøpt 31 flasker rødvin til 15.740 kroner, i tillegg til 25 flasker hvitvin til en sum av 11.250 kroner.

Adresseavisen kan fortelle om et annet eksempel der stortingspresident Olemic Thommesen under ungdoms-OL på Lillehammer arrangerte to middager hjemme hos seg selv, til stede var blant annet IOC-medlemmer og representanter for det norske og det danske kongehuset. Den totale regningen på 168 393 kroner ble betalt av Norges idrettsforbund.

– Det er ikke snakk om at noen av disse selskapene var i nærheten av noe som kan kalles en fyllefest. Men som vi sier: Alt må gjøres med måtehold, i hvert fall når det gjelder alkohol og idrett. Ungdomsidrett spesielt, sier Niels Røine.

VGs kommentator: Klokken tikker for idrettspresidenten

Han forteller at alkoholutgiftene skapte diskusjon i sentraladministrasjonen til Norges idrettsforbund etter ungdoms-OL.

– Så dette har idrettsstyret tatt konsekvensen av, fortsetter han.

Fra 1. januar har Norges idrettsforbund innført strengere regler for sine ansatte når det gjelder refusjon for alkohol på reiser eller representasjonsoppdrag.

PS: Ungdoms-OL ble finansiert av Kulturdepartementet, Lillehammer kommune og Norges idrettsforbund, der førstenevnte var største økonomiske bidragsyter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder