X Games-sølv til Birk Ruud: – Han er helt rå

HAFJELL/OSLO (VG) Birk Ruud (19) fikk en skikkelig bamseklem av pappa Øivind etter at han måtte ta til takke med sølv i Big Air-finalen i X Games Norway - på tross av et enormt sistehopp.

 • Jonas Wikborg
 • Øystein Jarlsbo

– Han pleier å være til stede på de fleste X Games-eventene. Det er veldig deilig. Han er rolig og en god støtte. Han er en varm person, slik at jeg klarer å holde fokus. Han er veldig laid back, svarer Birk Ruud på VG spørsmål om betydningen av å ha faren på plass i bakken.

– Jeg føler meg kanskje litt tryggere med ham på plass. Han vet hva som er viktig i lengden, når det gjelder å ta vare på kroppen min og sånne ting, tilføyer Birk Ruud.

En liten forskjell fra vanlig pappa-praksis var det imidlertid denne gangen. Han ga bort billetten som han som regel gir til faren, til bestekompisen Sebastian som er skadet - for at han kunne komme og «filme og sånn».

ALLTID PÅ PLASS: Birk Ruud oppsøkte straks pappa Øivind etter å ha kapret sølvmedaljen i Big Air i X Games i Hafjell. Foto: Geir Olsen

Birk Ruud tok også sølvmedaljen i Aspens X Games i slutten av januar.

Birk Ruud med X Games-sølv tross historisk triks

Da gjorde han sitt ferske varemerketriks - fem rotasjoner i luften - en gang. Denne gangen gjorde han det to ganger. Men han vil ikke gå med på en antydning om at det er irriterende ikke å vinne gull nå heller.

CHAMPIS-DRYSS: Birk Ruud (t.v) ble nummer to i Big Air i X Games i Hafjell lørdag, bak Antoine Adelisse fra Frankrike og Andri Ragletti fra Sveits. Foto: Geir Olsen

– Det eneste som er litt bittert i dag, er kanskje min egen kjøring. Jeg klarte ikke å lande som jeg burde ha gjort for å få så høy score som jeg ønsket. Jeg var den eneste som gjorde «1800» (fem rotasjoner) to ganger. Men jeg kom ikke helt frem i skoene i landingen, forklarer han.

Den ene gangen landet han faktisk på ett ben etter det spektakulære trikset i det voldsomme hoppet.

Han startet bra, med en «switch double cork 1600», og fortsatte med gigantisk en «double bio 1440».

– Det er bakkerekord! Han er helt rå, utbrøt NRK-kommentator Jonas Greve.

FALL: Det er ikke bare, bare å lande et hopp der du snurrer fem ganger rundt din egen akse og prøver å legge på med to saltomortaler i samme slengen – og en grab. Foto: Geir Olsen

les også

Big Air-bronse til poengforvirret Killi: – Føles som et gull

Antoine Adelisse fra Frankrike vant, Andri Ragletti fra Sveits tok bronsen.

– Jeg er veldig fornøyd med sølv. Han som vant kjørte veldig bra, sier Birk Ruud til VG.

Han mener han kan ta revansj, med andre ord gullet i slopestyle søndag. Det er Big Air som har vist seg å være hans sterkeste øvelse. Men han minner om at han har en 2. plass tidligere denne sesongen, og at han følte kjøringen satt veldig bra under treningen tidligere lørdag.

Ps! Marcus Kleveland, som droppet Big Air for å spar seg til slopestyle søndag, vant nyvinningen Knuckle Huck i snowboard, foran fire landsmenn: Stian Kleivdal, Fridtjof Tischendorf, Mathias Eckhoff og Ulrik Badertscher. Knuckle Huck freeski ble vunnet av amerikaneren Alex Hall foran svenskene Jesper Tjäder og Henrik Harlaut. Petter Ulsletten og Øystein Bråten ble nummer fire og seks.

Mer om

 1. Vintersport
 2. X Games
 3. Birk Ruud

Flere artikler

 1. Kleveland imponerte i comebacket: – Kjempefornøyd

 2. Røisland etter X Games-sølv: – Skjelven og målløs

 3. Gull-Birk må kutte monsterdagen

 4. Snowboardernes lange skadeliste: – Press om å «please» alle

 5. Birk Ruud med X Games-sølv tross historisk triks

Fra andre aviser

 1. Norsk medalje i X Games: Birk Ruud gjorde noe ingen har gjort før ham

  Bergens Tidende
 2. Nordmann tok sølv i X Games: – Jeg er helt skjelven

  Aftenposten
 3. Nordmann tok sølv i X Games: – Jeg er helt skjelven

  Fædrelandsvennen
 4. Norsk medalje i X Games: Birk Ruud gjorde noe ingen har gjort før ham

  Fædrelandsvennen
 5. Birk Ruud vant verdenscupen i Big Air

  Bergens Tidende
 6. Birk Ruud vant verdenscupen i Big Air

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder