VERDENSREKORD: Magnus Carlsen hadde i løpet av mandagen en lynsjakk-rating høyere enn hans egen bestenotering.
VERDENSREKORD: Magnus Carlsen hadde i løpet av mandagen en lynsjakk-rating høyere enn hans egen bestenotering. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen avgjorde 13 runder før slutt: – Vil vise at han er en legende

Publisert: Oppdatert: 14.11.17 00:50
SPORT

Magnus Carlsen (26) har vunnet på «knock-out» mot kinesiske Ding Liren (25). – Noe av den beste sjakk vi har sett av et menneske, sier en ekspert.

Etter bare 17 av i alt 30 partier, er det nemlig avgjort i matchen mellom de to i St. Louis. Altså 13 partier før slutt.

– Jeg må få understreke at dette jo er et ganske uvanlig matchformat, men jeg har aldri hørt om noen som har vunnet en match 13 runder før slutt, sier Tarjei J. Svensen, redaktør for sjakknettsiden mattogpatt.no.

På mandagens åtte lynsjakkpartier hadde Carlsen seks seirer, ett tap og én remis. Det er veldig spesielt, selv for ham.

Les også: Carlsen knuser kineseren

– Dette er noe av den beste sjakk vi har sett av et menneske, sa kommentator på chess24.com Jennifer Shahade.

– Han vil vise at han er en legende. Magnus er så dominerende. Han vil vise at han hører med blant de aller beste - som Capablanca, Fischer, Kasparov, sa en annen av kommentatorene, Maurice Ashley.

– Magnus spilte sin aller beste sjakk. fortsatte Ashley.

Til tross for at Carlsen har avgjort, kommer matchen til å avsluttes tirsdag.

«Match» i sjakk betyr at to spillere møtes i et visst antall partier. I dette tilfellet handler det om fire dager med hurtig- og lynsjakk i St. Louis mellom Carlsen og Ding Liren, Kinas beste sjakkspiller og rangert som nummer 11 i verden i langsjakk.

Muligens kunne Magnus Carlsen også sprenge drømmegrensen på 3000 ratingpoeng i lynsjakk.

Les også: Manageren om Saudi-Arabia-VM: – Planen er at han skal spille

– Det hadde vært gøy, men FIDE-reglene gjør dessverre det umulig. Dersom man allerede har vunnet en match, vil ikke de resterende partiene kunne rates, forklarer Tarjei J. Svensen.

– Jeg vet ikke hvem som har bestemt den regelen. Men det er litt synd, sa Carlsen i et intervju på chess24.com etterpå.

I løpet av mandagens spill satte imidlertid Magnus Carlsen «verdensrekord» i lynsjakkrating. Han kom opp i 2974 poeng. Det meste han har hatt tidligere er 2964 under lynsjakken i Paris i sommer.

Sjakk-sjef: La Trump og Kim spille sjakk

Carlsen la grunnlaget for seieren med storspill både lørdag og søndag - og det var ikke dårligere mandag. Riktignok tapte han det første partiet, men vant så fire på rappen og etter et remisparti, vant igjen i parti nummer syv mandag. Og så i det åttende og siste.

– Jeg var sint etter å ha tapt det første partiet, forklarte Carlsen i chess24.com-intervjuet etterpå.

– Men så dominerende skal du vel ikke være. Ligger det noe psykologisk her, spurte Maurice Ashley?

– Absolutt! Han ser ikke nok etter sjansene sine.

Antall poeng for seier og remis har vært ulikt for hurtig- og lynsjakkpartiene Carlsen og Ding Liren har spilt. Jo kortere tid, jo færre poeng. Men etter de spesielle poengreglene var altså nordmannens seier i matchen klar allerede etter 17 partier. De to forsatte likevel og spilte også parti nummer 18, mandagens siste parti. Og skal altså spille ytterligere 12 partier tirsdag, selv om matchen er avgjort.

Les også: Carlsen tok årets første turneringsseier

Som vinner av matchen får Magnus Carlsen snaut 500 000 kroner i premie (60 prosent av totalsummen på 100 000 dollar). Det er milliardæren Rex Sinquefield som punger ut. VG vet ikke om Carlsen også får startpenger.

Denne artikkelen handler om