Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Høie: – 15. juni er den seneste datoen, men det kan skje før det

Det er full forvirring om når barneidretten blir sluppet løs. I en pressemelding foreslår Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet 1. juni - men ifølge helseminister Bent Høie er ingenting bestemt.

 • Ole Kristian Strøm
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Anders K. Christiansen
 • Jonathan Simchai Hansen

Artikkelen er over 125 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg må bare si at det går en smule fort i svingene for tiden, så vi får ikke samkjørt alt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog om pressemeldingen som ligger ute der Helsedirektoratet og FHI sier at de anbefaler start fra 1. juni.

– Vi har ikke konkludert. Det har gått litt kjapt. Den pressemeldingen kom litt fortere enn vi hadde kontroll på den, sa helsedirektøren på pressekonferansen.

– Hverken regjeringen eller noen andre har konkludert, derfor er det ingen uenighet, fastslo helseminister Bent Høie onsdag ettermiddag.

les også

Raja-JA til toppfotball: – En vanvittig deilig lettelse

Forvirringen er altså total:

* Onsdag morgen sa kulturminister Abid Raja til VG at 15. juni er datoen for oppstart av barnefotballen.

* Senere på dagen kom det en melding på Helsedirektoratets hjemmeside om at de og Folkehelseinstituttet foreslår åpning av all barne- og ungdomsidrett fra 1. juni. Anbefalingen vil gjelde for alle fra 0 til 20 år og alle idrettsgrener, het det.

* Så på den daglige pressekonferansen kl. 16.00 kom plutselig en helt annen beskjed:

– Ingenting er avgjort. 15. juni er den seneste datoen, men det kan skje før det, sa helseminister Bent Høie. Både Helsedirektøren og helseministeren innrømmet at pressemeldingen var en glipp.

les også

NIF-jubel: Regjeringen tillater barnefotball med kontakt fra 15. juni

—Jeg har god dialog med Høie, og i denne saken forholder jeg meg direkte til han. Høie og jeg er enige om senest oppstart 15.6, i tråd med det jeg har sagt i VG i dag, og dersom det viser seg mulig før vil det være gledelig, sier Raja til VG i 17-tiden onsdag.

Ap’s Trond Giske er kritisk til hvordan regjeringen har taklet dette:

— Regjeringen må legge prestisje og reguleringstrang til side, og følge rådene fra helsemyndighetene og idretten selv, sier Giske til VG.

— Det er uproblematisk for idretten å få ut informasjon om nye regler på kort tid. Hele idretts-Norge har et ønske om å få drive med breddeidrett, og forhindre frafall blant barn og unge. Da er det bra å komme godt i gang før sommerferien.

les også

Obosligaspiller i jobb-skvis: – Vet ikke hva jeg skal gjøre

— De sleper beina etter seg fra vedtak til vedtak. Det virker som om det viktigere å vise hvem som bestemmer enn å følge de faglige rådene, fortsetter Trond Giske.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold fra Folkehelseinstituttet sa pressekonferansen at de ikke visste at det var konkludert med noen dato.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått i oppdrag å se på dette. Men meg bekjent er det ingen eksakt dato, sa FHIs representant.

– Ting er fremdeles under utredning, sa Guldvog.

– De har fått det oppdraget fra meg i dag. 15. juni er den seneste datoen, men det kan skje før det. Men det er avhengig av den endelige vurderingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det hadde vært dumt om vi sa en tidligere dato, og at folk hadde blitt skuffet, fastslo helseminister Høie.

les også

Filosofi-professor advarer mot å ofre idretten: – Mye mer dramatisk enn vi har trodd

Bjørn Guldvog sa senere til VG at «vi har nok brukt litt feil ord».

– Vi skal nå se på flere muligheter. Det er ikke bestemt noe tidspunkt eller enkeltidretter. Det er også viktig at det virker logisk mot skolen, sa helsedirektøren.

På VGs spørsmål om det nå er mulig for regjeringen å si nei til åpning av idretten 1. juni, svarte Bent Høie:

– Det er helt avhengig av de rådene vi får fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Vi må forholde oss til rådene vi får og ikke en feilsendt pressemelding. Og dette skal skje senest 15. juni. Hvis det blir tidligere, så blir det en hyggelig overraskelse for både oss og idretten.

les også

Er det ingen voksne som snakker sammen?

På pressekonferansen uttalte Høie at «barn og barneidrett har høy prioritet, men skolen er viktigst».

– 1. juni er en god dato for norsk idrett, fordi det betyr at barn og unge er godt i gang med trening og fellesskapsfølelsen før sommerferien starter, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

– Det vil være viktig for motivasjonen til våre unge utøvere i tiden fremover. Dersom vi nå får en tilnærmet normaltilstand i norsk barne- og ungdomsidrett fra månedsskiftet, vil dette være svært positivt.

Men det sa Kjøll før kl. 16.00 ...

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nakstad innrømmer: Pressemeldingen var ikke riktig

 2. Full forvirring rundt barneidretten

 3. NIF-jubel: Regjeringen tillater barnefotball med kontakt fra 15. juni

 4. Tillater barneidrett med kontakt fra og med 1. juni: – Vi vet hvor viktig idretten er

 5. Nye regler i idretten – opptil 50 kan trene sammen

Fra andre aviser

 1. Full forvirring om oppstartsdato for barneidretten

  Bergens Tidende
 2. Positive signaler for barn og unge – breddeidretten må vente

  Bergens Tidende
 3. Positive signaler for barn og unge – breddeidretten må vente

  Fædrelandsvennen
 4. Positive signaler for barn og unge – breddeidretten må vente

  Aftenposten
 5. Regjeringen tillater barnefotball med kontakt fra 15. juni

  Bergens Tidende
 6. Regjeringen tillater barnefotball med kontakt fra 15. juni

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no