Margunn til himmels

CANBERRA (VG) (Norge - Kina 2-1) Med et kanonskudd i høyre kryss, sendte innbytteren Margunn Haugenes (30) det norske kvinnelandslaget i fotball til søndagens OL-semifinale mot Tyskland.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

- Det er mitt livs største fotballminne. Min herligste scoring noen gang. Som om en drøm gikk i oppfyllelse, sier hun.

Først da 29 minutter gjenstod av onsdagens avgjørende kamp mot de siste års OL- og VM-finalist Kina, byttet Margunn Haugenes med klubbvenninnen Dagny Mellgren i Bjørnar.

- Etter å ha slitt reservebenken i to kamper, følte jeg at jeg hadde så mye å gi. Da er det ekstra morsomt å lykkes. Spesielt når man slår Kina for første gang i et mesterskap og sender Norge til semifinalen, sier Margunn Haugenes.

Slapp ikke til

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo (40) strålte som en sol.

- Presset etter den dårlige USA-kampen (0-2) har vært enormt. Derfor var dette så gøy. Men jeg vet hva som bor i oss og har aldri mistet troen, sier han.

Onsdag hadde Høgmo ekstra mye å glede seg over. Og man skulle ikke tro at det var det samme norske laget som ble ydmyket av USA i OL-premieren for en uke siden.

Til tross for at de norske spillerne ikke skapte en eneste målsjanse i første omgang, viste de spill av klasse. Og de lot aldri den kinesiske stjernespilleren Sun Wen få slippe til. Slik hun gjorde i fjorårets semifinale i VM, da Kina slo oss hele 5-0 i Boston. Nå ryddet vår glimrende keeper Bente Nordby fint opp i enhver situasjon - bortsett fra på Sun Wens straffespark (1-1).

To bak Medalen-rekord

Marianne Pettersen (25) ga Norge ledelsen i det 55. spilleminutt.

- Jeg fikk en herlig pasning fra Hege Riise. Og med ryggen mot målet, stusset jeg bare ballen videre på hodet, sier Marianne.

Visste du da hvor du skulle legge den, spør vi.

- Å, ja da. Det er ikke første gang jeg putter på, sier hun, etter sitt 62. landslagsmål totalt. To mål bak Linda Medalens norske landslagsrekord.

Sun Wen utliknet på straffespark i det 75. minutt.

Espeseth ute

- Jeg forstår ikke hvordan den canadiske dommeren (Sonia Denoncourt) kan blåse straffe på slikt. Først avklarer jeg en situasjon som den kinesesiske spilleren handser på. Deretter skyter hun ballen rett opp i hånden min, sier landslagskaptein Gøril Kringen.

Bare tre minutter senere fastla Margunn Haugenes sluttresultatet. Og Norge fikk en meget kjærkommen revansje.

Landslagsveteran Gro Espeseth (30) pådrog seg sitt andre gule kort og må stå over søndagens semifinale.

- Gros karantene er ekstra beklagelig med tanke på at vi også må unnvære Anne Tønnessen, som pådro seg en kraftig hjernerystelse mot Nigeria (3-1) søndag. Derfor er det ekstra gledelig at Kristin Bekkevold (23) står så mesterlig fram som hun gjør, sier Per-Mathias Høgmo.

Taktisk gjennomførte våre spillere en meget god kamp i sitt 4-3-3 system. Den urutinerte brumunddalkvinnen Kristin Bekkevold (Asker) ruvet i midtforsvaret. På midtbanen var Solveig Gulbrandsen (19) dominerende.Mens Hege Riise (31) spoilte seg sterkt opp i kampen.

I andre omgang var Marianne Pettersen, Margunn Haugenes og Ragnhild Gulbrandsen en konstant trussel for det kinesesiske forsvaret. Norge vant kampen. Men tapte sjansestatistikken 4-7. Nok en gang har vi mye å takke vår keeper Bente Nordby.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder