GOD HJELPER: Danske Peter Heine Nielsen jobbet for Viswanathan Anand i mer enn ti år - nå skal han plutselig hjelpe Magnus Carlsen til å vinne mot inderen. Her er de to fotografert på vei til siste dag av VM i lynsjakk.
GOD HJELPER: Danske Peter Heine Nielsen jobbet for Viswanathan Anand i mer enn ti år - nå skal han plutselig hjelpe Magnus Carlsen til å vinne mot inderen. Her er de to fotografert på vei til siste dag av VM i lynsjakk. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Han er personlig venn med Anand - men nå skal han hjelpe Carlsen

SPORT

Peter Heine Nielsen (41) er personlig venn med Viswanathan Anand (44). Nå skal han hjelpe Magnus Carlsen (23) mot inderen.

Publisert:

- Litt merkelig, sier Carlsens danske trener til VG foran VM-matchen i Sotsji i november.

Han jobbet minst ti år sammen med Anand, og selv om han begynte å jobbe for Carlsen for snart to år siden, valgte han å droppe VM-matchen mellom dem i Chennai i fjor. Peter Heine Nielsen mente at det var umoralsk.

- Det var en del av avtalen at jeg ikke skulle hjelpe Carlsen i VM-matchen i India. Men det er også viktig å poengtere at det er forskjell på en fotballtrener og en sjakktrener, sier han til VG.

- I sjakk har vi databaser med åpninger, med ideer og felles arbeid. Å ta med denne informasjonen over til konkurrenten ville ha vært over grensen.

- Men nå er det gått en tid, og Anand har allerede hatt én match mot Magnus. Nå har han et nytt team rundt seg.

Peter Heine Nielsen innrømmer likevel at det er «litt merkelig personlig på det personlige plan».

- Samtidig vil jeg si at det er helt greit å møte ham i en sportslig kamp nå.

Dansken har ikke noe imot at Carlsens VM-utfordrer ble Anand:

- Jeg var veldig glad på Anand sine vegne i kandidatturneringen, der han vant og ble VM-utfordrer. Det var en flott seier i høy alder. Overraskende og hyggelig.

Som trener er Peter Heine Nielsen selvfølgelig en nøkkelperson i Magnus Carlsens team til Sotsji. Og Jon Ludvig Hammer klar som såkalt «sekundant» for Carlsen, men han kommer ikke til å sitte i Russland.

Ellers er det klart at Magnus Carlsen kommer til å ta med seg så å si det samme laget til Sotsji som han hadde i Chennai:

O Espen Agdestein: Manager og sjef for teamet.

O Henrik Carlsen: Pappa og alt-mulig-mann. Den som står Magnus Carlsen aller nærmest under kampen.

O Brede Kvisvik: Lege. Sjakkspiller på høyt nivå.

O Magnus Forssell: Kokk og humørspreder.

Her kan du lese mer om