Sensasjons-Krüger svarer Northug: – Veldig, veldig gøy

PYEONGCHANG/OSLO (VG) I november ble han harselert med av Petter Northug. Simen Hegstad Krüger (24) mener han viste svar på tiltale med OL-gullet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den sensasjonelle gullvinneren ble konfrontert med Northugs Instagram-stikk fra 21. november av norske journalister på pressekonferansen. Han sa først at han ikke hadde tenkt så mye på Northug-meldingen i ettertid. Men sprakk så opp i et smil:

– Det er veldig, veldig gøy å vise at man har noe i mesterskap gjøre, sier Oslo-gutten som imponerte en hel idrettsverden med «fall-seieren».

Hegstad Krüger ble definitivt ikke presentert som en mulig gullvinner da Northug ikke ble tatt ut til verdenscupåpningen i Finland.

Petter Northug la ut en hånlig melding som opprinnelig ble laget av studenter ved NHH i Bergen. Landslagssjef Vidar Løfshus spør trener Tor Arne Hetland om at de vel ikke tar med Northug til Ruka. Hetland svarer:

«Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen. Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor.».

Petter Northug skulle bare visst hvor riktig han siterte landslagstrener Hetland

For det var X-faktor så det holdt da Simen Hegstad Krüger falt, tok igjen feltet og rykket til gull i OL-debuten.

les også

Sundby og Holunds genistrek: – Han skrek til meg at nå går vi

les også

Sensasjons-Krüger svarer Northug: – Veldig, veldig gøy

– Langrenn vekker et voldsomt engasjement i Norge, og det stormer gjerne rundt et mesterskapsuttak, sier Tor Arne Hetland på VGs spørmål.

– Føler du - personlig - lettelse og glede i dag?

- Jeg føler utrolig stor pris på at veldig mange nordmenn har gode meninger om langrenn og at vi faktisk er populære, og at folk bryr seg. Det engasjementet er langrennssporten på sitt beste i Norge. Jeg registrerer at noen mener noe, men det er tross alt vi i trenerapparatet som tar ut laget til slutt.

- Men du er jo et menneske du også. Blir du aldri lei, irritert eller sliten av støyen?

- Derom jeg ikke hadde tålt at folk har andre meninger enn meg, så hadde jeg valgt et annet yrke, sier Hetland.

Han gledet seg stort over den første trippelseieren i OL på herresiden siden Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Terje Langli tapetserte pallen i Les Saisies under Albertville-OL.

les også

Sundby takkes av gullvinneren: – Kanskje jeg ikke er verdens største egoist

Simen Hegstad Krüger vant på et forsøk som egentlig ikke var ment alvorlig på den nest siste runden i skøytedelen.

– Det var egentlig ikke ment som et rykk, men så gikk jeg all inn i den slake motbakken på nest siste runde, forklarer gullgutten. Han turte ikke helt å se seg tilbake.

– Jeg hørte 5–10 og 20 sekunder, forklarer han til VG.

– Vi har snakket om det mange om ganger om at om det er en som får noen meter så skal vi la utlendingene slite. Vi belønnet med tre medaljer. Jeg må sende stor takk til de to kompisene. En lagseier, mener han.

– Helt fantastisk! Jeg hadde ikke turt å håpe på dette i morges. I alle fall ikke etter den starten jeg fikk. Helt ubeskrivelig. Jeg tenkte at nå var det kjørt. Jeg måtte prøve å fokusere på nytt igjen, forklarer gullgutten.

– Jeg trodde det skulle bli verdens verste dag med den starten jeg fikk da jeg lå «nedpå» med brukket stav og en ski gjennom startnummeret. Det kom litt litt skjevt ut, beskriver gullvinner Krüger overfor TVNorge.

VG-kommentator om Krüger: «Idrettshistorie av den helt nydelige sorten»

Storeslem

Har tar deretter kanalen gjennom hvordan han vurderte løpet. Krüger var glad for at han tok seg tid til å hente igjen feltet. Fikk tid til å puste på skøytedelen. Deretter avgjorde han hele tremila opp en av de siste motbakkene.

– Når jeg får noen meter i bakken så tenkte jeg «dette er min sjanse til å bli olympisk mester», sier Lyn-løperen.

Og OL-mester, det ble han. Det ble i tillegg norsk storeslem på åpningsøvelsen. Martin Johnsrud Sundby tok sølvet, mens en annen OL-debutant i Hans Christer Holund tok bronsen.

Sjekk hva en emosjonell Sundby hadde å si etter at Norge tapetserte pallen:

– Ikke mange hadde trua

– Det er nesten så jeg ikke tror på det selv, sier Hans Christer Holund til VG etter bronse-løpet sitt.

Han er selv Lyn-løper og har trent utallige timer med gullvinner Krüger. Han sier det betyr mye for ski-klubben og for dem begge at de nå står med medalje i OL-debuten. At det skulle skje trodde nok de aller færreste.

– Jeg tror ikke mange hadde trua på meg i dag. Det er godt å vise at jeg har noe her å gjøre og vinne medalje, sier Holund.

les også

Pappa Krüger om sønnens fall: – Rullegardinen gikk ned

– Helt rått

Johannes Høsflot Klæbo ble nummer ti. Det skilte drøye 40 sekunder mellom 21-åringen og Krüger i mål. Klæbo hadde selv ikke fått med seg Krügers uhell innledningsvis.

– Men det sier litt om Simen. Jeg var på lag med ham i fjor. Det han holder på med i dag er helt rått. At han holder unna med den luken, det er godt gjort. Det står respekt av dette. Det er bare å få øynene opp for ham, for han er en god skiløper, er Krüger-dommen til Klæbo overfor TVNorge.

les også

Krügers gull er det ultimate eventyret

Startet med fall

At Krüger skulle ende som gullvinner er faktisk smått utrolig. 24-åringen startet nemlig 30 kilometeren med skibytte med et fall omtrent ut fra start.

Han var ikke selv skyld i uhellet, men konsekvensen ble at han var fullstendig hektet av teten. Det var på et tidspunkt godt over halvminutt opp til resten. De aller fleste hadde avskrevet ham.

Men sakte, men sikkert jobbet han seg inn mot tetgruppa med Martin Johnsrud Sundby & co.

les også

Estil hyller Krüger etter «kopi» av Torino-løpet: – Utrolig imponerende

Imponerende rykk

Og etter 15 kilometer hadde han kontakt med storfavorittene på fristilsdelen. Der imponerte han voldsomt - igjen. Krüger satte et voldsomt tempo og rykket fra flere kilometer fra mål. Luken ble til slutt enorm. Ingen av de norske bak ville angripe. Da heller ingen utlendinger klarte å slå følge, fikk Sundby og Holund til slutt ta opp jakten.

De to var svært nære å ta igjen sin landsmann. Men med én kilometer ble det klart at Krüger ble OL-vinner. På oppløpet var Sundby hakket hvassere enn Holund i kampen om sølvplassen. Taktikken ble hyllet av rettighetshaverens eksperter. For det ble en enorm norsk dag for langrennsherrene på anlegget Alpensia i Pyeongchang.

Resultatliste, OL-tremil med skibytte:

1. Simen Hegstad Krüger, Norge: 1:16.20,0
2. Martin Johnsrud Sundby, Norge: +8,0
3. Hans Christer Holund, Norge +9,9
4. Denis Spitsov, OAR: +12.7
5. Maurice Manificat, Frankrike: +14,2
6. Dario Cologna, Sveits: +25,1
7. Andrew Musgrave, Storbritannia: +25,7
8. Alex Harvey, Canada: +33,4
9. Martin Jaks, Tsjekkia: +33.8
10. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: +43,4

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder