DISKET: Ola Vigen Hattestad ble disket for ureglementert sporskifte under sprinten i Falun fredag. Foto: AFP

Hattestad kritisk til sprintreglementet

Hattestad felt av juryen for første gang i karrieren

Bjørgen slo gull-makkeren fra OL og vant

FALUN (VG) I kvartfinaleheatet tok Ola Vigen Hattestad et frekt sporbytte foran Maxim Vylegsjanin, juryen mente det var for frekt og disket nordmannen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Russiske Vylegsjanin falt, og fikk sprinten ødelagt, da Hattestad byttet til sporet russeren gikk i. Det er regler for hvordan man kan bytte spor i langrenn. Sporbyttet til Hattestad var i følge juryen ikke innenfor reglene.

- Vi har sett en langt tøffere jury her enn vi er vant til, sa Torgeir Bjørn under tv-sendingen.

Hattestad ble plassert sist av alle i kvartfinalene. Det vil si 30. plass og ett verdenscuppoeng.

Brandsdal sist i finalen

Men det holdt likevel til seier i sprintcupen foran Eirik Brandsdal. Sistnevnte måtte bli topp-tre for å vinne sammenlagt, men han endte sist i finalen.

Under innspurten av teamsprinten i Sotsji gjorde finnen Sami Jauhoujärvi et frekt sporbytte som felte tyskeren Tim Tscharnke. Finnene fikk likevel beholde gullet. Nå er Vigen Hattestad kritisk til hvordan reglementet blir håndhevet.

- Ja blant i forhold til smugskøyting som vi er opptatt av. Jeg syns det er kjipt å havne i situasjoner når andre foran deg skøyter. Skal man bryte regelboka eller risikere at de stikker avgårde, sier Hattestad som ble disket for første gang i karrieren.

Vil ha færre juryer

- Det jeg tror er en løsning er at det er færre juryer som reiser rundt som gjør det mer profesjonelt hvis det er mulig, sier Vigen Hattestad.

Han syns det er var ekstra bittert fordi han som liten hadde Gary Linekere som forbilde. Fotballspilleren fikk aldri gult kort. Nå vil Hattestad ha mer konsekvent dømming i sprint.

- Det må nok gjøres noe og få det mer konsekvent. jeg vet ikke het hva jeg har å forholde meg til, sier Hattestad og tenker på ulike deler av løpet.

Visste ikke om disking

Hattestad visste ikke at han var disket før pressen fortalte ham det.

Men til slutt vant han sprintcupen sammenlagt uansett.

- Det er stort mål for meg og også viktig når jeg forhandler avtaler, sier Hattestad som har bundet opp bonuser mot for eksempel sammenlagtseier.

Eirik Brandsdal hadde muligheten til å snyte lagkompisen for verdenscupkula, men klarte det ikke. Han var skuffet over seg selv etterpå.

- Jeg hadde alle muligheter. Det var godt å få sjansen. jeg var skikkelig på hugget. Jeg tok ut det var jeg var god for, sier Bransdal.

Sprinttrener Arild Monsen syns håndhevingen av reglementet er problematisk.

- Det er vanskelig å få det helt konsekvent fra gang til gang når det er forskjellige folk, sier sprinttrener Arild Monsen.

Det er fellesstart med skibytte lørdag og jaktstart søndag i Falun.

Bjørgen: - Viktigste å ta poeng på Therese

Marit Bjørgen hadde enormt god glid i Falun og skled fra Ingvild Flugstad Østberg. Den norske duoen tok OL-gull på lagsprinten i Sotsji. Men selv om Østberg utfordret Bjørgen meget godt, så hadde Bjørgen kontroll og vant. Østberg ble nummer to.

LANGRENNSDRONNINGEN: Marit Bjørgen vant sprinten i Falun foran Ingvild Flugstad Østberg. Foto: TT SCANPIX

- Det som er viktigst i dag at jeg kan ta med meg sekunder videre inn i touren. Er det slik at Johaug er nummer en og jeg nummer to på søndag så er det fordel henne igjen, sier Bjørgen.

Men det som betyr noe nå er kampen om sammenlagtseieren mot Johaug.

Kikkan Randall fra USA vant sprintcupen for tredje gang.

Johaug imponerte

Therese Johaug gikk den 11. raskeste prologen i Falun, hvor VM arrangeres neste år.

- Jeg kan ikke forvente at jeg skal være i toppen på sprint på en, to, tre. Jeg gleder meg til fellesstart med skibytte i morgen, det er en øvelse som passer meg godt, sier Johaug til NRK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder