FULL SVING: Kristoffer Reitan slår åpningsslaget i første runde av US Open på Shinnecock Hills - og fant fairway. I bakgrunnen US Open-pokalen. Foto: Thomas Nilsson, VG

Litt for mange feil på Reitan i U.S. Open

SHINNECOCK HILLS (VG) Tidenes første nordmann i U.S. Open fikk en tøff start på runden. Vi fulgte utviklingen hull for hull her.

Etter å ha kvalifisert seg gjennom storspill i en amatørturnering i England tidligere denne måneden, var den norske amatøren Kristoffer Reitan (20) klar for å måle krefter med de store gutta.

Reitan, som gikk dagens runde sammen med Luis Gagne fra Costa Rica og amerikanske Cole Miller, startet på hull 1 klokken 14.46 norsk tid.

Vi fulgte 20-åringen hull for hull torsdag kveld.

Den anerkjente golfjournalisten Jason Sobel i Action Network har i forkant av det åpne amerikanske mesterskapet rangert hele det 156 mann store feltet. Han plasserer Reitan på 143. plass. Gagne har han på 131. plass, mens Miller, den eneste profesjonelle spilleren plasseres som nummer 129.

les også

I dag spiller Kristoffer (20) mot sitt store idol

Hull 1 (Par 4 - 365 meter)

Etter et godt åpningsslag endte Reitan i greenbunkeren på slag to. Han trengte dermed fem slag totalt, og endte én over par på første hull. De to andre gikk på par.

Det blåser friskt på Long Island, utenfor New York i dag. Det betyr ekstra krevende spilleforhold.

Av Reitan, Gagne og Miller var det ikke overraskende amerikaneren som fikk mest applaus da de startet.

TRØBBEL: Denne greenen, på hull 2, bød på problemer for Reitan. Tre putter resulterte i dagens andre bogey på to hull. Foto: Thomas Nilsson, VG

Hull 2 (Par 3 - 230 meter)

Reitan treffer green, imidlertid litt langt unna hullet. Han klarte ikke å legge første putt nære nok til hullet, og han misset så vidt parputten. Dermed nok en bogey for 20-åringen. Tøff start.

Hull 3 (Par 4 - 457 meter)

Godt utslag av Reitan. Langt og midt på fairwayen. Innspillet ender på kanten av greenen. Nordmannen legger chippen nære, og triller enkelt i parputten. Dagens første sådan, det smakte nok godt. Får også fortjent applaus fra de som følger gruppen.

les også

Tiger Woods Reitan: - Han må være et stort talent

Hull 4 (Par 4 - 434 meter)

Nesten en deilig langputt for Krisoffer Reitan der, men det ville seg ikke helt. Dermed ble det fire slag og andre par på rad.

Solen begynner å steke på Shinnencock Hills, og alle de tre som går sammen har kastet jakken.

FANS: Geir Hjort fra Connecticut (i bakgrunnen) har tatt turen med med norsk flagg for å heie på Reitan. Foto: Thomas Nilsson, VG

Hull 5 (Par 5 - 538,5 meter)

Dagens første par 5-hull, og et norsk flagg kan observeres ved tee. Hyggelig for vår mann!

Like hyggelig var det ikke at andreslaget havnet langt ute i roughen, i det høye gresset. Nordmannen endte likevel hullet på par etter å ha hentet seg fint inn igjen.

Gruppen til Reitan har gått litt raskere enn gruppen foran, og må stadig vente på at de foran skal gjøre seg ferdig.

Hull 6 (Par 4 - 449 meter)

Nei og nei. Reitan havner i roughen igjen, og banemannskapet må lete litt før de finner ballen hans.

Nå butter det mot her. Trøsten får være at rapportene forteller at flere av de store stjernene, som går i andre grupper, også sliter i de tøffe forholdene her på Long Island. Vinden er kraftig og små feil får fort store utslag.

For Reitan ble det til slutt to over par (dobbelbogey) på dette hullet. Han ligger nå fire over par totalt.

Hull 6 (Par 3 - 173 meter)

Relativt kort hull. Reitan kommer seg greit på greenen og to-putter for par. Både han og amerikaneren er nå fire over par. Costaricaneren bare en over par.

Hull 8 (Par 4 - 401 meter)

Førstereisgutten havner enda en gang i det lange gresset. Denne gang like ved greenen etter det andre slaget. Chippen tilbake er ikke god nok, og ruller nesten helt ned igjen til utgangspunktet.

Reitan må til slutt notere nok en dobbeltbogey (to over par). Til sammen er han nå seks over.

Cole Miller havnet også ut i gresset, men i motsetning til Reitan chippet han seg nesten helt til kanten av hullet, til stor begeistring for hjemmepublikummet.

Hull 9 (Par 4 - 443 meter)

Da er vi halvveis i denne runden. Reitan har en lang, men god putt på tredjeslaget. Den når ikke helt frem, men er solid nok til at han enkelt kan notere en par.

En kort oppsummering så langt får være at 20-åringen viser tendenser, men sliter likevel litt for mye. Kanskje er det forholdene. Kanskje er det nervene. Han må uansett heve nivået på spillet i andre halvdel dersom han skal ha et godt utgangspunkt før dag to.

Hull 10 (Par 4 - 379 meter)

Nei og nei.

De tre som går sammen her, havnet alle nesten på nøyaktig samme sted etter utslaget.

Det fortsatte for Gagne og Miller, hvis ene ball faktisk traff den andres i det de chippet inn på greenen.

Men Reitan var mer uheldig. Hans ball var akkurat i ferd med å stoppe fint på greenen, før den begynte å renne nedover og bort på motsatt side av hullet. Han slo seg likevel fint opp igjen på neste slag, men traff hullkanten og gikk ut igjen.

Neste putt var dårligere, og man kan nå se på kroppsspråket til Reitan at han er misfornøyd. Det endte med enda en dobbelbogey. Han er nå åtte over par.

ROUGH START: Reitan har vært litt for mye i det lange gressen (roughen) på de første ni hullene på Shinnecock Hills. Her fra hull 5. Foto: Thomas Nilsson, VG

Hull 11 (Par 3 - 145 meter)

Banens korteste hull. Bra tee-slag fra Reitan, som får en gyllen mulighet til dagens første birdie. Den utnytter han dessverre bare nesten, så det ender med par.

Vinden er enda sterkere nå enn da de startet for over 3,5 timer siden.

MER TRØBBEL: Reitans utslag på hull 12 ble stoppet av gjerdet - og nordmannen endte til slutt opp med en 7'er på scorekortet (tre over par). Foto: Thomas Nilsson, VG

Hull 12 (Par 4 - 429 meter)

Dette går fra vondt til verre.

Utslaget går bokstavelig talt åt skogen. Eller skogkanten, for å være helt presis ettersom gjerdet ser ut til å stoppe ballen.

Reitan er tydelig frustrert.

Hans neste slag havner også inntil gjerdet i skogkanten. Han kommer seg bare litt ut på tredjeslaget, så slag fire blir også fra roughen, men endelig kommer han seg inn på greenen. Derfra er han svært nære å klare puten første gang, men ballen ruller et par centimeter til siden for hullet. Det samme skjer på neste forsøk, før syvende slag blir en tap-in.

Trippelbogey der altså. Det er sjelden kost, holder selvsagt ikke når man kjemper mot de beste i verden.

Reitan er nå 11 slag over par etter 12 hull - tredje dårligst av alle så langt.

Hull 13 (Par 4 - 342 meter)

Reitan tar seg en banan etter utslaget, som denne gang er bra. De har nå spilt i over fire timer.

Er nok en gang nær dagens første birdie, men ender i stedet med par etter en tap-in.

Av de som har startet så langt i dag, er det akkurat nå bare fire stykker som er bak nordmannen, som etter 13 hull er 11 over par.

Hull 14 (Par 4 - 474,5 meter)

Godt utslag fra tee havner mitt i fairwayen for Reitan, som deretter tar seg en tissepause. Neste slag er også bra, og havner fint innpå greenen.

Putten misser hullet, men 20-åringen kan gjøre en enkel par.

Hull 15 (Par 4 - 374 meter)

Mens nordmannen går mot greenen etter slag to, står en gruppe amerikanske menn langs fairwayen og roper «Reitan!», «Reitan!», «Reitan!». Den unge majordebutanten har nok litt sympati blant publikum som har fulgt runden og sett at han både har slitt og hatt uflaks.

Reitan trenger et ekstraslag på dette hullet også, og får en bogey. Han er nå 12 over par idet det gjenstår tre hull.

Hull 16 (Par 5 - 563 meter)

Jada, endelig lykkes han! På Shinnecock Hills-banens lengste hull viste Reitan hvorfor han er her. Et glitrende andreslag la grunnlaget for å putte til eagle.

Det klarte han med glans! Slikt vil vi se mer av! Da er han tilbake på 10 over par.

Da kan Reitan unne seg en liten jubel i det han plukker ballen opp av hullet.

Hull 17 (Par 3 - 160 meter)

Et av de kortere hullene dette. Reitan finner greenen fra utgangsslaget, men trenger du put-forsøk. Holder seg på par. Med ett hull igjen er han altså 10 over par.

Hull 18 (Par 4 - 443 meter)

Dagens siste hull gjør Reitan unna på fem slag. De to første, for å komme seg på greenen, var absolutt godkjent, men put-avstanden for å klare en birdie ble litt for lang. Nordmannen måtte opp på bogey.

Runden, som til tider var preget av vind, varte i fem timer og 50 minutter. Kristoffer Reitan er neppe fornøyd med å havne 11 slag over par. Det ble litt for mange feil på 20-åringen i hans første majorturnering.

Talentet er det dog liten tvil om. Fremtiden kan være lys!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder