DEN STORE STJERNA: Magnus Carlsen er det store trekkplasteret i Norway Chess-turneringen. Her sammen med manager Espen Agdestein under en pressekonferanse tirsdag - med logoen for Norway Chess i bakgrunnen. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Spillselskap sponser norsk sjakkturnering

Sjakkpresidenten og Magnus Carlsen støtter avtalen

Lotteritilsynet reagerer foreløpig ikke

I juni arrangeres storturneringen «Norway Chess 2014» i Stavanger, og hovedsponsoren er spillselskapet Unibet. Magnus Carlsen (23) er blant deltagerne i turneringen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi observerer denne saken med stor interesse. Norges Idrettsforbund har et meget tydelig og avklart forhold til internasjonale spillaktører. Det er negativt, sier Per Tøien i Idrettsforbundet til VG.

Unibet gjorde det nylig kjent at de skal sende hockeylandslagets kamper fra VM i Minsk om få dager. Nå går de tungt inn i en sjakkturnering.

- Da Carlsen spilte mot Anand i VM-oppgjøret, så merket vi at det var stor interesse for sjakk. Dette er noe kundene våre vil ha, og da er det naturlig for oss å bidra i et slikt arrangement, sier Peter Alling i Unibet til VG.

Men sponsoravtalen er altså ikke uproblematisk. Utenlandske spillselskaper har ikke lov til å markedsføre seg i Norge, og dermed kan de heller ikke bruke logoen sin i forbindelse med arrangementet. Det er løst ved at selskapets velkjente grønne logo er brukt, men med teksten «NO LOGO».

- Logoen har ikke et innhold som gjør at Lotteritilsynet vil reagere mot bruken. Vi vil likevel følge med om det er andre forhold rundt både pressekonferanse og selve sjakkarrangementet som gjør at det kan være ulovlig markedsføring eller medvirkning til slike brudd på pengespilloven og lotteriloven, sier seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet til VG.

Advokatmat

Arrangøren av Norway Chess har hatt en grundig juridisk gjennomgang før sponsoravtalen ble signert, og føler seg trygg på at de er innenfor norsk lov.

- Det er foretatt en grundig evaluering. Vi ønsket på ingen måte å terge inn mot norsk lov. Det er gjennomgått veldig nøye, sier styreleder i Norway Chess, Kjell Madland, til VG.

SKAPER BRÅK? Slik blir årets Norway Chess-turnering presentert. Lotteritilsynet reagerer foreløpig ikke på sjakkturneringens samarbeid med et internasjonalt spillselskap. Foto: Norway Chess


- Vi veldig glade for å ha fått oss en generalsponsor. Det er enormt viktig for oss å gjennomføre et godt privateid arrangement, legger han til.

- Er dere forberedt på sterke reaksjoner?

- Det kan komme reaksjoner, men så lenge vi ikke eksponerer eller markedsfører dette aktivt, så bør det ikke være gjenstand for noen stor debatt, sier Madland.

Den norske sjakkstjernen Magnus Carlsen er naturlig nok det største navnet på deltakerlisten i Norway Chess 2014, og han har ikke noe i mot sponsoren.

- Det er helt fint, sier Carlsen til VG om det faktum at Unibet blir hovedsponsor for Norway Chess.

- Jeg er glad for at de har klart å skaffe sponsorer, og legger meg ikke opp i hvem det er.

- Viser dette at det er en fordel at sjakk står utenfor Norges idrettsforbund?

- Det er både positivt og negativt at sjakk står utenfor, sier Carlsen.

I samtaler med Idrettsforbundet

Norges sjakkforbund har vært i dialog med Idrettsforbundet for eventuelt å bli tatt opp som et egent særforbund.

Idrettsforbundet har som kjent vært lojal mot Norsk Tipping som gir to tredjedeler av overskuddet til norsk idrett.

Idrettsprofiler som John Arne Riise og Mats Zuccarello har fått sterke reaksjoner etter at de har innledet samarbeid med internasjonale spillselskaper.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson støtter sponsoravtalen Norway Chess nå har gjort.

- Jeg synes det er bra at de har fått med seg en aktør som det vurderes at på lovlig vis støtter denne turneringen. Det er en flott turnering, og en stor ære å ha den i Norge, sier Aulin-Jansson til VG.

- Kan dette ødelegge for deres dialog med Idrettsforbundet?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi er i en positiv dialog med Idrettsforbundet, og hvis vi konkluderer med at vi vil søke oss inn der så er det de som skal vurdere oss på idrettstinget i 2015. Noen vil sikkert være uenige i denne sponsoravtalen, men det er en privat arrangert turnering som Norges sjakkforbund ikke har noen juridisk myndighet til å ta beslutninger for.

- Du har ikke rådet dem til å finne andre løsninger?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg rådet dem til å sørge for at de ikke bryter norsk lov. Den skal vi alle følge, sier Aulin-Jansson.

- Vi skal være forsiktige med å konkludere, men så lenge dagens lov og enerettsmodellen med spill i Norge står vil vårt syn ikke endre seg i en eventuell dialog med sjakkforbundet om medlemsskap, sier Tøien.

Norsk Tipping ikke interessert

Ifølge Madland har Norway Chess-ledelsen flere ganger vært i kontakt med Norsk Tipping for å sjekke om de var interessert i et samarbeid.

- Vi har hatt kontakt med markedssiden i Norsk Tipping flere ganger i forsøk på å få til møter. Det har ikke vært aktuelt for dem, sier Madland.

Klokken 12 i dag er det pressekonferanse der alle deltagerne i Norway Chess presenteres. Turneringen arrangeres i Stavanger 2. til 13. juni.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder