STAVDRAMA: Petter Northug hadde heng på teten til det gjensto en snau kilometer, men endte til slutt på 11. plass. Foto: Scanpix

Hellner knakk Northugs stav: - Ikke meningen

WHISTLER/OSLO (VG Nett) Petter Northug (24) ødela staven en kilometer før mål da gullvinneren Marcus Hellner tråkket på den. - Det var ikke meningen, sier svensken.

 • Wegard Bakkehaug
 • Ola Stenberg
 • Eirik Borud
 • Klaus Eriksen

Artikkelen er over ti år gammel

- Jeg var til venstre og han kom for tett inn. Jeg kunne ikke gå noe sted så staven hans knakk. Det var ille for ham, ikke noe er verre enn det, men han fikk en ny stav og farten var ikke høy, sier Hellner til VG Nett.

Marcus Hellner vant 30 kilometer skibytte foran Tobias Angerer og Johan Olsson. Petter Northug ga opp på slutten og skled til slutt inn til en 11. plass over 41 sekunder bak Hellner - i distansen som var ansett som Northugs beste gullsjanse.

- Jeg vet ikke hvordan han føler det, men det var en ulykke, sier Hellner.

Northug var sjanseløs da staven røk i en oppoverbakke. Han gikk ett minutt uten trinse på staven, og i det minuttet gikk Hellner, Tobias Angerer og Alexander Legkov fra nordmannen som resignerte totalt.

Kvinnetrener Egil Kristiansen fikk gitt Northug en ny stav, men dette var en vanlig type som ikke egner seg spesielt godt i en spurt.

Protokoll:Hvor var du da Northug brakk staven?

- Petter mener selv han staven hans ble tråkket på. Han tror det var Marcus Hellner som gjorde det. Petter er selvfølgelig fryktelig skuffet, men han var ikke veldig snakkesalig da jeg traff han, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik til VG Nett.

- Petter hevder staven hans ble tråkket på, men vi må vente litt og se hva som skjedde, sier pressetalsmann Rolf Nereng.

- Dere må forstå at det ikke var meningen, sier Hellner.

- De som kjenner Marcus vet at han aldri ville gjort noe slik med vilje, sier Canadas landslagssjef Inge Bråten til VG Nett. Han var tidligere landslagssjef for Sverige.

- Gikk sakte

Hellner mener at tempoet ikke var spesielt høyt da Northug brakk staven heller.

- Satte dere ekstra fart da han brakk staven?

- Nei, det gjorde vi ikke.

- Påvirket det Northugs løp?

- Det gjorde det helt sikkert.

- Hva tenker du om å slå Petter?

- Det betyr ikke noe hvem jeg slo.

Alsgaard: - Ikke i superform

DEPPET: Northug fikk sitt løp ødelagt da staven knakk en snau kilometer før mål. Foto: Scanpix

Etter uhellet ble det en luke opp til de fire i tet, en luke Northug aldri klarte å tette. Til slutt ga nordmannen opp og tapte mange plasseringer.

- En Petter i superform hadde tettet den luka, mener NRK-ekspert Thomas Alsgaard.

VG Nett-leser:Eneste positive jeg ser nå, er at Northug hadde mest sannsynligvis tapt spurter mot Hellner, og det ville gjort dette 10000 ganger verre.Diskutér løpet her!

Northug satte seg ned på en stol for seg selv bak mål og så veldig skuffet ut. Han gikk rett forbi pressesonen uten å snakke med noen.

- Petter er ubegripelig skuffet. Jeg måtte trøste han etter at han kom i mål. Han er fryktelig lei seg. Det er helt utrolig at denne dagen skal ende opp med et stavbrekk. Han sier han ikke hadde brukt å så mye krefter før stavuhellet. Han føler seg i veldig god form, derfor syntes han det var ekstra bittert. Nå har han på en måte mistet to store sjanser, den ene på grunn av dårlige ski og den andre på grunn av dette, sier Djupvik.

- Vel iskald

- Jeg syns kanskje Petter var litt vel iskald underveis, men før hendelsen med staven virket det som han var på full fart opp og hadde kontroll.

Johan Olsson gikk knallhardt ut etter skibyttet og fikk etter hvert en luke på over 24 sekunder ned til utfordrergruppen der Marcus Hellner lenge bidro til å dra ned tempoet.

VG LIVE:Vi fulgte dramatikken direkte her!

Fem kilometer før mål økte russeren Alexander Legkov tempoet med Northug på slep. Inn til siste runding på stadion hadde Olsson 15,2 sekunder å gå på ned til Legkov, men to kilometer før mål hadde avstanden krympet til 5,9 sekunder.

SVENSK JUBEL: Petter Northug kan bare konstatere at det ble en svensk jubeldag i OL. Foto: Scanpix

Northug lå snaut åtte sekunder bak teten og hang godt med i medaljekampen. Snaut to kilometer før mål måtte Northug bytte stav og mistet to-tre sekunder.

- Taktisk triumf

Da Legkov og Hellner rykket opp i ryggen på lederen Olsson maktet ikke Northug å henge med. Mosvik-karen raste raskt ned på en niendeplass og i mål skilte hele 41 sekunder opp til vinneren Marcus Hellner. Han var sterk på oppløpet og vant foran Tobias Angerer og landsmann Olsson.

- Jeg har ikke forstått det ennå. Det er utrolig morsomt og særlig fordi vi gjør det som et lag. Jeg er veldig glad på Johans vegne, sier Hellner, som fikk revansjert fjerdeplassen fra 15 kilometeren mandag.

- Det var ikke noe perfekt løp på mandag, og det var godt å ta revansje. Det kjentes bra, og i de siste bakkene kjente jeg at jeg kom til å ta dette.

Det var Johan Olssons rykk midtveis som la grunnlaget for den svenske suksessen.

- Rykket etter skibyttet var ikke bevisst. Jeg fikk bare luken, jeg vet ikke hva de andre drev med. Fikk fem, ti, femten. Da var det bare å kjøre, sier Johan Olsson til NRK.

- Det var en taktisk medalje for meg, der de forsøkte å holde igjen gruppen og gå taktisk bak. Jeg hadde veldig gode ski. Det var slitsomt på slutten, og jeg så de var nære med en kilometer igjen.

Johnsrud Sundby: - Dårlige ski

Anders Södergren, som endte på en 10. plass, var strålende fornøyd med den svenske innsatsen.

- Dette var herlig. Kjempebra laginnsats. Vi gjorde et kjempearbeid sammen. Vi forsøkte å hjelpe Johan Olsson så mye vi kunne og ligge å bremse i feltet. Både Marcus og jeg var pigge. Hadde ikke svenskene vunnet kunne Petter tatt det.

VANT: Marcus Hellner avgjorde 30 kilometer skibytte i OL. Foto: Scanpix

Martin Johnsrud Sundby gikk knust forbi pressen etter en 18. plass og sa han hadde elendige ski på klassiskdelen.

- Jeg er avhengig av å ha like gode ski som de beste for å henge med der. Nå må jeg inn i smøreboden og prate med gutta der. Akkurat nå er jeg dritskuffa, sier han.

Sportssjef Åge Skinstad var naturlig nok ikke særlig fornøyd.

- Det er klart jeg er skuffet. Det er synd når vi vet Petter hadde muligheten, men ikke fikk prøve. De andre norske løperne er for dårlige. Vi må se hva vi har gjort for at de ikke er i form nå, sier Skinstad.

OL langrenn lørdag, 30 km skiathlom menn (15 km klassisk og 15 km fri teknikk):
Gull: Marcus Hellner, Sverige 1.15,11,4, sølv: Tobias Angerer, Tyskland 0.02,1 min. bak, bronse: Johan Olsson, Sverige 0.02,8, 4) Alexander Legkov, Russland 0.04,0, 5) Ivan Babikov, Canada 0.09,1, 6) Jens Filbrich, Tyskland 0.13,6, 7) Lukas Bauer, Tsjekkia 0.13,8, 8) George Grey, Canada 0.20,6, 9) Alex Harvey, Canada 0.31,6, 10) Anders Södergren, Sverige 0.35,6.
Norske: 11) Petter Northug 0.41,7, 18) Martin Johnsrud Sundby 1.53,1, 19) Tord Asle Gjerdalen 1.53,1, 36) Eldar Rønning 6.02,7.

Artikklen oppdateres!

Les også

 1. Northugs gullski reddet

  WHISTLER (VG Nett) Kun timer før Petter Northugs (24) største gullmulighet er det klart at superskiene, som holdt…
 2. - Jönssons svakheter er at han er liten - og svensk

  WHISTLER/OSLO (VG Nett) Øystein «Pølsa» Pettersen (27) skryter dagens storfavoritt Emil Jönsson (24) opp i skyene - men…
 3. Hjemkommunen skuffet over Northugs OL-start

  WHISTLER/OSLO (VG Nett) I Mosvik tror både ordfører og varaordfører på OL-suksess, til tross for at Petter Northug…
 4. Slik var Petter som barn

  FRAMVERRAN(VG) Petter Northug var så sky at enkelte var bekymret for ham.
 5. Hattestad: - Tenker ikke på Northug

  WHISTLER (VG Nett) Regjerende verdensmester på sprint, Ola Vigen Hattestad (27) sier svensken Emil Jönsson (24) er den…
 6. Northug nærmest i transe

  WHISTLER (VG Nett) Petter Northug jr. (24) er så innbitt og dypt konsentrert at han knapt enser hva som skjer rundt seg.

Mer om

 1. OL
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Gull-Hellner om Northug: - Er nok mest et spill

 2. Northugs bror: - Han har hele Norge imot seg

 3. Northug sikret stafettgullet - sidelengs!

 4. Northug: - Jeg blir vel nektet å gå alt i VM

 5. Northug: - Jeg tipper det var et uhell av Hellner

Fra andre aviser

 1. Northug knust etter stavbrekk

  Aftenposten
 2. Tror ikke på lagtaktikk

  Aftenposten
 3. En seier for svensk «laganda»

  Aftenposten
 4. En seier for svensk «laganda»

  Aftenposten
 5. Mistet gullet etter stavbrudd

  Fædrelandsvennen
 6. - Jeg måtte gi dem et lite håp

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no