VANT: Johannes Høsflot Klæbo vant verdenscupen sammenlagt forrige sesong. Her fra en Fisher-pressekonferanse i februar.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo vant verdenscupen sammenlagt forrige sesong. Her fra en Fisher-pressekonferanse i februar. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG.

Klæbo har ikke signert landslagsavtalen

SOGNEFJELLET (VG) Johannes Høsflot Klæbo (22) har ikke skrevet under på ny landslagsavtale ennå. Årsaken er, ifølge langrennssjef Espen Bjervig, uenighet med Norges Skiforbund om retningslinjene for sosiale medier.

Klæbo bekrefter selv overfor VG at han ikke har signert avtalen.

Fristen har tidligere sesonger vært 1. mai, men er nå utsatt til 10. juni.

– Det er pappa som styrer med alt det der, men jeg kan bekrefte at vi ikke har skrevet under på noen kontrakt helt ennå, sier Klæbo. Han er på landslagssamling på Sognefjellet.

– Heldigvis har pappa vært veldig grei å ha med å gjøre der, det er han som tar den runden. Jeg setter pris på at jeg slipper å bruke hverken tid eller energi på det. Det er jo viktig, men når han har lyst til å hjelpe meg, og orker å bruke tiden sin på det, føler jeg meg veldig privilegert som har ham som min nærmeste støttespiller, fortsetter han.

22-åringen legger til at han ikke selv har vært i noen møter med langrennssjef Espen Bjervig.

– Vi hadde ikke alle vedlegg og endringer i kontrakten klare. Det har vært noen endringer fra skistyret, så 10. juni er fristen. Det er ganske mange som har skrevet under allerede, men jeg har ikke helt oversikten over det, sier Bjervig til VG.

Uenighet om sosiale medier

Han har hatt flere møter med Klæbos far og manager, Haakon Klæbo. Det de bruker tid på er å finne klare retningslinjer for sosiale medier.

– Er dere ikke enige?

– I det store og det hele er vi enige, men det er som i fjor den grensesettingen på når man er skiløper og ikke, spesielt på sosiale medier. Det går på å få avklart når man skal representere dette, og når man har på seg T-skjorta si, svarer langrennssjefen.

– Vi bruker tid på dette nå for å unngå masse diskusjoner i ettertid. Da bruker vi heller tid på det i forkant. På sosiale medier legger man ut veldig mye selv, og det handler om når man faktisk representerer Skiforbundet og når han skal representere seg selv. Det er det vi må finne ut av, forklarer Bjervig.

– Er det vanskelig?

– Ja, det er vanskelig. Det er jo lett å si det, men det er det å diskutere seg gjennom alle disse eventualitetene som dukker opp. Det er ikke noe rettspraksis som ligger på det, så vi må føle oss litt frem, svarer Bjervig.

– Ulik oppfatning

Haakon Klæbo bekrefter at de foreløpig ikke har kommet til enighet med Skiforbundet om en avtale.

– Vi ønsker å få en klarhet i når Johannes er privat og når han har makt over egne markedsrettigheter. Vi mener at definisjoner og avgrensninger er uklare i forhold til markedsrettigheter fra forbundet, og hva utøverne kan foreta seg privat og i klubbsammenheng, skriver Klæbo i en e-post til VG.

Han har fått med seg at Bjervig mener at uenighetene først og fremst handler om sosiale medier.

– Der har vi nok en litt ulik oppfatning. Vår oppfatning er at uenigheten er langt mer omfattende enn å bare omhandle sosiale medier. Dette handler ikke minst om hvem som besitter markedsrettighetene når, både i forhold til tidspunkter og situasjoner. Det handler også om hvor langt forbundet kan gå i å selge utøvere – og det er en sak om bruken av enkeltutøvere både i forhold til tid og innsats samt i forhold til slitasje av markedsverdien for enkeltutøver, skriver Klæbo.

Pappa-Klæbo sier han ikke ønsker å gå mer detaljert inn i hva som diskuteres.

– Jeg kan si at vi ikke er enige ennå, men at vi ønsker å finne en snarlig løsning.

Johannes Høsflot Klæbo byttet nylig fra sprintlandslaget til allroundlandslaget.

Slik så det ut da Klæbo avgjorde verdenscupen sammenlagt:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder