ARGUMENTERER FOR JA: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har flere argumenter for enn mot OL i Oslo i 2022. VG intervjuet henne på statsrådens kontor torsdag ettermiddag.

ARGUMENTERER FOR JA: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har flere argumenter for enn mot OL i Oslo i 2022. VG intervjuet henne på statsrådens kontor torsdag ettermiddag.

Widvey står fram som OL-entusiast

Kommer med ja-argumenter i VG-intervju

Forhandler med IOC og arrangørene

Vil la Stortinget bestemme - uansett

Kulturminister Thorhild Widvey (H) kaster seg tungt inn på ja-siden i OL-kampen, og sier at det vil ha en betydelig kostnad for Norge å ikke ta sjansen på Oslo-OL i 2022.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Betingelsen for kulturministerens OL-ja er imidlertid at entusiasmen i folket blir betydelig større. Og at regningene til skattebetalerne blir mindre.

- Jeg legger opp til at regjeringen skal bestemme seg over sommeren, trolig allerede i august. Men uavhengig at hva regjeringen måtte anbefale - ja eller nei - vil Stortinget få anledning til å ta den endelige avgjørelsen, sier Widvey til VG.

I et bredt OL-intervju med VG, snakker hun for første gang åpent om hva et OL positivt kan tilføre Norge.

Forhandler med IOC

Men samtidig varsler hun at hun allerede på mandag vil snakke med Thomas Bach, den ferske IOC-presidenten, om muligheten for at IOC tar en større del av både regningen og risikoen for arrangementet.

- Ja, det skal jeg snakke med IOC om. Vi må sikre oss at vi ikke må ta hele risikoen for eventuelle nye idrettsgrener, og vi må diskutere muligheten for at deler av den økonomiske risikoen også ligger på IOC og ikke bare på den norske staten, sier hun.

Flere av regjeringens OL-prosesser nærmer seg nå slutten. Det gjelder blant annet spørsmål som avklaring av skatteregler mot Finansdepartementet.

Les også: OL-sjefen: - Føles ikke håpløst

Hvor mye tippemidler

- Vi forhandler også med søkerne, Oslo kommune og Norges Idrettsforbund, om fordeling av kostnadene. Det handler blant annet om hvor mye av tippemidlene de vil legge inn i nye anlegg, sier Widvey.

Overfor VG kommer hun for første gang med sine beste OL-argumenter - og alle taler for OL i Oslo i 2022:

Om det å konkurrere:
- Mitt syn er at et OL i Norge vil komme nasjonen til gode på en rekke områder. Vi er et av verdens rikeste land. Vi sender våre utøvere til konkurranser verden rundt. En gang i mellom må vi også påta oss et arrangøransvar - slik vi også gjør med sykkel-VM i Bergen, hvor regjeringen også har gitt en garanti.

Om frivilligheten:
- Store deler av norsk frivillighet flyter fortsatt på entusiasmen fra OL på Lillehammer i 1994. Frivilligheten trenger et stort prosjekt for å mobilisere en ny generasjon til frivillighet. Jeg ser mange frivillige og ledere som er godt voksne, på min alder. Det er altfor få unge.

- OL trenger 20.000 til 25.000 frivillige. Det vil kunne skape en ny bølge. Frivilligheten bærer dette samfunnet. Dersom staten må inn og erstatte mangel på frivillighet i fremtiden, har det også en enorm kostnad.

Om samferdsel og byutvikling:
- På samferdselssiden vil det største prosjektet være å bygge ut plattformene på Holmenkollbanen. Det vil vi før eller senere måtte gjøre uansett. Deltagerlandsbyen er et byutviklingsprosjekt i Groruddalen. Det vil også komme uansett OL eller ikke fordi Oslo vokser så raskt.

Om anlegg og etterbruk:
- Oslo har den dårligste anleggsdekningen i landet. De 4-5 nye ishallene vil bli fylt med barn og unge etter OL, det er jeg brennsikker på. Og skiskytterne trenger også sårt et nytt anlegg, slik det er planlagt på Grønmo.

- Men hva med kostnadene, som fikk Frp til å si nei til et norsk OL?

- Det er dyrt. Veldig dyrt. Det er jeg enig i. Men man må ikke stirre seg blind på bruttogarantien på 35,1 milliarder kroner, ifølge kvalitetssikrerne. De offentlige utgiftene er beregnet til 21,7 milliarder kroner. For at regningen skal bli 35,1 milliarder, må mye gå galt. Da skal mange ha gått konkurs, og det skal ikke være solgt en eneste billett. Det skjer ikke, slår hun fast.

- Hva er det som til slutt vil avgjøre, om du anbefaler regjeringen og Stortinget å si ja eller nei?

- Først og fremst må vi se et større engasjement i folket. Det har søkerne, Oslo kommune og idretten, et stort ansvar. Det er jo ikke regjeringen som har søkt. Det andre er økonomien, selvfølgelig, sier Widvey.

Les også

 1. OL-lunsjet med inhabil Høyre-topp

  HØYRES LANDSMØTE, GARDERMOEN (VG) Tidligere Høyre-politiker og nåværende idrettspresident Børre Rognlien besøkte gamle…
 2. Seks av ti sier nei til OL i Oslo

  59,2 prosent av de spurte i en ny meningsmåling sier nei til OL i Oslo i 2022.
 3. Frykter drømmen om Oslo-OL ryker

  BYGDØY (VG) Hjemme på Bygdøy har Kjetil André Aamodt (42) utsikt over sitt kjære Oslo.
 4. Heiberg håper på OL-boost etter Frp-nei

  IOC-medlem Gerhard Heiberg (75) håper på en kraftig OL-mobilisering etter at Fremskrittspartiet sa nei til statsgaranti…
 5. Oslo-OL svir av mest av alle

  Av de fem søkerbyene som ønsker seg OL i 2022, bruker Oslo i særklasse mest penger på å overbevise myndighetene og IOC.
 6. Ungdomsutgaven av pengesluket IOC

  Noen som husker Silje Theodorsen? Tenk deg nøye om. Det ringer ingen bjeller?
 7. Laber TV-interesse for ungdoms-OL

  Kronprins Haakon hevder ungdoms-OL i 2016 blir «Norges vindu mot verden, som i 1994».
 8. Børre Rognlien: - Vi kommer til å ha ekstraordinært styremøte

  Børre Rognlien (69) kaller situasjonen for «uoversiktlig» etter Frp-landsmøtets OL-nei.
 9. Kritiske til ungdoms-OL: - Helt hinsides

  Ungdoms-OL på Lillehammer ventes å bruke snaut 100 millioner kroner bare på administrasjon.
 10. OL-sjefen: - Føles ikke håpløst

  Veien mot et OL i Oslo i 2022 har blitt brattere. Men OL-direktør Eli Grimsby har ikke gitt opp riktig ennå.
 11. Erna om Oslo-OL: - Utrolig dyrt

  Statsminister Erna Solberg sier Fremskrittspartiets nei ikke er den endelige spikeren i kisten for et Oslo-OL i 2022.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder