Stöckl om VM-nedturen: – Det er mitt ansvar

LAHTI/OSLO (VG) Norsk nedtur i VM. Johann André Forfang beste norske på 7. plass. Og landslagstrener Alexander Stöckl tar støyten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Der er mitt ansvar. Vi har ikke fulgt godt nok med på utstyrssiden. Tre nasjoner, Polen, Østerrike og Tyskland har kjørt forbi oss, sier Alexander Stöckl.

Etter en fantastisk statistikk i «problemøvelsen» normalbakke-VM – med gull til Anders Bardal (2013) og Rune Velta (2015) – endte det med en skuffende 7. plass til Norge og Johann André Forfang i Lahti i kveld.

LEDELSE: Johann André Forfang hadde lenge ledelsen i VM-rennet. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Nordmennene hang ikke med. Det sto mellom Tyskland og Østerrike. Med 35.000 tilskuere på tribunene i den flotte finske vinterkvelden vant Stefan Kraft gull, med den tyske duoen Andreas Wellinger på sølv- og Markus Eisenbichler på bronseplass.

– Vi må analysere hva som har gått galt. Det gjør vi hele tiden. Og vi ser at vi får det til med noen. Forfang er mye bedre enn han var vært tidligere i sesongen, men resultatene er ikke som tidligere. Det er trist, sier Stöckl.

Tromsøgutten var ikke skuffet. Han gjorde en flott konkurranse etter en vanskelig vinter hvor han har vært ute av verdenscupen i en lang periode. Han hoppet seg opp etter 13. plass fra 1. omgang. I finalen var han tredje lengst med 98,5 meter. Men han var hele 10,5 poeng bak bronsemedalje.

Les også: Kriseplanen som skal redde Norge fra VM-fiasko

TUNGE TIDER: Alexander Stöckl opplevde nedtur i Lahti-VM i kveld. Her er han på vei til å snakke med pressen, og forklare hva som gikk galt. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Jeg er veldig fornøyd med egen innsats. Men samtidig er det skuffende at beste nordmann er på 7. plass. Det er ikke der vi ønsker å være, sier Johann André Forfang.

Stöckl var fornøyd med Forfang som han karakteriserer som en typisk storbakke-hopper. Men skuffet over Daniel-André Tande. Mannen som har vært vinterens klart beste norske, og som leverte kanonhopping i Hoppuka endte helt nede på 15. plass. Den svakeste plasseringen i årets sesong.

Artikkelen fortsetter under bildet

– VM har ikke startet ennå. VM for meg starter når vi kommer til storbakken. Det mangler en detalj med teknikken som gjør at jeg ikke greier å fly ut av bakken. Jeg blir stående bakpå og bremse istedenfor, sier Daniel-André Tande.

Les også: Mamma Tande: – Alltid nervøs når Daniel hopper

Hadde resultatene fra 1. omgang stått seg hadde Norge gjort sitt dårligste normalbakkerenn i VM siden 2009, da Anders Bardal endte som nummer 12. Sist det var VM i Lahti ble Roar Ljøkelsøy beste norske på 20. plass. Og Tommy Ingebrigtsen ble sistemann. Ingen lykkebakke for Norge med andre ord.

– Det som er veldig positivt er Johann, han er jo egentlig ikke en hopper som er bra i normalbakke. Han viste spesielt i andre hoppet et fantastisk hopp, og med to slike kunne han nok vært i nærheten av pallen, sier Stöckl.

Lundby etter skuffelsen: – Et mareritt å se firetallet

Daniel André Tande var plassert som dårligste norske etter 1. omgang på 19. plass. Nordmannen hoppet ned til ledelse foreløpig i 2. omgang, og passerte etter hvert Andreas Stjernen og Robert Johansson på resultatlistene. Det holdt imidlertid bare til en svak 15. plass for Tande.

SKUFFET: Daniel-André Tande rister på hodet etter førstehoppet i Lahti. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Johansson og Stjernen endte på henholdsvis 16. og 17. plass.

– Jeg syntes jeg gjorde to helt greie hopp, men bommer litt på stil. Jeg hopper meg litt ned, sier Stjernen til NRK.

– Jeg oppsummerer det med at svært få hadde trodd at jeg skulle komme hit for et år siden. Jeg tar med meg stor, stor fremgang, sier Johansson til NRK.

Les også: Lundby fikk SMS av Roger Ruud før finalehoppet

Daniel André Tande endte for ni dager siden på 5. plass i normalbakkerennet i prøve-OL, og med en ideell dag burde han kunne blandet seg inn i medaljekampen.

Resultatliste: 1. Stefan Kraft, 270,8 poeng; 2. Andreas Wellinger, 268,7; 3. Markus Eisenbichler, 263,6; 4. Kamil Stoch, 262,5; 5. Maciej Kot, 255,1; 6. Michael Hayböck, 254,4; 7. Johann André Forfang, 253,1; 8. Dawid Kubacki, 251,5; 9. Richard Freitag, 250,4; 10. Daiki Iti, 249,8 ... 15. Daniel André Tande, 243,5 16. Robert Johansson, 242,6; 17. Andreas Stjernen, 241,8

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder