KAMPHANER: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura fotografert under søndagens partier i Sinquefield Cup i St. Louis. Natt til tirsdag spilte de remis. Foto:GrandChessTour,

Magnus Carlsen rotet bort klart overtak og spilte remis mot Nakamura

Carlsen etter nytt parti på seks timer: – Jeg blir kvalm av å spille så dårlig

(Magnus Carlsen-Hikaru Nakamura 1/2-1/2) Erkerivalen Hikaru Nakamura (27) lå an til å bli ydmyket av Magnus Carlsen (24). Så misset nordmannen - og det endte med remis etter mer enn seks timers spill.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dermed har han bare en teoretisk sjanse til å vinne Sinquefield Cup der han ligger et helt poeng etter Levon Aronian foran tirsdagens avslutning.

– Akkurat nå bryr jeg meg ikke om den siste runden. Jeg blir kvalm av å spille så dårlig, sukket Carlsen etterpå.

Ordfeidene mellom Nakamura og Carlsen er beryktede, og nordmannen er alltid tent når han møter den storkjeftede amerikaneren.

Samtidig har han et ekstremt tak på Nakamura. De har møttes 29 ganger - og Carlsen har ikke tapt en eneste gang - mens det har blitt 11 seirer.

Likevel var Carlsen tydelig skuffet over at det ikke ble seier natt til tirsdag.

– Dette er en nedtur, sa Hans Olav Lahlum i TV2s sjakkstudio.

– Magnus har sløst bort en stor sjanse.

LES OGSÅ: Agdestein om Carlsen-rival: – Han er stor i kjeften.

Datamaskinene viste 90 prosent sjanse for Carlsen-seier da verdensmesteren gjorde en miss som gjorde at vinnermulighetene falt kraftig. I trekk 39 gjorde nemlig Magnus Carlsen en klar feil som tillot Nakamura å få byttet av Carlsens siste tårn. Dermed ble det et sluttspill der hvit i stedet for tårn og to løpere mot to tårn, endte opp med to løpere mot ett tårn. Garri Kasparov fastslo som kommentator at det var klart for remis.

– Noe er galt. Magnus klarte ikke å kontrollere sine følelser, sa Kasparov.

– Det var bare et trekk. Et øyeblikks galskap, sa Carlsen selv.

– Jeg ville unngått tårnbytte hvis jeg hadde hatt muligheten, sa Jon Ludvig Hammer i TV2s sjakkstudio.

LES OGSÅ:Carlsens siste stikk mot erkefiende Nakamura.

Ved trekk 71 oppsto det dramatikk da Nakamura krevde remis på grunn av at det skulle være samme stilling på brettet for tredje gang - men dommer Chris Bird avviste kravet fordi det ikke var den samme spilleren i trekk alle tre gangene. Magnus Carlsen var tydelig irritert over det som skjedde.

Verdensmesteren var naturlig nok revansjsugen etter søndagens tap for Aleksander Grisjtsjuk - et tap som kanskje kostet ham seieren i turneringen.

Amerikaneren måtte se seg slått av Carlsen hele fire ganger i løpet av 2014, men i St. Louis mandag kveld reddet han altså remis etter å ha forsvart seg presist.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen tapte etter langt sluttspill.

– Det er veldig imponerende at Magnus tilsynelatende vinner så lett over verdenseliten, sa Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, før Carlsen gjorde sin store feil.

Hammer måtte senere innse at hans gode venn ikke klarte bedre enn remis.

VG DIREKTE:Slik var partiet trekk for trekk.

Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen er eksperter på å «slenge dritt» til hverandre, men forholdet mellom dem er ikke så dårlig som det kan se ut som på uttalelsene de gir om hverandre.

Amerikaneren har absolutt muligheter til å bli Magnus Carlsens utfordrer om VM-tittelen. Det betyr at han må vinne den såkalte kandidatturneringen til våren.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen har tjent 54 mill. på fem år.

– Det er helt åpent hvem som blir VM-utfordrer. Nakamura er, i likhet med de andre bak Magnus, så ustabil at det er vanskelig å tippe, sa Jon Ludvig Hammer i TV2s sjakkstudio.

Carlsens vinnersjanser ble trolig ødelagt av tapet for Grisjtsjuk søndag. Levon Aronian spilte mandag remis mot Viswanathan Anand og er dermed oppe i 5,5 av 8 mulige poeng så langt. Nordmannen ligger et helt poeng bak. Både Aronian og Carlsen har svarte brikker tirsdag - mot henholdsvis Veselin Topalov og Viswanathan Anand.

– Det skal et lite mirakel til nå, fastslo Jon Ludvig Hammer i TV2s sjakkstudio.

Resultater 8. runde:

Levon Aronian-Viswanathan Anand 1/2-1/2.

Aleksander Grisjtsjuk-Maxime Vachier-Lagrave 1/2-1/2.

Anish Giri-Fabiano Caruana 1/2-1/2.

Wesley So-Veselin Topalov 1/2-1/2.

Magnus Carlsen-Hikaru Nakamura 1/2-1/2.

Stillingen:

1. Levon Aronian, Armenia 5,5.

2. Aleksander Grisjtsjuk, Russland 4,5.

2. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike 4,5.

2. Anish Giri, Nederland 4,5.

2. Magnus Carlsen, Norge 4,5.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder