Sentrale stortingspolitikere krever mer åpenhet

HEMMELIGHOLD: Idrettsforbundet, her ved president Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen (t.h.) ønsker ikke å si hvor store summer man bruker årlig på rådgivning fra First House. Administrerende direktør i selskapet, Per Høiby (innfelt), vil ikke kommentere saken, som får politikere på Stortinget til å reagere. Foto: Bjørn S. Delebekk og Frode Hansen

Idrettsforbundet nekter å avsløre First House-utgifter

Norges Idrettsforbund har benyttet det profilerte rådgivningsbyrået First House til å lage brosjyrer, skrive kronikker, drive medietrening og kampanjejobbing for å få OL til Oslo i 2022.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over seks år gammel


Nå reagerer flere stortingspolitikere på at Idrettsforbundet hemmeligholder hvor mye penger de bruker på konsulentselskapet.

Konkret hvilke oppdrag First House har utført, legges det nemlig lokk på. Heller ikke hvor store summer selskapet har mottatt, ønsker Norges Idrettsforbund å avsløre.

VG har sendt Idrettsforbundet konkrete spørsmål rundt dette. Organisasjonen med over 2,1 millioner medlemskap viser til at den ikke er underlagt offentlighetsloven.

«Vi finner det ikke riktig å opptre slik at vi flytter grensene for hvilke forpliktelser frivillige organisasjoner har overfor offentligheten» skriver assisterende generalsekretær Øystein Dale i en e-post.

VG vet at bruken av First House får enkelte i Idrettsforbundet til å reagere. Forbundet har allerede en informasjonsavdeling bestående av to personer, samt to personer som tar seg av såkalt «samfunnskontakt».

VG får opplyst at Idrettsforbundet hyret tre personer fra First House for å få velgerne til å si ja til Oslo-OL under folkeavstemningen i høst. Etter valget fortsatte selskapet rådgivningen.

Promotering

Selskapet ble også benyttet i forbindelse med etableringen av «Norway House» under OL i Sotsji. I tillegg har selskapet utarbeidet brosjyrer for Norges Idrettsforbund, bistått med kronikkskriving og - ifølge TV 2 - blitt benyttet da Mads Dranges bok, «Den store dopingbløffen», kom ut i januar.

VG vet også at First House hadde flere personer i sving med den såkalte «Tvedt-rapporten», som kom etter en grundig evaluering av Olympiatoppen. Fra før er det kjent at seniorrådgiver Johanna Ellefsen Rostad satt i utvalget.

Men også før pressekonferansen der rapporten ble lagt frem, på Ullevaal 5. april 2013, ble det jobbet intenst i kulissene.

KRITISK 1: Frps Ib Thomsen. Foto: Scanpix

Flere personer fra First House, med Hans-Christian Vadseth i spissen, var involvert i en generalprøve om ettermiddagen dagen før pressekonferansen.

Vadseth, som tidligere jobbet i VG, skal ha gitt utvalgsmedlemmene følgende melding etter generalprøven:

«Jeg har én dårlig og én god nyhet til dere. Den første: Dere var elendige. Den andre: Dere kommer til å gjøre det bedre».

Skaper «klasseskille»

Idrettspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ib Thomsen, er blant dem som reagerer på Idrettsforbundets hemmeligholdelse:

- Vi kritiserer ofte IOC for å være lukket og ha hemmelige notater. Og vi mener at OL bør arrangeres i Norge for å vise at vi kan endre IOC. Og så ser vi dette? Idretten bør være åpen om disse utgiftene. Alle er tjent med at det ikke blir et skille mellom de som steker vafler på løkka, og «de i dress som jobber i Oslo», mener han.

KRITISK 2: Arbeiderpartiets Arild Grande. Foto: Scanpix

Arbeiderpartiets Arild Grande, som også sitter i kulturkomiteen, har en klar oppfordring til idrettstoppene:

- Det er uakseptabelt å skjule denne typen pengestrømmer, det trengs offentlighet rundt dette. Jeg tror lokale idrettslag og lokale ildsjeler, som står på døgnet rundt, vil vite hvordan idretten forvalter store summer på vegne av fellesskapet.

Grande kan ikke forstå at idrettsforbundet holder informasjon om bruken av First House skjult.

- Når man forvalter så store summer, må man spille med helt åpne kort, sier han.

Kommenterer ikke

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at de dyreste konsulentene til First House tar opp mot 5000 kroner i timen. Generalsekretær Inge Andersen avviste i høst at han betalte en slik timepris.

Men hvor mye idrettsforbundet punger ut, vil ikke NIF si.

- Jeg kjenner ikke summen, men la oss si at de bruker fem millioner kroner på et konsulentselskap: Det ville gitt mange ballbinger rundt om i Norge. Den norske idrettsmodellen har vært basert på dugnadsånd. Nå ser vi en profesjonalisering som er uheldig, mener Thomsen.

Administrerende direktør i First House, Per Høiby, har følgende kommentar til VG i forbindelse med denne saken:

- Vi kommenterer ikke kundeforhold, enten det er kunder vi har, kunder vi har hatt eller det er virksomheter som kan bli kunder av oss.

Heller ikke Hans-Christian Vadseth ønsker å kommentere saken.

DETTE SVARER IDRETTSFORBUNDET:

Etter å ha blitt konfrontert med utspillet fra stortingspolitikerne, skriver assisterende generalsekretær i NIF, Øystein Dale, følgende i en e-post til VG:

«NIF finner ikke å kunne imøtekomme ønsket om innsyn i våre forretningsavtaler. Vi har naturlig nok ikke anledning til å formidle detaljer eller kopier av disse, men NIFs avtaler og ressursbruk er underlagt grundig kontroll gjennom flere ledd, nemlig styret, revisor og kontrollkomiteen. I tillegg redegjør Idrettsstyret regelmessig overfor våre medlemsorganisasjoner for styrets prioriteringer og ressursbruk. NIF ikke er under-lagt offentlighetsloven, men det er åpent tilgjengelig informasjon at NIF har søkt bistand hos First House.»

PS! Fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker (h), som selv har vært 2. visepresident i Norges Idrettsforbund, sa for syv
år siden at NIF burde underlegges offentlighetsloven for å kunne motta tippemidler i fremtiden.

Les også

 1. Idrettsforbundet bruker 25 mill. på OL-PR

  IDRETTENS HUS (VG) Ifølge generalsekretær Inge Andersen vil Idrettsforbundet bruke rundt 25 millioner kroner på OL-saken…
 2. PR-firma skal sørge for OL-ja

  Idrettspresident Børre Rognlien mener det er «veldig lite mystisk» at han har leid tre vanligvis rådyre konsulenter fra…
 3. Ny meningsmåling sier klart nei til Oslo-OL

  Sotsji-OL ble et av tidenes beste vinterleker for Norge. Men det virker ikke å ha skapt nye forkjempere for å arrangere…
 4. OL-motstanden vokser i Frp

  Per Sandberg og flertallet av Frps stortingsrepresentanter er i ferd med å vende ryggen til Oslo-OL 2022.
 5. Kommentar: En god grunn til ikke å søke OL

  SOTSJI (VG) Gerhard Heiberg ivrer sterkt for å få vinterlekene til Oslo i 2022, men er selv på vei til å bli en god…
 6. Stockholm-nei til OL i 2022

  (VG) Stockholm vraker planene om å arrangere OL i 2022. Det øker Oslos sjanser.
 7. Idrettsleder om «Norway House»: - Et partytelt

  Leder i Troms Idrettskrets reagerer kraftig på Norges Idrettsforbunds pengebruk i Sotsji.
 8. Amerikansk storavis: Oslo må få OL 2022 - på grunn av Jo Nesbø!

  Jo Nesbøs knallharde og ofte forsofne romanfigur Harry Hole er en av flere årsaker til at IOC allerede nå bør gi OL 2022…
 9. Rødt-leder: - Avansert «smørebod» for IOC-pampene

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes (32) og Gunn Heidi Henriksen (45) i Norsk breddefotballforening reagerer kraftig på at NIF…
 10. - OL i Oslo vil ta 1,6 milliarder fra politibudsjettet

  Bare planleggingen av et eventuelt OL i Oslo vil sysselsette 20 politiansatte i seks år, og koste 158 millioner…
 11. - Hvis folket vil, blir det OL-fest i Oslo i 2022

  Ekspertene som har vurdert Oslo OL-søknad for 2022, godkjenner planene Oslo har lagt og regner med at lekene kommer til…

Mer om

 1. OL 2022

Flere artikler

 1. Vil forhøre seg om pengebruken i Idrettsforbundet

 2. Kilder: First House brukt i tre år

 3. Idretts-Norges klare melding: Fortell om pengebruken

 4. Idrettsforbundet fortsetter First House-samarbeidet

 5. Venstre: - Idrettsforbundet er avhengige av tilliten til de som selger vafler og prepper løyper

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder