SJEKKER SIN GIGANTSTADION: Aserbajdsjans president Ilham Aliyev inspiserer Baku Olympic Stadium 18. mars i år. De første European Games blir arrangert i Baku i juni i år. Innfelt er kommunikasjonssjef under ungdoms-OL i 2016, Pål Gordon Nilsen. Foto:,Scanpix og Getty Images

Nytt idrettsmesterskap skaper forvirring

Ungdoms-OL-topp: - Det har blitt jækla mye

LILLEHAMMER (VG) Stadig flere store, internasjonale idrettsarrangementer gir folkene bak ungdoms-OL på Lillehammer en utfordring.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

OL er godt kjent over hele verden. Og Paralympics har mange hørt om.

Men hva med «Deaflympics» og «sjakk-OL»? Eller «European Youth Olympic Festival»? Det må ikke forveksles med «European Games», som går av stabelen i Aserbajdsjan i juni.

Det har heller ingenting å gjøre med «ungdoms-OL», som arrangeres på Lillehammer kommende vinter.

- Forskjellene er store, men å kommunisere dette har blitt en utfordring. Det har blitt jækla mye, sier Pål Gordon Nilsen til VG.

Les også:Får millioner for å stille med juniorsvømmere i «Euro-OL»

Forveksles

Den tidligere NRK-profilen jobber med kommunikasjon foran ungdoms-OL på Lillehammer. Nylig tok ledelsen bak arrangementet imot VG i lokalene sine, i sentrum av mjøsbyen.

- Man har European Games. Men i media blandes ungdoms-OL ofte med «European Youth Olympic Festival». Det er ikke det samme. Man må ikke kvalifisere seg til EYOF. Det er bare europeere som deltar - og IOC er ikke med. Det er EOC som står bak. EYOF har heller ikke noe kultur- og læringsprogram, sier Nilsen.

I forrige uke innrømmet også toppidrettssjef Tore Øvrebø at det var en utfordring for Olympiatoppen at det har dukket opp flere store «multileker» de siste årene.

På Lillehammer forberedes nå et vinterarrangement med 1100 deltagere i alderen 15 til 18 år. IOC fører forhandlinger med både TV 2 og NRK om mulighetene for å sende deler av lekene på TV. Noe vil kanskje gå direkte, får VG opplyst.

TV-sendinger

- Vi vet at vi kommer til å være godt synlig i månedene opp mot lekene. Da blir deltagerne klare, innholdet i det kulturelle programmet blir klart og vi vet hva slags artister som kommer. Vi vil også vite mer om åpningsseremonien. Og så skal deler av lekene sendes på TV, har vi blitt lovet, sier kommunikasjonssjef i Lillehammer2016, Magne Vikøren, til VG.

- I dagkommuniserer vi bare en idé om et arrangement. Det er ikke verdens mest sexy sak for hele landet. Men vi tror at det vil bli annerledes gjennom TV-dekning og mediepartnere, tilføyer han.

SKAPER UTFORDRINGER OGSÅ FOR OLYMPIATOPPEN: Det mener toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Opp mot 80 personer kommer til å være lønnet for å jobbe med ungdoms-OL på det aller meste.

Administrerende direktør i Lillehammer 2016, Tomas Holmestad, understreker at ungdoms-OL er mer enn et ti dager langt idrettsarrangement. Holmestad trekker frem involvering av skoleelever, rekruttering av unge frivillige og ulike kulturprogrammer.

Les også:IOC-topp besøkte Lillehammer

- Hjelpe IOC

- Hva tenker dere når folk sier at dere eksisterer kun fordi norske idrettstopper drømte om Oslo2022?

- Da blir jeg lei meg. Vi er så mange unge som jobber så hardt for dette. Vi går utenfor komfortsonen for å skape noe for unge mennesker. Det har en stor egenverdi, sier Holmestad.

- Ungdoms-OL er omdiskutert også innad i IOC. Hvordan opplever dere den debatten?

- Den er veldig interessant. Og det gjør at vi som tror på dette konseptet har en viktig jobb med å hjelpe IOC med å arrangere gode leker. Og så må vi hjelpe enkelte IOC-medlemmer med å forstå at suksessen ikke måles i TV-tall eller om Coca-Cola er villig for å betale mer for ringene - men hva det kan bety for unge mennesker.

Holmestad vedgår at det slett ikke er sikkert at ungdoms-OL eksisterer om 20 år.

- Men det er ikke vår jobb å forsvare konseptet. Vi er satt til å levere det beste ungdoms-OL noensinne. Det er min motivasjon, skyter Pål Gordon Nilsen inn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder