- STØRRELSEN PÅ HJERTEKAMRE: Hjertespesialist Steinar Madsen sier at belastningen topptrente mennesker utsettes for gjør at de har høyere risiko for hjerteflimmer. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto:
- STØRRELSEN PÅ HJERTEKAMRE: Hjertespesialist Steinar Madsen sier at belastningen topptrente mennesker utsettes for gjør at de har høyere risiko for hjerteflimmer. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto:

Eksperter: Toppidrettsutøvere mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser

SPORT

(VG Nett ) Marit Bjørgen ble i går innlagt for hjerterytmeforstyrrelser. Hjertespesialister sier at idrettsutøvere på toppnivå har større risiko for å få slike problemer.

Publisert:

Bjørgen ble i ettermiddag utskrevet fra St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha vært til observasjon i nesten et døgn. Det var i går ettermiddag at langrennsstjernen fikk problemer på trening og ble innlagt.

Det er ikke kjent hvilken type hjerterytmeforstyrrelser Bjørgen hadde.

BAKGRUNN: Bjørgen til sykehus med hjerteproblemer

To hovedgrupper

Hjertespesialist og fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen sier at det finnes flere forskjellige typer hjerterytmeforstyrrelser, men at de grovt sett kan deles inn i to hovedgrupper.

- Den ene utløses fra forkamrene, den andre typen utløses fra hjertekamrene. Den vanligste og mest kjente formen for hjerterytmeforstyrrelser utløses fra forkamrene og kalles forkammerflimmer eller hjerteflimmer, sier han.

I tillegg finnes det en lang rekke andre former for hjerterytmeforstyrrelser, blant annet ved at hjertet enten går for fort eller for langsomt.

- Jeg kjenner ikke til saken med Marit Bjørgen annet enn fra mediene, men det er slik at topptrente mennesker har høyere risiko for forkammerflimmer. Vi vet ikke den nøyaktige årsaken til dette, men det kan ha med størrelsen på de forskjellige hjertekamrene å gjøre, samt belastningen de påføres, sier Madsen.

Til kontroll

Han sier at flere nåværende og tidlige idrettsutøvere går til ham for kontroll.

- Men det er veldig viktig å huske på at idrettsutøvere er friskere enn folk flest og at det ikke er farlig å trene. Men akkurat når det gjelder idrettsfolk på toppnivå så kan toppanstrengelser være en utløsende effekt på en underliggende tilstand.

Hjertespesialisten sier at et av symptomene er at straks man begynner å trene, så blir man tungpustet og fort utmattet.

Ifølge kvinnelandslagets lege, Dag Lunder, fikk Bjørgen unormal høy puls under et intervalldrag. Han sier at det ikke ble funnet noe galt med hjerterytmen hennes etter at hun ble innlagt på sykehus.

Større hjerte

Professor og tidligere overlege ved hjerteavdeligen på Haukeland sykehus, Ole-Jørgen Ohm, sier at når man driver konkurannseidrett av typen som langrennsløpere på toppnivå gjør, så vil hjertemuskelen utvides og fortykkes.

- Fysiologisk blir hjertet større og det kan ha innvirkning på hjerterytmer. Det kan oppstå hjerteblokk, og de er også utsatt for å få flimmerhjerte. Det ser vi hos en del. De kan også få ekstra slag fra hjertekamrene. Jeg sier ikke at det gjelder alle, men det kan forekomme, sier Ohm til VG og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Er idrett på dette nivået sunt?

- I det store og hele er det vel det, men når det blir ekstremt kan det føre til slike episoder, svarer Ohm.

Både Ohm og Madsen sier at rytmeforstyrrelser i hjertet også kan komme av medfødte ekstra ledningsbaner mellom hjertekammeret og forkamrene.

Tour de ski ryker

Landslagstrener Egil Kristiansen har tidligere i dag uttalt at Tour de ski ryker for Bjørgens del som en følge av dette. Kristiansen sier imidlertid at karrieren hennes overhodet ikke er over.

Hjertespesialist Madsen sier at hvorvidt en karriere må avsluttes som en følge av hjerteproblemer, avhenger helt av hvilken tilstand det dreier seg om.

- Noen tilstander vil bli verre med tiden, mens andre kan bli helbredet for godt med medisinsk behandling. Hvis det dreier seg om en tilstand som må behandles med innsetting av pacemaker eller hjertestarter vil karrieren være over, sier han.

Her kan du lese mer om