Nytt sjokk-tap for Carlsen i OL

Magnus Carlsen: - Hvis jeg er helt tom er det ingen vits å spille

TROMSØ (VG) Magnus Carlsen (23) vurdrer å droppe resten av sjakk-OL etter det overraskende tapet mot Ivan Saric fra Kroatia.

Publisert:

- Er det aktuelt for deg å droppe siste kamp her i OL?

- Absolutt. Men det har jeg ikke bestemt meg for, sier Magnus Carlsen.

Han var åpenbart skuffet da han kom ut av NRK`s studio i ettermiddag. Backstage ventet manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen. De diskuterte det sensasjonelle tapet.

- Det kan hende jeg dropper ut, men det vil være kjedelig å avslutte med en så dårlig opplevelse. Både for meg og laget i dag. Men er jeg helt tom er det ingen vits å spille, sier Magnus Carlsen.

Følte seg fin

Han forteller at han følte seg helt fin før kampen mot Ivan Saric. Alt styret før kampen, med statsminiser Erna Solberg, som tok åpningstrekket for ham (avtalt riktignok) forstyrret ham ikke.

- Jeg tror ikke det har noe å si at statsministeren er her, og at det er masse folk. Det er bare hyggelig. Men det er andre spilleforhold enn hva jeg er vant med. Det er mer folk som bokstavelig talt kjemper om den samme luften, sier Carlsen.

Den norske sjakkverdensmesteren startet dristig med svarte brikker mot Saric, men fikk tidlig problemer, og han klarte aldri å få noe initiativ i kampen. Carlsen maktet heller ikke å presse sin motstander på tid.

Helt i skyene

Ivan Saric gliste med tannregulering og var super-happy etter seieren over den norske verdensmesteren.

- Jeg hadde tidlig en følelsen av at jeg kom til å vinne, sier Ivan Saric.

- Carlsen har tapt to kamper mot lavere rangerte spillere i OL. Virker det som han har mistet formen før VM-kampen mot Anand?

- Det vil alltid være vanskelig å møte antatt dårligere motstandere for en spiller som ham. Da blir han ekstra presset. Men jeg tror ikke det er noen fare med tanke på VM. Carlsen er mye bedre enn Anand, sier Ivan Saric.

VG Direkte: Vi følger sjakk-OL trekk for trekk her!

Etter 36 trekk var det hele over, og nordmannen takket for kampen. Det var Carlsen annet tap i turneringen. Han måtte også gi tapt for tyskeren Arkadij Naiditsch i forrige uke.

- Det var dårlig. Det hele var en fortsettelse av de foregående rundene. Det fungerer ikke så bra, og i dag ble jeg straffet, sa Magnus Carlsen til NRK.

- Jeg overser enkle ting. Verken kreativiteten eller de enkle tingene er der. Det var for dårlig. Jeg følte meg bra da kampen startet, men etter en halv times spill var jeg helt tom. Hodet var tomt, og det kom ingen ideer eller er noen ting, sa Carlsen.

Svak norsk dag

Leif Erlend Johannessen og Mladen Palac spilte remis. Kjetil Lie hadde lenge en fordelaktig situasjonen i sin kamp mot Zdenko Kozul, men ble satt sjakk matt.

Jon Ludvig Hammer var også i føringen i sin kamp mot Hrvoje Stevic, men fikk tidsproblemer mot slutten og gjorde en del feil som motstanderen utnyttet.

Med tapet har Norge ingen muligheter til å havne blant topp ti i turneringen med 12 poeng etter 10 runder. Det er hviledag i Tromsø onsdag, men det hele avsluttes torsdag.

- Vi virker slitne. Jeg vet ikke hvorfor. Men vi takler det ikke i det hele tatt. Og vi gjør feil på feil, sier Magnus Carlsen, om den norske laginnsatsen.

Det norske annetlaget spilte uavgjort 2-2 mot Colombia.

- Carlsen har gitt opp etter et parti der verdensmesteren fikk til lite eller ingenting. Måten Carlsen tapte på er nesten mer skuffende enn selve resultatet, sier VGs sjakkekspert Hans Arild Runde.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder