BLID MESTER: Magnus Carlsen tok seg tid til noen små fans etter det niende partiet. De fikk fram smilet hos verdensmesteren. T.v. Daniel Prizant og til høyre Rachel Prizant. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Kreml: – Putin blir holdt kontinuerlig informert om Karjakin

NEW YORK (VG) Sergej Karjakins VM-drama mot Magnus Carlsen blir fulgt med argusøyne i Kreml.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– President Putin blir holdt kontinuerlig informert om hvordan det går i kampen, sier hans pressetalsmann Dmitrij Peskov til regjeringsorganet Rossijskaja Gazeta.

– Mange følger selvfølgelig matchen. Hele landet heier på Karjakin, det gjør også presidenten, sier Peskov.

Bekreftet: Carlsen har anket dommen

SJEFEN: President Vladimir Putin. Foto: Ivan Sekretarev AP

Dmitrij Peskov var selv til stede på åpningen og de første partiene av VM-matchen. Som Putins talsmann er han på mange måter Kremls ansikt utad.

Sergej Karjakin har i årevis markert sin klare støtte til Vladimir Putin. Blant annet har han lagt ut et bilde av seg selv med Putin-T-skjorte på Instagram.

Bakgrunn: Carlsen blir straffet med bot etter regelbrudd

Han har også markert sin klare støtte til den russiske annekteringen av Krim. Karjakin er selv født på Krim, er russisk, og skiftet statsborgerskap fra ukrainsk til russisk flere år før annekteringen. VM-utfordreren bor nå i Moskva. Han følte at den russiske overtagelsen av Krim var naturlig.

– Karjakin er den siste representanten for den sovjetisk-russisk sjakkskolen i ren form. Han ble født året før oppløsningen av Sovjetunionen og arvet trenere og treningsdisiplin fra det gamle systemet. For Karjakin som sjakkspiller var det ikke vesentlig om trenerne var russere eller ukrainere, fordi de alle sammen tilhørte den samme skolen, sa russisk-professor Atle Grønn til VG før matchen.

VG+: Carlsens utfordrer er Putins mann.

– Han har markert seg som en meget ivrig Putin-tilhenger, på grensen til det pinlige, sa Grønn.

Det gjenstår nå bare tre partier av VM-matchen. Karjakin leder 5-4 og kan avgjøre det hele i løpet av to partier om han skulle vinne ett og spille remis i det andre. Magnus Carlsen derimot må ha en seier i løpet av disse tre partiene, pluss to remis, om han skal oppnå omspill, som i så fall blir onsdag i neste uke.

PS! VGTVs sjakksending starter kl 19.15.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder