5. plass til Lunde Pedersen: - Ingen bombe med fire nederlendere i toppen

SKUFFET LITT I HEERENVEEN: Sverre Lunde Pedersen (22) gikk på 6.22,56 på 5000 meteren i Heerenveen i ettermiddag og endte på 5. plass, hele ti sekunder bak Sven Kramer (28). Her Sverre Lunde Pedersen fra Berlin forrige helg, da han tok 2. plass på distansen. Foto:Christoffer F. Rukke,

- Skøyter trenger flere profiler

HEERENVEEN (VG) Sverre Lunde Pedersen (22) klarte ikke å leve opp til forventningene som 2. plassen forrige helg skapte og ble nummer fem på 5000 meteren - bak fire nederlendere og ti sekunder bak suverene Sven Kramer.

Artikkelen er over fem år gammel

- Jeg fikk ikke den flyten jeg ønsket mot slutten av løpet. Nummer tre og fire (Wouter olde Heuvel og Bob de Jong) har jeg kapasitet til å slå med mer klaff. To av dem går heller ikke allround (de Jong og Jorrit Bergsma), sier Sverre Lunde Pedersen etter 5. plassen.

- Jeg hadde håpet det skulle vært litt annerledes, sier Norges elitecoach Finn Halvorsen med tanke på den nederlandske dominansen.

- Hvorfor ble det ikke det?

- Vanskelig spørsmål. Men for Sverres del kom ikke farten så lett, slik den så ut til å gjøre det for ham på lagtempoen (fredag). Det var ikke urimelig å tro at det kunne skje. Men jeg tror vi skal vente med evalueringen til etter 1500 meteren i morgen. Det blir ikke fire nederlendere i toppen da, svarer Finn Halvorsen.

På spørsmål om hva «man» skal gjøre med nederlenderne - Nederland vant 23 OL-medaljer i skøyter i Sotsji - svarer Norges nye skøytehåp, Sverre Lunde Pedersen, at det ikke var noen bombe at de skulle ta de fire første plassene på 5000 meteren i Thialf i ettermiddag.

I skyggen av Kramer

- De er alltid gode på hjemmebane, sier Sverre Lunde Pedersen - som nærmest lover at nederlenderne ikke kommer til å dominere på samme vis på 1500 meteren i morgen.

I likhet med lagkamerat Håvard Bøkko er han imidlertid ikke i tvil om at skøytesporten - sett med norske øyne - kunne trenge løpere fra andre nasjonaliteter i toppen.

- Vi trenger flere profiler, vi konkurrerer jo med langrenn og alpint om oppmerksomheten, sier Håvard Bøkko (27) til VG.

Han har holdt norsk skøytesport flytende siden en generasjon løpere forsvant ut av rampelyset som følge av en lang rekke feilskjær i Torino-OL 2006. Håvard Bøkko har imidlertid måttet leve i skyggen av Sven Kramer (28).

Mer og mer ansvar

Nå er Sverre Lunde Pedersen (22) utpekt til å ta opp kampen mot Nederlands suverene skøytekonge, fordi han har fremtiden foran seg - som det heter - og fordi han har vist at han har kapasitet og talent til å kunne gjøre det.

I SKYGGEN: Sven Kramer (28) slo Sverre Lunde Pedersen (22) i siste par på 5000 meter i japanske Obihiro 14. november. Nederlenderen vant verdenscupløpet på 6.20,90, mens Norges nye skøytekonge endte på 8. plass med 6.28,99. Foto:Kazuhiro Nogi,Afp

- Sverre tar mer og mer ansvar, slår Håvard Bøkko fast.

Foran 5000 meteren i Heereveens verdenscup i ettermiddag, hadde Sverre Lunde Pedersen vunnet en 1500 meter, tatt 2. plass på distansen og en 2. plass på 5000 meter i verdenscupen denne sesongen.

I går, fredag, ledet og trakk han Norge inn til 3. plass på lagtempo. Det er riktig å si at han også trakk lagkameratene, Fredrik van der Horst og Håvard Bøkko.

- Ingen av dem som kom foran meg nå (på 5000 meteren) gikk lagtempo fredag. Det er klart det tar på å gå åtte runder i 27-tempo (sekunder per runde), sier Sverre Lunde Pedersen.

Kaptein Sverre

Fredrik van der Horst (25), avdøde Hjalmar «Hjallis» Andersens barnebarn, bemerker at det var Håvard Bøkko som trakk i fem runder sist han var med og tok 3. plass på lagtempo for Norge - før OL i Calgary i 2009.

- Nå har Sverre tatt over den rollen, sier Fredrik van der Horst.

Sverre Lunde Pedersen trakk fem av åtte runder og mente at han har krefter til å kunne legge på en halv til som «trekkhund».

Mot slutten gikk han fra lagkameratene, uten at han helt var klar over det.

I sommer overtok han kapteinsrollen på landslaget da Håvard Bøkko trente 90 for seg selv på grunn av jumpers knee skaden han pådro seg for ett år siden i Berlin. Pappa Jarle Pedersen mener Sverre Lunde Pedersen er blitt mer moden mentalt med den oppgaven, og at han har vokst på isen.

Kramer slo til

Håvard Bøkko kom på 2. plass på 5000 meteren i B-gruppen, tre og et halvt sekund bak Sveriges 18 år gamle komet Nils van der Poel.

Han spådde litt tråere is Sverre Lunde Pedersen & co i A-gruppen tre timere senere på dagen, lørdag. Han var imidlertid sikker på at Sven Kramer (28) kom til å vinne - igjen - på hjemmebane, på en tid rundt 6.12 (Kramers to år gamle banerekord 6.10,37).

Sverre Lunde Pedersen fikk en viss peiling på hvilke tider som ville gjelde i toppen da Wouter olde Heuvel, Kramers landsmann og treningspartner, gikk inn til 6.19,58 i andre par (ble nummer tre til slutt).

SPENT: Håvard Bøkko (27) er tilbake etter jumpers knee skaden. I formiddag gikk han inn til 2. plass på 5000 meteren i B-gruppa. Bildet fra rett før start på distansen. 10. til 11. januar starter han i EM i russiske Tsjeljabinsk, en måned senere distanse-VM i Heerenveen. Foto:Christoffer F. Rukke,

Sven Kramer lå bak olde Heuvel halvveis i sitt løp.

Men med fire runder igjen var han plutselig ett sekund foran lagkameraten. De siste 1600 meterne var oppvisning fra kong Kramers side. Fire sekunders forsprang ble til fem før siste runde - og i mål var det nesten syv.

Kong Sverre slet

6.12,74 på Sven Kramer, bra tippet av Bøkko - og litt å bryne seg på for Sverre Lunde Pedersen tre par etter vanningspausen mot Bart Swings (23).

Jorrit Bergsma ga ham også noe å tenke på. Nederlands lange langdistanseekspert snuste Kramer i baken med 6.14,08.

Sverre Lunde Pedersen gikk ut med jevne 30-runder og hadde ryggen til Swings i behagelig avstand. Men var likevel en håndfull sekunder bak Kramer halvveis, og på det tidspunktet startet jo Kramer kjøret sitt.

Sverre Lunde Pedersen slo om takten sammenliknet med Bart Swings og dro fra belgieren fra 3400 meter og inn, i god stil. Men han endte likevel ti sekunder bak Kramer og med tiden 6.22,56 - og utenfor pallen.

5. plass bak fire nederlendere: Kramer, Bergsma, olde Heuvel og gamlingen Bob de Jong (38).

PS! Ida Njåtun tok 9. plass på 1000 meter med 1.16,77, drøyt to sekunder bak USAs vinner Heather Richardson som satt banerekord med 1.14,63.

Håvard «Lorry» Lorentzen på ble nummer 16 på 1000 meter med 1.10,00. Bergenseren kom på 7. plass i Berlin forrige helg med 1.10,06. Hans beste plassering i verdenscupen på distansen er 4. plass i Berlin for ett år siden.

Russeren Pavel Kulisjnikov vant på personlig rekord 1.08,77, foran Kjeld Nuis - som Sverre Lunde Pedersen skal gå mot på 1500 meteren i morgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder