UENIGE: Carl Fredrik Stenstrøm (t.v.) representerer de utenlandske spillselskapene, mens Henrik Nordal (t.h.) er avdelingsdirektør i Lotteritilsynet. Foto: Norsk Bransjeforening for Onlinespill og Dagrun Reiakvam

Kraftig økning av problemspillere: – Viser at monopolet ikke fungerer

Antall problemspillere i Norge har økt fra 34.000 til 55.000 siden 2015, ifølge en ny rapport. Et bevis på at spillmonolet ikke fungerer, mener utenlandske bettingselskaper. Lotteritilsynet ber dem feie for egen dør.

 • Ole Kristian Strøm

– Vi er dypt bekymret over utviklingen. Den viser at monopolet og norsk spillpolitikk ikke fungerer, mener Carl Fredrik Stenstrøm, generalsekretær i lobbyorganisasjonen Norsk bransjeforening for onlinespill. De organiserer flere av de største utenlandske spillselskapene.

– Økningen fra 34.000 til 55.000 problemspillere i Norge skjer i en periode der Lotteritilsynet har gjort en rekke ulike grep for å minske spillproblemene, sier Stenstrøm til VG.

les også

Betting-krise: Tilbyr spill på såpefotball og klinkekuler

Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har enerett på spill i Norge. Tirsdag kom en rapport, bestilt av Lotteritilsynet, som viser at folk i Norge tilsynelatende har større problemer med pengespill enn folk i de andre nordiske landene. Undersøkelsen ble gjennomført av Universitet i Bergen.

– Rapporten slår fast nok en gang at norsk spillpolitikk er feilslått, og viser det akutte behovet for en ansvarlig regulering, mener Stenstrøm.

– De peker fortsatt i stor grad på våre medlemmer som problemskapere, men mitt poeng er at de som er problem-/risikospillere trenger regulering på tvers av alle aktører.

Ifølge undersøkelsen er 122.000 i risikosonen for å få problemer med spill. Det utgjør en betydelig økning siden sist undersøkelse ble gjort i 2015 (se faktaboks).

– Vi har lenge sett at veksten i det norske spillmarkedet foregår på internett og advart mot at enerettsmodellen er utdatert. Vi har en global teknologisk utvikling. Spillere og spillproduktene følger ikke landegrensene. Realiteten er at om lag halvparten av de som spiller på nett, bruker internasjonale aktører. Myndighetene trenger virkemidler for å regulere hele markedet og luke ut useriøse aktører, mener Stenstrøm.

Hans organisasjon kjemper for den såkalte «lisensmodellen», som betyr at andre selskaper skal ha lov til å konkurrere med Norsk Tipping – hvis de sikrer seg en lisens.

les også

Lotteritilsynet om Carlsen-reklame: Ulovlig på norske TV-skjermer

Avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet er imidlertid ikke så imponert over argumentene fra Stenstrøm og bettingbransjens nye lobbyorganisasjon Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO):

– Om NBO starter med å oppfordre medlemmene sine til å utvise ansvarlighet ved å slutte å aktivt omgå gjeldende regelverk, ville det vært en god start. Og kanskje også gjort store utslag knyttet til konsekvenser av spilleproblemer i Norge, fastslår Nordal til VG.

les også

Magnus Carlsen inngår sponsoravtale med bettingselskap

Generalsekretær Pernille Huseby i Actis kan også styre sin begeistring over de utenlandske spillselskapene:

– Norsk myndigheter må benytte seg av de virkemidler som er tilgjengelig for å stoppe både reklame og tilgang for spill fra utenlandske spillselskaper. Dette er selskaper som undergraver norsk lov, driver aggressiv markedsføring og som har et betydelig svakere ansvarlighetsrammeverk enn Norsk Tipping, mener Huseby i Actis, som er rusfeltets samarbeidsorgan.

Mer om

 1. Pengespill
 2. Idrettspolitikk
 3. Norsk Tipping

Flere artikler

 1. Vil forby bingoautomater etter fersk rapport

 2. Henrik Carlsen: – Magnus har selv smakt på å ha behov for å kutte ut å spille

 3. Krever nye tapsgrenser i Rikstoto: – Helt spinnvilt

 4. 55.000 nordmenn har spilleproblemer

 5. Et snev av hykleri

Fra andre aviser

 1. Dette Norsk Tipping-spillet topper verstinglisten

  Bergens Tidende
 2. Ny rapport: 55.000 nordmenn har alvorlige problemer med pengespill

  Bergens Tidende
 3. Ny rapport: 55.000 nordmenn har alvorlige problemer med pengespill

  Fædrelandsvennen
 4. Debatt: – Norsk Tipping og jeg er enige om én ting

  Bergens Tidende
 5. Kraftig: økning: Stadig flere får alvorlige spillproblemer

  Aftenposten
 6. Debatt: – Bare et spørsmål om tid før Norsk Tipping mister monopolet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder