HEI SANN DER, NOK ETT GULL: Petter Northug ble verdensmester for fjerde gang i Falun da han vant femmila søndag. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Slik hyller lagkameratene VM-kongen

Dyrhaug: - Det er bare en mann som klarer å ta så mange plasser på så kort tid

FALUN (VG) Niklas Dyrhaug er ikke i tvil: Petter Northug (29) er verdens desidert beste skiløper.

Publisert:

Etter cirka to timer og 25 minutter i baktroppen av hovedfeltet våknet Petter Northug. På oppløpet var konkurrentene sjanseløse. Didrik Tønseth kom nærmest av de norske. Han ble nummer åtte, 10,1 sekunder bak Northug i mål

- Petter er rå. Det han gjør er rått, sier Tønseth til VG og legger fleipete til:

- At han slår Bauer er ingen bombe. Bauer og Olsson har de seigeste muskelfibrene som fins her på jorden.

Lukas Bauer og Johan Olsson tok sølv og bronse på femmila.

Les også: Nå er Northug større enn Gunde Svan.

Personlig gullrekord

Northug satte personlig gullrekord med VM-gullet på femmila. Northug tok tre VM-gull i 2009 og gjentok den bragden på hjemmebane i Holmenkollen 2011. I Falun høynet han med ett gull - og endte med fire VM-gull.

GRATULERER: Niklas Dyrhaug (t.h.) ble nummer 13 på femmila, etterpå kunne han gratulere kameraten med VM-gull nummer fire i Falun. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

- Det er helt vanvittig imponerende, spesielt med tanke på hvor langt bak han var, han var jo sammen med meg der med 1,5 kilometer igjen, sier Niklas Dyrhaug til VG.

Truls Dæhli kommenterer: Kongen av norsk idrett.

Dyrhaug ble selv nummer 13. Han var 22 sekunder bak Northug i mål. Han er enormt imponert over avslutningen til barndomskameraten.

- Det er det bare en mann som klarer å ta så mange plasser på så kort tid. Det viser at han er verdens desidert beste skiløper når ting fungerer og han får gjort jobben. Jeg er vanvittig imponert, sier Dyrhaug.

Sundby: - Kjemperå

Det ble en tøff femmil i meget krevende forhold, med snøvær og meget oppgått kunstsnø. Løperne tråkket langt nedi snøen. Tønseth sa etter løpet at det ikke var bunn i sporet. Det sier litt om de krevende forholdene.

Martin Johnsrud Sundby var tilbake etter sykdom, og gikk sitt eneste VM-renn søndag. Han endte på 11. plass, 20 sekunder bak Northug.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HER AVGJØR NORTHUG: Petter Northug (startnummer 4 på ryggen) er nummer tre opp den siste bakken før de kjørte inn på oppløpet. Herfra og inn var det ingen som kunne true Northug. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

- Det er én mann som gjør det på den måten han gjør det i dag, og avanserer på den måten. Jeg tror jammen ikke han hadde feste under skiene en gang, sier Sundby og fortsetter:

- Han løper den bakken på slutten der, det er helt rått. Så tar’n seieren. Jeg er stum av beundring over måten han gjør det på. Hvordan han tar seg sammen. Han er rett og slett kjemperå.

Helt ustoppelig

Landslagssjef Vidar Løfshus gikk rundt med tidenes største glis i Falun. Han klemte mange, for eksempel Northugs manager Are Sørum Langås.

- Han har ikke vist sin beste form på distanse, også tar han frem de monsterkreftene der, sier Løfshus.

Han skjønte at Northug kom til å vinne opp den siste lille sprintbakken.

- Han får noe vanvittig gullteft nedover her. Da er han helt ustoppelig, sier Løfshus.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder