SAMMENLAGTVINNERE: Aleksander Aamodt Kilde, Therese Johaug, Johannes Thingnes Bø og Maren Lundby tok alle sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: NTB Scanpix

Slik endte sesongen for skiidrettene

Det ble en brå sesongavslutning for de fleste vinteridrettene. Norge hadde likevel mange gode prestasjoner og flere sammenlagtvinnere i verdenscupene. Her er oversikten.

 • Håkon Lie

Artikkelen er over 90 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Langrenn

Etter rennene i Holmenkollen var det stopp for verdenscupen til langrennsløperne i år. Sesongen skulle etter planen bli avsluttet i USA og Canada, men ble til slutt avlyst på grunn av coronaviruset.

Det ble etterhvert et stort press på det internasjonale skiforbundet, FIS om å avlyse. Flere nasjoner inkludert Norge valgte å trekke seg, på grunn av frykt for pandemien som fortsatt herjer i verden.

Det betydde samtidig at verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og distansecupen ble avgjort i Holmenkollen.

les også

Canada-bomtur for Weng og Haga: – Ble nok litt sjokkerte

I kvinneklassen tok Therese Johaug en suveren seier i verdenscupen sammenlagt. Hun var over 800 poeng foran lagvenninne Heidi Weng. Russiske Natalia Nepryaeva tok tredjeplassen.

Johaug hadde en fantastisk sesong, i tillegg til seieren i verdenscupen sammenlagt, vant hun også distansecupen, Tour de Ski og nyvinningen, Ski Tour.

I sprint var det svenskene som bet best fra seg. Det ble nemlig blått og gult på de to øverste plassene i sprintcupen sammenlagt. Linn Svahn vant foran Jonna Sundling, mens slovenske Anamarja Lampic tok tredjeplassen. Beste norske ble Maiken Caspersen Fall med en femteplass i sammendraget.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Her klikker Linn Svahn etter en dårlig sprint:

I herreklassen var det en russisk bjørn som viste seg sterkest gjennom store deler av sesongen. Alexandr Bolsjunov vant verdenscupen sammenlagt foran Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg. Russeren tok også seieren i distansecupen og Tour de Ski, men måtte se seg slått under Ski Tour etter å ha slitt med forferdelige ski på den siste etappen.

Sprintverden har i år som i fjor og året før der, og året før der, tilhørt Johannes Høsflot Klæbo. Han vant alle sprintrennene han stilte opp og vant sprintcupen sammenlagt for fjerde året på rad foran Erik Valnes og Pål Golberg.

les også

Petter Northug: – Bolsjunov er den moderne Northug

Klæbo er nå bare en verdenscupseier bak Petter Northug og står med 37 seire etter årets sesong, flest seire har Bjørn Dæhlie med 46.

For de andre herreløperne har sesongen vært litt variert. Pål Golberg tok karrierens største triumf med sammenlagtseier i Ski Tour. Martin Johnsrud Sundby har slitt med en vond rygg store deler av sesongen, Didrik Tønseth fikk problemer etter at han løp EM i terrengløp i desember og Niklas Dyrhaug har hatt en svak sesong i combacket og ble vraket til neste års landslag.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Se hvordan det klabber for russerne:

Alpint

Alpinistene fikk også en brå avslutning. Det skulle være verdenscupavslutning i italienske Cortina, men dette ble tidlig avlyst. Deretter ble Kranjska Gora stengt for publikum, før det senere ble avlyst. Også kvinnenes renn i Åre ble avlyst.

Dermed vant Aleksander Aamodt Kilde verdenscupen sammenlagt. Kampen om seieren stod til slutt mellom Kilde, franske Alexis Pinturault og Henrik Kristoffersen.

les også

Japans OL-mareritt: Krig og coronavirus

Pluss content

Selv om sammenlagtseieren glapp for Henrik Kristoffersen, plukket han med seg to andre kuler i verdenscupen. Han tok nemlig seieren i både slalåm-cupen og storslalåm-cupen.

Årets overraskelse sett med norske øyne er Timon Haugan. Oppdølingen tok en overraskende andreplass i slalåmrennet i Chamonix.

Adrian Smiseth Sejersted fikk en kort sesong etter at han falt stygt under kombinasjonen i Wengen i januar.

Kjetil Jansrud på sin side hadde en litt tyngre sesong, men på hjemmebane smiler det for alpinisten, som venter barn i sommer.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

les også

OL-mesterne omgitt av død og sykdom: – Det er krig

Det gikk litt tyngre for de norske kvinnene. Et lyspunkt var det likevel da Mina Fürst Holtmann tok sin første pallplass i storlalåmrennet i franske Courchevel. Fürst Holtmann ble også beste norske i verdenscupen sammenlagt med sin 20. plass.

På slutten av sesongen kom beskjeden om at Nina Haver-Løseth legger skiene på hylla.

Italienske Federica Brignone vant verdenscupen sammenlagt for kvinnene.

Se hele listen her:

Skiskyting

I skiskyting ble det spenning til siste slutt. I herrenes verdenscup ble det en kamp mellom to giganter, da Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade kjempet om seieren helt siste renn i finske Kontiolahti. Verdenscupen skulle egentlig blitt avsluttet i Holmenkollen, men der ble det avlyst som følge av coronaviruset.

Det ble til slutt nordmannen som stakk av med seieren sammenlagt, det til tross for at han stod over flere renn i forbindelse med at han skulle bli far.

Thingnes Bø vant i tillegg kula i fellesstart-cupen.

Før siste renn kom også beskjeden om at en av tidenes beste skiskyttere legger opp. Martin Fourcade avsluttet med seier i sitt siste renn på nøyaktig samme sted og dato som han vant sitt første verdenscuprenn.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Se hvordan skiskyttergutta reagerte på Marius Skjelbæks parodi:

les også

Stjernefall i skiskyting neste sesong

Også i kvinnenes verdenscup i skiskyting ble det spennende helt til siste renn. Kampen stod til slutt mellom Tiril Eckhoff og italienske Dorothea Wierer. Det ble Wierer som trakk det lengste strået til slutt og kunne innkassere sin andre totalseier på rad.

Eckhoff tok med seg seieren i jaktstart-cupen.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Hopp

Maren Lundby ble historisk da hun for tredje året på rad tok hjem seieren i verdenscupen sammenlagt, noe bare Adam Malysz har klart før henne.

Det ble nemlig også for hopperne en brå avslutning, midt under konkurransen Raw Air ble hoppernes sesong avbrutt på grunn av coronaviruset. Dermed ble det ikke noe skiflyging hverken i Vikersund eller i Planica, der det også skulle vært VM. Også kvinnenes avslutning i Russland ble også avlyst.

I tillegg til triumfen i verdenscupen, tok også Maren Lundby seieren i Raw Air. Der fikk hun med seg lagvenninnen Silje Opseth på pallen, Opseth tok andreplassen i sammendraget.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Det ble dramatisk under Raw Air på Lillehammer:

les også

Skiforbundets permitteringer: – Hovedtrenerne beholder jobben

For de norske herrene gikk det ikke like bra i verdenscupsammendraget, der ble Marius Lindvik beste norske på syvendeplass.

Det gikk derimot bedre i Hoppuka, der Lindvik vant det tradisjonsrike Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen og ble nummer to sammenlagt, bare slått av polske Dawid Kubacki.

Marius Lindvik tok også en pallplass i Raw Air, der ble han nummer tre bak polske Kamil Stoch og japanske Ryoyu Kobayashi. Norge vant også lagkonkurransen i Holmenkollen foran tomme tribuner.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Se Lindviks seiershopp i Nyttårshopprennet:

Kombinert

Sesongens siste skirenn hadde allerede blitt avlyst før coronaepidemien satte inn. Snømangel i tyske Schonach gjorde sitt til at rennene i Holmenkollen ble de siste i årets sesong for kombinertgutta.

Der var Jarl Magnus Riiber fullstendig overlegen og satte ny rekord i antall seire i en sesong. Nordmannen gav seg ikke før han hadde tatt 14 seire.

les også

Tysk TV lager dokumentar om Riiber – fotfulgt av ZDF i Norge

Det er ikke bare i hoppbakken og skiløypa det smiler for kombinertløperen, også på hjemmebane går det bra. Riiber skal nemlig bli far senere i år.

Nordmennene har dominert i kombinert denne sesongen med flere som har tatt topplasseringer. Jørgen Graabak tok andreplassen i verdenscupen sammenlagt og Norge hadde de tre beste hopperne i årets sesong. Der Jarl Magnus Riiber var best, Jens Lurås Oftebro nummer to og Espen Bjørnstad nummer tre.

Slik ble verdenscupen sammenlagt:

Se skiløperne hylle Kongen:

Mer om

 1. Alpint
 2. Langrenn
 3. Skiskyting
 4. Coronaviruset
 5. Hopp
 6. Tiril Eckhoff
 7. Maren Lundby

Flere artikler

 1. Klæbo hardt ut mot at FIS avlyser først nå: – Pinlig

 2. Kilde lider av verdenscupavlysninger: – Ikke akkurat en fordel for min del

 3. UEFA-presidenten: – Den største krisen i historien

 4. Aamodt Kilde etter seieren: - Større å vinne verdenscupen enn OL og VM

 5. Anklages for å ikke fortjene seieren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder