TIL KINA: Ole Einar Bjørndalen og kona Darja Domratsjeva tar over Kinas skiskytterlandslag.

TIL KINA: Ole Einar Bjørndalen og kona Darja Domratsjeva tar over Kinas skiskytterlandslag. Foto: Jostein Magnussen

Bjørndalen blir trener for Kinas skiskytterlandslag: – De er heldige

Ole Einar Bjørndalen (45) og kona Darja Domratsjeva (33) er ansatt som landslagstrenere for skiskytterne i Kina. De skal lede nasjonen frem mot OL på hjemmebane i 2022.

– Vi er glade å kunne informere om at vi har startet samarbeidet med Kinas skiskytterlag. Det er et ungt lag med høye ambisjoner og et stort utviklingspotensial. Vi vil nå starte med den daglige treningsprosessen og dele vår erfaring med laget, sier Bjørndalen i en pressemelding.

De to tidligere skiskyttertoppene skal trene det kinesiske skiskytterlaget fram mot OL i Beijing i 2022.

les også

Ole Einar Bjørndalen i sorg etter Halvard Hanevolds død: – Det er bare vondt å tenke på

Bjørndalen blir hovedtreneren med ansvar for både kvinnelandslaget og herrelandslaget, mens Domratsjeva blir trener for kvinnelandslaget. Han slutter samtidig i sin jobb som ekspert for TV 2, det bekrefter TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen til Medier 24.

– Kina er ganske heldige. De får veldig sterk kompetanse med de to sammen, som kan utvikle og bygge et lag. Jeg har tro på at det kan gå veldig bra, slik jeg ser dem som personer og med den erfaringen de har, sier NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid.

– Det blir spennende. Veldig artig. Jeg tror Ole Einar har mange ting han gleder seg til å teste ut. Og jeg tror han synes det er gøy å prøve ut en nasjon hvor han starter med blanke ark og kan sette sitt preg på det, sier Dag Bjørndalen, bror og selv tidligere topputøver. Han er nå trener ved Norges Toppidrettsgymnas.

Ifølge pressemeldingen har duoen allerede påbegynt arbeidet med det kinesiske landslaget. Bjørndalen har tidligere samarbeidet med Kina.

– Jeg er ikke overrasket over at Ole Einar blir trener. Han har drevet med dette i en lang, lang periode og jeg tror det er utrolig bra at han kan få ut flere av de ideene han har pønsket på, sier Dag Bjørndalen.

les også

Bjørndalen skal hjelpe 300 millioner kinesere ut på ski

– Vi er fulle av motivasjon til å gi våre beste råd til utøverne, støtteapparatet og alle som jobber sammen med oss for å nå gode resultater. Vårt fokus er å bygge et profesjonelt lag, og å støtte og hjelpe hver utøver til å nå deres potensial, sier Domratsjeva.

I etterkant av at Kina fikk tildelt vinter-OL i 2022 har de satset hardt på diverse vinteridretter, og sett til Norge for hjelp. Det kinesiske forbundet fikk blant annet hjelp av det norske skiforbundet til å lyse ut stillinger i Norge, for å hente trenere til langrenn i 2017. Da stakk Kristian Bjune Sveen av med jobben.

Bjørndalen og Domratsjeva møter en tøff oppgave. På herresiden var det ingen kinesere innenfor de 100 beste i verdenscupen i fjor. På kvinnesiden var Yan Zhang beste på en 78. plass.

– Kina har ikke hatt de største resultatene, men det kan være positivt. Det vil trigge Ole Einar, og det er viktig for dem å ta steg for steg. De har et par år på seg for å jobbe dette fram. Nivåforskjellen er nok stor fra der Ole Einar og Darja selv var som utøvere, sier Skjelbreid.

les også

Norsk langrennstrener i Kina: – Mye mer ekstremt enn jeg trodde

De siste årene har flere norske utøvere tatt jobber i utlandet etter at karrieren tok slitt. I fjor sommer tok Egil Gjelland jobben som trener for det tsjekkiske kvinnelandslaget.

– Tror du Bjørndalen blir aktuell for å trene Norge i fremtiden?

– Ja, men jeg tror det er lurt at han tar litt avstand først, for det er nok litt tidlig. Det er utfordrende å trene utøvere du selv har vært lagkamerat og konkurrent med. Jeg tror det er veldig lurt å bygge opp erfaring i Kina først, så håper jeg han en dag tar det norske laget også, sier Skjelbreid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder