KJØLIG: Veselin Topalov og Vladimir Kramnik har ikke lagt toalettskandalen i 2006 bak seg. De gjorde ingen tegn til å hilse på hverandre under gårsdagens lynsjakk i Flor og Fjære i Ryfylke. Foto: Ole Kristian Strøm.

Sjakkstjernene nekter å hilse på hverandre

Kramnik og Topalov har ikke lagt «toiletgate» bak seg

STAVANGER (VG) Vladimir Kramnik (38) og Veselin Topalov (39) hilste ikke på hverandre foran gårsdagens lynsjakkparti i Flor og Fjære.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De har vært bitre fiender siden do-skandalen i 2006 - da bulgarerens manager insinuerte at Kramnik jukset da han brukte toalettet opp mot 50 ganger i løpet av ett parti under VM-matchen mellom dem i Elista.

Episoden har siden blitt kalt «Toiletgate», en av de mest dramatiske hendelsene i sjakk-VMs historie.

- Nei, de hilser ikke på hverandre, bekrefter Topalovs manager Silvio Danailov til VG.

- Er det sånn at de er enige om å være uvenner og ikke hilse?

- Ja, du kan vel si det sånn, smiler Danailov.

VG DIREKTE: Følg Norway Chess fra kl. 14.30

Veselin Topalov og Vladimir Kramnik unngikk i mange år bevisst å møte hverandre i turneringer. I vårens VM-kvalifisering i Khanty-Mansijsk møttes de for første gang på seks år. Heller ikke da hilste de på hverandre - noe som er helt vanlig foran alle sjakkpartier.

Etter det VG forstår har det vært et forsøk på å få de to til å hilse på hverandre her i Stavanger, men at «forhandlingene» har mislyktes.

Mandag møtes de i klassisk sjakk under Norway Chess.

Begge har vært verdensmestere og hadde håpet å spille VM-match mot Magnus Carlsen i november 2014. De var imidlertid sjanseløse mot Viswanathan Anand.

LEGENDARISK MATCH: Vladimir Kramnik og Veselin Topalov under den beryktede VM-matchen i Elista i 2006. Dette er fra det første partiet - før bråket begynte. Foto: AP

Toiletgate er en av de mest dramatiske VM-kampene i sjakk. Bobby Fischer-Boris Spasskij i 1972 er en av de få oppgjørene som er mer kjent.

Topalovs krav om felles toalett for de to spillerne, gikk igjennom, noe revmatisme-plagede Kramnik mislikte så sterkt at han ikke møtte til det femte partiet. Russerens manager fastslo at Kramnik ikke ville fortsette matchen hvis ikke de vilkårene som var avtalt på forhånd, ble fulgt.

Etter at Kramnik ikke møtte og tapte det femte partiet, stod det 3-2 til Kramnik - og hele VM-matchen stod i fare. Vladimir Kramnik valgte imidlertid å fortsette spillet - mot at han fremdeles hadde lov til å protestere på det femte partiet senere.

Det hele endte til slutt uavgjort, men Kramnik tok VM-tittelen etter å ha vunnet tiebreak. Kramnik ble dermed den første ubestridte verdensmesteren i sjakk siden 1993, da Garry Kasparov brøt ut og startet sitt eget forbund.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder