Bruker 97,9 mill. kroner bare på administrasjon

Føler ungdoms-OL er redskap for å få OL2022

KJEMPET FOR UNGDOMS-OL: Lillehammer-ordfører Espen G. Johnsen, idrettspresident Børre Rognlien og IOC-presdent Jacques Rogge under en befaring på Lillehammer forut for ungdoms-OL, som arrangeres i 2016. Foto: Geir Olsen, Scanpix

Kritiske til ungdoms-OL: - Helt hinsides

Ungdoms-OL på Lillehammer ventes å bruke snaut 100 millioner kroner bare på administrasjon. Nå reagerer arrangørene av andre internasjonale mesterskap i byen.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er helt hinsides, sier Kjell Tore Bjørnhaug.

Han er eventdirektør for VM i terrengsykkel på Hafjell/Lillehammer til høsten. Mesterskapet søkte om elleve millioner kroner i offentlig støtte, men fikk fire millioner. I tillegg til to fast ansatte, jobber flere titall personer frivillig med å få alt på plass før mesterskapet, som sendes direkte på TV i 45 land.

Et annet sted i Lillehammer jobber nå 20 personer med full lønn i forkant av ungdoms-OL i 2016. Om to år kan antall ansatte ligge oppunder 90, ifølge kvalitetssikringsrapporten.

OL2022-taktikk?

- Tallene vi hører om er svimlende høye, selv om vi ikke kan se at det finnes et markedsføringspotensial i ungdoms-OL, sier Bjørnhaug.

Han føler at ungdoms-OL på Lillehammer kun er et redskap for å skaffe Norge OL i 2022.

IOC ba i sin tid Norge om å søke om å få arrangere nyvinningen, som bare har vært holdt én gang tidligere på vinterstid. Ingen andre nasjoner søkte, og Norge ble tildelt mesterskapet i 2011. Samme år ga Regjeringen Stoltenberg en statsgaranti på 232 millioner kroner.

Brutto er garantibehovet, ifølge kvalitetssikringsrapporten, på 409 millioner kroner. I denne summen ligger også blant annet 108 millioner kroner i IOC-støtte til en deltagerlandsby, som vil bli omgjort til studentboliger etter OL.

- Jeg er forundret over det som virker å være mye penger for et relativt lite arrangement, sier sykkelpresident Harald Tiedemann-Hansen til VG.

- Reagerer

Ungdoms-OL har drøyt 1000 deltagere i alderen 15 til 18 år. Da mesterskapet fant sted i Innsbruck for to år siden, skjedde det uten nevneverdig medieomtale i Norge.

Selv et norsk gull ble gjerne registrert i notisform i riksavisene. Arrangementet var et av hjertebarna til tidligere IOC-president Jacques Rogge.

- Det er mange på Lillehammer som reagerer, sier Dag Winquist, som har ansvaret for junior-VM i alpint på Hafjell i 2015.

Han er også medlem av Lillehammer skiklubb, som er involvert i rennavviklingen under ungdoms-OL. For det får skiklubben, ifølge Winquist, 250000 kroner.

- Det er satt av mellom tre og fem millioner kroner til de som skal stå for avviklingen av rennene i ungdoms-OL. Det er alt som tilfaller den lokale idretten her oppe, hevder han.

Ungdoms-OL sier at totalpotten til de som avvikler rennene ligger på fem millioner kroner. Organisasjonen sier at 13 såkalte «grenledere» også vil lønnes i forbindelse med ungdoms-OL.

Winquist bruker ordet «barneskirenn» om ungdoms-OL.

- Det hevdes at ungdoms-OL blir et «vindu mot verden». Men det er null interesse blant tilskuere og sponsorer. Jeg har vært på de siste fem verdensmesterskapene i junior-alpint. Man står dønn alene i målområdet dersom det står «junior» foran, sier han.

- Et skalkeskjul

- RELATIVT LITE ARRANGEMENT: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen. Foto: Scanpix

Junior-VM i alpint huser 290 deltagere, og har et budsjett på snaut fire millioner kroner.

- Jeg tror ikke det burde ikke vært noe problem å arrangere alle grenene i et ungdoms-OL for 15-20 millioner kroner. Man kan knytte dette til Oslo2022, hvor det brukes 312 millioner kroner bare på søknaden og spørre seg om dette virkelig er et «pølse-og-lompe-OL», sier Winquist.

I sitt opprinnelige budsjett har Norges Idrettsforbund budsjettert kostnadene til «administrasjon» til 86,7 millioner kroner.

Men ifølge kvalitetssikringsrapporten vil beløpet ende på anslagsvis 97,9 millioner kroner. Av dette er 79,5 millioner lønn til de ansatte, får VG opplyst.

Dag Winquist mener Lillehammer-området har svært høy kompetanse på det å arrangere idrettsarrangementer. Derfor mener han mye kunne vært gjort billigere.

- Idretten har nærmest blitt et skalkeskjul for myndigheten e i ulike land. For idretten utgjør bare en liten del av sluttsummen. Man kan bygge veier og intercitytog uten eksterne konsulenter og OL-komiteer, sier han.

SLIK SVARER LILLEHAMMER 2016:

KOMMUNIKASJONSSJEF I LILLEHAMMER 2016: Pål Gordon Nilsen. Foto: Knut Erik Knudsen

«Ungdoms-OL er stort og komplekst arrangement, og ja det er masse penger det er snakk om. Det er et enstemmig storting og idrettsbevegelse som står bak Ungdoms-OL og derfor føler vi et stort ansvar for å forvalte pengene på en god måte.

Men prislappen henger sammen med størrelsen og kompleksiteten i et multisportsarrangement som vil ha hele 12000 akkrediterte fra hele idrettsverden. I løpet av ti dager skal det arrangeres 70 ulike medaljeøvelser i 15 sportsgrener. Vi vil ha full aktivitet i 12 arenaer i fire arrangørbyer samtidig. Det skal serveres 9000 måltider om dagen, og bare transporttjenestene har en kostnad i nærheten av de 15 millionene våre arrangørkolleger hevder de kan lage hele Ungdoms-OL for.

Et Ungdoms-OL handler om mer enn ti dager med idrett, kultur og læring. Vel så viktig er hva som ligger igjen etter oss. Deltagerlandsbyen i Lillehammer blir til 360 sårt tiltrengte studentboliger. Vi skal stimulere en ny generasjon frivillige, trenere og ledere til å bidra i lag og organisasjoner. Og ungdommen har allerede respondert på invitasjonen. På vårt første lederkurs for unge var det lange ventelister, og nye kurs måtte settes opp. Sykehuset Innlandet fyrer i gang et prosjekt for å styrke idrettsmedisinen til glede for alle arrangører i regionen og høyskolene kommer med nye studier rettet inn mot lekene.

Ungdoms-OL har akkurat signert en betydelig sponsorkontrakt med Adecco, som i sum utgjør nær de samlede sponsorinntektene som Innsbruck hadde i 2012. Videre er vi i positiv dialog med flere store selskaper, både nasjonale og internasjonale. Sponsorkroner sitter ikke løst om dagen, det vet alle som jobber med sponsing. Men vi som faktisk jobber med dette ser ikke så negativt på fremtiden som Windquist og Bjørnhaug gjør på våre vegne. Vi tilbyr våre sponsorer assosiasjon til en av verdens sterkeste merkevarer i form av OL-ringene, samtidig som vi inviterer dem til å komme i kontakt med ungdommen, kanskje verdens mest ettertraktede målgruppe?

Medieinteressen er økende, og vi har flere gode støttespillere med på laget som skaper blest og interesse rundt arrangementet. Alt fra Kronprins Haakon, tidligere Innsbruck 2012-deltager Tiril Sjåstad Christiansen og de olympiske mestrene Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg. Vi opplever at både nasjonale, regionale og lokalaviser samt tv-stasjoner viser interesse for Ungdoms-OL. Bare fra nyttår og til mars hadde vi 180 pressesaker om Ungdoms-OL, og det klager vi ikke over. Likevel ønsker vi oss selvsagt mer oppmerksomhet, og vi jobber bevisst med å skape mer interesse rundt lekene våre».

Pål Gordon Nilsen, kommunikasjonssjef for Lillehammer 2016

Les også

 1. OL-lunsjet med inhabil Høyre-topp

  HØYRES LANDSMØTE, GARDERMOEN (VG) Tidligere Høyre-politiker og nåværende idrettspresident Børre Rognlien besøkte gamle…
 2. Børre Rognlien: - Vi kommer til å ha ekstraordinært styremøte

  Børre Rognlien (69) kaller situasjonen for «uoversiktlig» etter Frp-landsmøtets OL-nei.
 3. Frp sier nei til OL i 2022

  GARDERMOEN (VG) Sammen med et stort flertall sa Frp-leder Siv Jensen søndag nei til at Norge og Oslo skal arrangere OL i…
 4. Erna om Oslo-OL: - Utrolig dyrt

  Statsminister Erna Solberg sier Fremskrittspartiets nei ikke er den endelige spikeren i kisten for et Oslo-OL i 2022.
 5. Ap krever hastesvar fra Høyre om OL-kaos

  GARDERMOEN/OSLO (VG) Mener Regjeringen snarest må bestemme seg om Oslo-OL i 2022.
 6. Heiberg håper på OL-boost etter Frp-nei

  IOC-medlem Gerhard Heiberg (75) håper på en kraftig OL-mobilisering etter at Fremskrittspartiet sa nei til statsgaranti…
 7. Siv Jensen om OL-vedtak: Ikke forhandlingsbart

  GARDERMOEN (VG) Frp-leder Siv Jensen sier at partiet ikke er villig til å forhandle om OL-spørsmålet med Høyre.
 8. OL-sjefen: - Føles ikke håpløst

  Veien mot et OL i Oslo i 2022 har blitt brattere. Men OL-direktør Eli Grimsby har ikke gitt opp riktig ennå.

Mer om

 1. OL 2022

Flere artikler

 1. Laber TV-interesse for ungdoms-OL

 2. Ungdoms-OL ba om millionhjelp – fikk tre hornblåsere

 3. Millionsmell for ungdoms-OL

 4. Mener ungdoms-OL er bortkastet tid og penger

 5. Bølge av internasjonale mesterskap til Norge fram til 2022

Fra andre aviser

 1. Nå blir det OL i Oslo i 2016

  Bergens Tidende
 2. Eggen uenig i tanken om Ungdoms-OL

  Aftenposten
 3. - Vil ha leker uten slips, champagne og høye smørbrød

  Bergens Tidende
 4. Eggen uenig i tanken om Ungdoms-OL

  Fædrelandsvennen
 5. Arrangøren: - Ingen limousiner under ungdoms-OL i Norge

  Bergens Tidende
 6. - Vil ha leker uten slips, champagne og høye smørbrød

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder