Kunnskapsministeren avviser at sjakk blir eget fag i norsk skole

Derfor vil Kasparov endre norsk skole

STORTINGET (VG) Sjakkeliten vil ha spillet inn i timeplanen til barneskoleelevene. Garry Kasparov (51) mener politikerne bør forandre norsk skole.

 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag er både politikere og sjakkspillere samlet på Stortinget. For Norges Sjakkforbund er målet med møtet å få til et prøveprosjekt der tredje- eller fjerdeklassinger får ha én time sjakk i uken på skolen. Sjakkentusiastene støtter seg til forskning som viser at spillet har en positiv virkning på særlig matematikk-resultatene til elevene.

Sjakklegende Garry Kasparov og verdensmester Magnus Carlsen støtter opp om prosjektet.

– Det å prestere i sjakk gir mange barn økt selvtillit. Skolesjakk gir barn selvtillit nok til å tro at de kan lykkes på alle områder i livet, sier Kasparov.

Han driver selv en egen organisasjon for skolesjakk, som har forgreininger i USA, Europa og Afrika. Mandag er han på Stortinget for å overbevise politikerne om sette i gang prosjektet i norsk skole.

– I dag sitter barn med nettbrett og mobiltelefoner, uten tid til å stoppe opp og virkelig forstå hva som skjer. Med sjakk lærer de å konsentrere seg og at valgene de tar får konsekvenser, sier Kasparov.

I likhet med Norges Sjakkforbund tror Kasparov et slikt prøveprosjekt vil bevise effekten de mener sjakk har.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMMEN FOR SJAKK: Garry Kasparov (til venstre) og Magnus Carlsen støtter prosjektet om å få sjakk på timeplanen. Her er de sammen under Norway Chess i fjor, sammen med nederlandske Anish Giri. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Kunnskapsministeren til stede

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som tidligere har uttalt seg positivt om skolesjakk i Norge, åpnet møtet på Stortinget mandag.

– Hvorfor er jeg her? Det er ikke fordi vi skal innføre et nytt fag i skolen, men fordi vi vil være med på å oppmuntre til at flere skal bruke mulighetene som ligger i sjakkspillet. Det er spennende å se at dette har gått som en farsott gjennom Norge de siste årene, der flere og flere unge er blitt interessert i sjakk, sier Torbjørn Røe Isaksen, før han fortsetter:

ÅPNET STORTINGSMØTET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på talerstolen mandag. Høyre-politikeren overværet første del av møtet. Foto:Øyvind Askeland,VG

– Jeg mener de skolene som i dag bruker sjakk, i undervisning eller skolefritidsordningen, har mye å lære andre skoler. Jeg er derfor her fordi jeg vil løfte frem sjakken og høre på innspillene som kommer.

Sterkt oppmøte

I salen sitter også Bård Vegar Solhjell (SV), Venstre-politiker Abid Raja, Marianne Aasen (Ap), Henrik Asheim (H), sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson, samt Magnus Carlsen-pappa, Henrik Carlsen. Om lag 60 andre har møtt opp for å overvære høringen.

– Vi vil undersøke nærmere om dette er en god idé i Norge. Vi som står bak dette initiativet vil ha en systematisk gjennomgang av forskningen som finnes på feltet. Jeg mener også vi bør få gjennomført et grundig, forskningsbasert prosjekt. Det jeg håper vi får til er at vi sammen med Sjakkforbundet kan jobbe videre med dette, at kunnskapsministeren er villig til å se på dette og prøve det ut i Norge, sier Bård Vegar Solhjell.

Han får støtte av Abid Raja, som også er en av initiativtakerne bak møtet i Stortinget.

– Jeg spilte sjakk på barneskolen. Til alle som er skeptiske til sjakk i skolen vil jeg gjerne si: Dere tar feil! Det er ingenting negativt med å ha sjakk i skolen, sier Raja.

Han holdt et svært engasjert innlegg foran de fremmøtte.

– Alt du bruker av tid til sjakken, gir deg ti ganger tilbake. Det er sosialt, du lærer deg å konsentrere deg, du lærer deg konsekvenstenkning og får mye annen læring i tillegg. Men det er ikke bare å knipse fingrene for å få sjakk inn i skolen. Vi må gjennom en del prosesser og det er ikke alle politikere som ønsker å innføre det som eget fag. Kanskje kan sjakk være et valgfag, sier Raja.

Stjernestøtte

Mens Kasparov også har en egen internasjonal organisasjon som driver med skolesjakk, er Carlsen allerede ambassadør for det amerikanske skolesjakk-prosjektet «First Move».

Derfor synes han også det er naturlig for ham å være en del av et lignende prosjekt i Norge.

– Jeg tror først og fremst gleden ved spillet ligger i å tenke langsiktig og systematisk. Det trener opp mange av de ferdighetene norsk skole ønsker å legge til rette for. Det at man lærer å sitte stille og konsentrere seg over lang tid, er noe som er viktig i skolen og som sjakk kan bidra til, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Spansk skolesjakk

I Spania har nylig skolesjakk fått et flerpolitisk flertall og er i ferd med å bli en del av timeplanen til spanske skoleelever. Den britiske sjakkjournalisten og forkjemper for skolesjakk, Malcolm Pein, er også på plass i Stortinget. Han driver organisasjonen «Chess in Schools», som har lært sjakk til over 25.000 skoleelever i Storbritannia.

– Sjakk gjør barn smartere på to måter: Det gjør at de presterer bedre akademisk og barna lærer å konsentrere seg over lang tid, sier Pein.

– I Sverige og Danmark har de kommet lengre med skolesjakk. Jeg mener derfor det er naturlig at vi ser nærmere på dette, sier Bård Vegar Solhjell.

PS! Senere mandag skal Carlsen utfordre en rekke norske politikere i sjakk i vandrehallen på Stortinget.

Les også

 1. Carlsen og Kasparov skal få sjakk inn i norsk skole

  Om to av tidenes beste spillere får det som de vil, får norske barneskoleelever én time sjakk i uken på timeplanen.
 2. Carlsen om skolesjakk: – Naturlig for meg å støtte dette

  Magnus Carlsen (24) blir en nøkkelbrikke i kampen for å få sjakk inn i norsk skole.
 3. Magnus Carlsens liv blir kinofilm

  500 timer med intervjuer og unike opptak fra sjakkmesterens oppvekst har blitt til dokumentaren «Magnus».
 4. Her overrasker Magnus Carlsen genser-designer Ingrid (15)

  En rosa limousine med Magnus Carlsen (24) - iført Magnus-genseren - rullet opp foran Ingrid Øgreid (15) i Oslo sentrum i…

Mer om

 1. Sjakk
 2. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Tror skolesjakk kan gi Norge en ny Magnus Carlsen

 2. Carlsen om skolesjakk: – Naturlig for meg å støtte dette

 3. Carlsen før storturnering: – Jeg vil vise hvem som er sjefen

 4. Carlsens hjelper klar for Norway Chess: Vil ta poeng fra Magnus

 5. USA-sanksjoner mot sjakk-sjefen - skal ikke gå ut over Carlsen-kamp

Fra andre aviser

 1. Verdensmestre ga Stortinget en sjakkleksjon

  Fædrelandsvennen
 2. Milliongave skal gi halve Norge sjakk på skolen

  Aftenposten
 3. Stortingspolitiker Solhjell går fullt inn for sjakk i skolen

  Bergens Tidende
 4. Beskyldningene hagler i bitter maktkamp. Men Magnus Carlsen vil ikke velge side.

  Bergens Tidende
 5. Stortingspolitiker Solhjell går fullt inn for sjakk i skolen

  Fædrelandsvennen
 6. Beskyldningene hagler i bitter maktkamp. Men Magnus Carlsen vil ikke velge side.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder