STORSEIER: William Buick, som er oppvokst i Bærum og nå er førstejockey for verdens beste galoppstall, jubler etter en av sine tre seirer lørdag. Her på Old Persian, som vant Longines Dubai Sheema Classic. Foto: ALI HAIDER / EPA

Bærum-Buick red inn 50,7 mill. kroner lørdag

William Buick (30), oppvokst i Bærum, nå første-jockey hos Godolphin-stallen i Dubai, red lørdag inn over 50 millioner kroner i det som kalles «The Richest Day in Racing».

Buick var med i fem løp på Meydan-banen i Dubai – og vant tre av dem.

10 prosent av summen går til jockeyen; med andre ord en god lønningsdag for Buick fra Eiksmarka: fem millioner kroner. Han var ikke med i hovedløpet, der førstepremien var over 60 mill. kroner. Den samlede premiepotten denne dagen var på 300 mill. kroner, så Buick forsynte seg godt av fatet med sine 50,7 mill.

les også

Bærum-Buick tok sitt livs seier: 9,2 mill. i førstepremie

Han har vunnet 15 av de 30 løpene han har stilt opp i i år.

Den unge Buick’en ryddet skolepulten etter 1. klasse på Eikeli videregående og dro til en usikker fremtid som jockeylærling i England.

Han jobbet knallhardt. Og hadde flyt og litt flaks på veien mot stjernestatus. I mars 2010 kom gjennombruddet da han styrte musikalkomponisten Andrew Lloyd-Webbers Da Re Mi inn til seier og 18 millioner kroner i storløpet Dubai Sheema Classic. Det løpet vant han også lørdag – for tredje gang på rad. Dette er altså hans fjerde seier totalt i Sheema Classic.

JUBLER: William Buick feirer seieren i Longines Dubai Sheema Classic på Old Persian. Foto: AHMED JADALLAH / X90013

Nå rir han i blått som førstejockey for Godolphin, verdens største hesteeier, og er en av klodens mest kjente jockeyer. I 2018 sørget topprytteren for nesten 150 millioner norske kroner på konto til arbeidsgiveren. Ti prosent av denne summen – pluss en hyggelig fastlønn, gjør at han er i ferd med å bli en holden mann i en alder av 30 år.

I fjor vant han i galoppens Formel 1-klasse (Gruppe 1), i syv forskjellige land: England, Irland, Frankrike, Hongkong, Japan, USA og Australia.

Han vant også prestisjefylte engelsk Derby på Masar i 2018. For den triumfen ble han hyllet med Årets Bragdpris i norsk galopp.

les også

Steppet inn for syk kollega – tok førstepremien på 13 mill. kroner

– Denne prisen betyr mye for meg. Det er jo Norge som er hjemmet mitt, sa en stolt William Buick den gang. Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås sparte ikke på rosen.

– Du er vår Solskjær, sa Gjelsås til Liverpool-supporter William Buick, som er britisk statsborger. Han er sønn av tidligere Øvrevoll-jockey Walter Buick.

PS: Dubai World Cup ble vunnet av Thunder Snow ridd av Christophe Soumillon. Også denne hesten tilhører Godolphin-stallen. Det er første gang en hest har forsvart seieren i dette løpet. Førstepremien var altså på drøyt 60 mill. kroner.

SEIER: William Buick vinner lørdagens Dubai Gold Cup med Cross Counter. Foto: Martin Dokoupil / TT NYHETSBYRÅN

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder