TAR PAUSE: Lavrans Solli sier han har mistet motivasjonen, og dropper OL-satsingen.

TAR PAUSE: Lavrans Solli sier han har mistet motivasjonen, og dropper OL-satsingen. Foto: Jessica Gow , NTB scanpix

Lavrans Solli tar pause fra toppidretten

Solli: – Gidder ikke dra til OL for å være tilskuer

Landslagssjefen: – Veldig trist

Lavrans Solli (23) dropper OL-satsingen på grunn av sykdom og dårlig motivasjon, men legger ikke opp toppidrettskarrieren for godt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lavrans Solli dropper OL-satsingen. I en pressemelding opplyser han om at han på grunn av mye sykdom det siste året har mistet motivasjonen.

– Jeg gidder ikke å dra til OL for å være tilskuer, sier Solli til VG.

LES OGSÅ: Johansen om svømmekjæresten: – Jeg takler ikke at folk er stygge med ham

– Hva mener du?

– Hvis jeg skulle være med i Rio, så skulle det være for å komme til finale og kjempe om medalje, sier han og fortsetter:

– Nå ser jeg at jeg ikke kan nå dit. Da tar jeg heller ferie med familien – enn å bruke hele våren og sommeren på noe jeg vet ikke kan gå uansett. Jeg har slitt så mye med sykdom.

– Alexander Dale Oen kom tilbake etter syv-åtte måneders pause. Kan du også gjøre det?

– Ja, det er planen. Dette er ikke slutten. Mange idrettsutøvere kommer til det punktet der de trenger en pause. Jeg har holdt på med dette i snart ti år, og gleder meg til en pause.

HUSKER DU? Solli ble far i 2014

Mer modelljobbing

– Og svømming er en ekstrem sport?

– Det er det!

– Blir det mer modelljobbing nå?

– Ja, det er i hvert fall en mulighet. Jeg må ha noe å drive med!

Han offentliggjorde avgjørelsen om å droppe OL-satsningen gjennom en pressemelding fredag ettermiddag.

– Jeg sier ikke at dette er slutten på toppidrettskarrieren, men det siste året har jeg slitt mye med sykdom og dermed mistet motivasjonen for å legge ned den harde jobben som kreves for å nå verdenstoppen, sier han der.

– Det er totalsituasjonen med mye sykdom, økonomi, familie og motivasjon som gjør at jeg nå tar dette valget. Uten den økonomiske støtten i bunn er det veldig vanskelig å fokusere 100% på det å bli verdens beste. Skal du kunne nå høye mål, må du være hundre prosent motivert, og gjøre den jobben som kreves hver eneste dag. Der er jeg dessverre ikke nå, fortsetter han.

Lavrans Solli ble nummer seks i VM-finalen på 50 meter rygg i Russland i fjor sommer. Han slo også norsk rekord.

Løvberg: – Trist for norsk svømming

Landslagssjef Petter Løvberg er skuffet over at Solli gir opp OL-satsingen.

– Umiddelbart synes jeg det er veldig trist. Vi hadde to i finalen i sommer, både Henrik (Christiansen) og Lavrans. Og Lavrans tok store steg. Vi så absolutt han som en sterk kandidat ved siden av Henrik til Rio, sier Løvberg.

LANDSLAGSSJEF: Petter Løvberg. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Det er seks måneder igjen. Dette er trist for norsk svømming. Jeg skulle gjerne ha sett ham gå på den siste halvåret. Vi må bare respektere valget. Men han er fortsatt ung, 23 år, så jeg tror det er mulig å komme tilbake. Han er fortsatt ung internasjonalt. Men han må ha den motivasjonen som trengs, legger han til.

Han forteller at det ikke er første gang de må forholde seg til en profil som tar pause.

– Vi har hatt samme situasjon med Alexander Dale Oen etter OL i 2008, da han tok syv-åtte måneder pause, sier landslagssjefen.

– Blir ikke rik av å svømme

– Betyr dette at det går mot bare én norsk svømmer i OL?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er et voldsomt trykk bak Henrik. Det er 14 i tillegg til Henrik som har vært under B-kravet. Men B-kravet er ikke godt nok for å komme med til Rio. Vi går fra A-krav. Det mener jeg fortsatt to-tre svømmere kan klare. Jeg håper at Henrik ikke blir alene.

– Har Lavrans fått den økonomiske støtten fra Olympiatoppen han burde hatt?

– Han har hatt utviklingsstipend, det er det nivået han er på. I tillegg til Olympiatoppen, er han den som har fått mest økonomisk støtte fra svømmeforbundet. Men du blir ikke rik av å svømme. Jeg skjønner at det er en del av bildet.

Stortalentet Henrik Christiansen er foreløpig den eneste norske svømmeren som har klart kvalifiseringskravet til OL i Rio.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder