Thomas Wassberg: - Gir meg til slutt etter mange år

Leder av Bragdguldjuryen: - Jeg har mast på Thomas hver eneste gang jeg har støtt på ham

FÅR UTDELT PRIS 33 ÅR ETTER: Den svenske langrennskongen Thomas Wassberg, her fra sitt eget hjem i 2011. Foto: Line Møller, VG

Skikongen til VG: Presset til å droppe 33 års boikott

I 1980 vant han prestisjeprisen Bragdguldet for prestasjonene i langrennssporet. I går fikk Thomas Wassberg (57) tildelt prisen han har boikottet i over tre tiår. Men det skjer ikke uten en viss bismak i munnen.

  • Mikal Aaserud
  • Nils Mangelrød

Artikkelen er over seks år gammel

For da VG spør langrennskongen, med blant annet fire OL-gull og tre VM-gull på merittlisten, om hvorfor det skjer akkurat nå, utdyper 57-åringen.

Har ikke endret innstilling

- Det er fordi Svenska Dagbladet har «ligget» på meg i flere år og ville at jeg skulle ta i mot den. I prinsippet er det derfor og da gir jeg meg til slutt etter mange år.

- Så du har følt et press?

- Ja, det kan man vel si, svarer han.

Svenska Dagbladet har siden 1925 delt ut det som kanskje er vårt nabolands høyeste utmerkelse innen idretten. I går ble det også kjent at han vil ta i mot prisen han har valgt droppe i protest i 33 år.

At han valgte å gjøre dét i 1980 kom som følge av at Sven-Åke Lundbäck ikke fikk Bragdguldet i 1978 etter å ha vunnet VM-gull på femmil og i stafett i Lahti. Björn Borg og Ingemar Stenmark vant det året.

TERRORISERTE NORSKE LØPERE: Thomas Wassberg herjet i skiløypene på 80-tallet. Sammen med Gunde Svan var han et mareritt for norske løpere på gulljakt. Foto: Scanpix

Wassberg syntes det var unødvendig at de to (Borg og Stenmark) skulle få prisen for andre gang. I tillegg mener han det naturligvis var flere opplagte kandidater det året. Langrennskongen har møtt både Borg og Stenmark ved senere anledninger uten å snakke om akkurat den saken.

- Betyr den ingenting for deg?

- Det er vel dumt å si at det ikke betyr noe, men i grunn har jeg ikke endret innstilling til dette, sier Wassberg.

- Men føler du deg beæret?

- Nei, jeg måtte få en avslutning på det trykket fra avisen som jeg har hatt, sier han kontant og hevder flere i langrennsmiljøet synes han har gjort rett i boikotten.

Les også: Bråk i Sverige etter prestisjepris

Har mast i 33 år

Leder for Bragdjuryen, Ola Billger, sier til VG at Wassberg har rett. Han har mast på den svenske skikongen i årevis.

- Jeg vet at han er veldig glad for sin medalje. Han er den store skiløperen i historien. Det er klart at han skal ha den medaljen. Selvsagt har jeg mast på ham. Thomas er en sta person og det er derfor han har blitt så god. Men jeg er mer sta enn det han er. Derfor tar han i mot det som er Sveriges fineste idrettspris, sier leder av Bragdjuryen, Ola Billger, til VG.

Han forteller at Wassberg har blitt mast på hvert år i 32 år og at Wassberg ga etter for presset - etter 33 år.

- Jeg er glad for det. Nå har prisen havnet hos rett person eller på rett skjegg. jeg har mast på Thomas hver eneste gang jeg har støtt på ham, sier Billger som forteller at prisen har ligget, inngravert med Wassbergs navn, i et skap i lokalene til Svenska Dagbladet siden 1980.

Fløy fort hjem igjen

Etter å ha hørt uttalelsen til Wassberg om at han ikke føler seg beæret, sier Billger:

- Jeg vet at Thomas liker prisen. Hadde han fått Bragdguldet i 1987, etter to gull og to sølv i VM i Obersdorf, så hadde han nok tatt i mot prisen, sier Billger.

Han sier det var helt utrolig sjokkerende for 33 år siden at Wassberg nektet å ta i mot prisen.

- Han bor i Jämtland og fløy ned til Stockholm for å motta prisen. Så fløy han hjem så fort han kunne, sier Billger.

Northug har det i kjeften

Akkurat nå kjører Wassberg opp skispor og er leder for Åsarna IK i Sverige. Klubben hadde flere løpere representert i verdenscupåpningen i Kuusamo og stiller med fem på start i Lillehammer til helgen.

Det gjør ham oppdatert på alt som skjer i langrennsverden - også Petter Northug.

- Petter Northug er vel grei han. Han har det bare litt i kjeften, prater litt for mye.

Mer om

  1. Langrenn

Flere artikler

  1. Etter 33 års protest snur Wassberg

  2. Zlatan og Northug er de største stjernene – men prestisjeprisene har de ikke fått

  3. Pluss content

    Starten på den norsk-svenske skikrigen

  4. Dæhlie: – Er helt sikker på at han blir den nye store eneren

  5. Sveriges bryterstjerne døde av hjertesvikt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder