Humørfylt Carlsen svarte kritikerne: – I sin fulle rett til å ha dumme meninger

LONDON/OSLO (VG) Kritikerne var mange etter at Magnus Carlsen tilbød remis til Fabiano Caruana i det 12. partiet. Onsdag slo han knallhardt tilbake, både på og utenfor sjakkbrettet.

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg prøver å ta gode beslutninger basert hva som er best for meg, og uansett hvordan det hadde gått i dag, så føler jeg at jeg gjorde en riktig beslutning på mandag.

Det sier Magnus Carlsen til VG etter å ha knust Fabiano Caruana i omspillet og sikret seg to nye år med VM-tittelen i sjakk, en tittel han har hatt siden 2013.

Her kan du se det avgjørende øyeblikket:

Det var det ikke alle som trodde han skulle klare etter at nordmannen overrasket med å tilby remis i det 12. langsjakkpartiet.

les også

Kasparov skeptisk til Carlsen etter siste remis: – Ikke lenger favoritt

Blant annet tvitret den russiske sjakklegenden Garri Kasparov at han revurderte sin oppfatning om at Carlsen var favoritt i omspill – det som følge av «det sjokkerende remis-tilbudet i en overlegen stilling og med mer tid».

På pressekonferansen etter seieren erkjente Carlsen at han kanskje sto bedre i det 12. partiet enn han selv trodde der og da, fortalte at han før partistart var innstilt på å tilby remis dersom han sto litt bedre, men fastholdt at avgjørelsen var riktig.

Og smilte bredt da han lirte av seg følgende svar til sine kritikere - til latter fra salen:

– De er i sin fulle rett til å ha dumme meninger.

Og da han endelig sto med trofeet i hånden, et par timer etter at seieren var et faktum, gjentok han at avgjørelsen var korrekt:

– En av tingene jeg aldri har gjort veldig bra, er å lytte til andres råd. Jeg har alltid gått min egen vei, og det var det jeg gjorde denne gangen. Jeg gjorde det jeg trodde var mest riktig, og det ga meg dette troféet, smilte Carlsen ved kvart på ti-tiden norsk tid, før han gjorde en aldri så liten tabbe:

Da var lovordene fra Kasparov & Co. for lengst kommet tilbake igjen.

les også

Knockout for kreativiteten!

– Carlsens konstante nivå i hurtigsjakk er fenomenalt. Vi spiller alle dårligere når vi blir tvunget til å spille raskere og raskere, men hans prestasjonsdropp kan være det minste noensinne, muligens bare et avvik på 15 prosent. En enorm fordel i dette formatet! tvitret Kasparov da Carlsen gikk opp i 2-0 i omspillet - og var kjapt ute med gratulasjon idet VM-tittelen var forsvart.

Også politikerne gratulerte Carlsen. Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre slang ut denne selfien på Twitter.

Storesøster Ellen kom med denne kjærlige varianten:

Og ekspertene lot seg imponere av måten Carlsen stilnet kritikerne sine på.

– Han peker nese til kritikerne, fastslår sjakkpresident Morten Lillestøl Madsen overfor VG.

– Magnus visste hva han gjorde, smiler sjakkpresidenten og må løsne på slipsknuten.

Smile – og mer til – gjorde også Carlsen da han vant fra start i omspillet:

Lillestøl Madsen var langt fra den eneste som lot seg begeistre av Carlsen i omspillet.

les også

Kanonstart for Carlsen i omspill: To seirer

– For en utklassing. En fullstendig maktdemonstrasjon, kommenterer Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, for VGTV etter Carlsens knusende 3-0-seier i omspillet.

– Jeg mener fortsatt det var feigt (med remistilbudet i det 12. partiet), men det er ingen som kommer til å huske det. Det man kommer til å huske, er hvordan han fullstendig valset over Caruana med 3–0 i hurtigsjakkomspillet, sier Hammer, som var med å denne hit-en da Carlsen-seieren var i boks:

Tarjei J. Svensen, mannen bak sjakknettstedet mattogpatt.no, er enig:

– Magnus slår tilbake mot kritikerne. Han gir et klask i ansiktet til alle som tvilte på ham. Dette er Magnus fra sin beste side.

– Han utspilte Caruana i det første partiet. I det andre partiet så det litt skummelt ut, men så bare tok Magnus over og knuste motstanderen.

les også

Carlsen-trener etter kritikken: – Jeg tror Kasparov glemmer hvor stressende dette er

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør for New in Chess, sier:

– For Magnus er dette åpenbart en måte å slå tilbake mot kritikerne. For ham var det helt tydelig et mål å komme til et omspill. Han oppnådde det han ville i det 12. partiet med klassisk sjakk – og han oppnår det han ønsker nå i hurtigsjakken.

– Og i dag vil alle genierklære Magnus!

les også

Derfor er Carlsen best når det gjelder

Pluss content

I Team Carlsen var det selvfølgelig stor lettelse over at Carlsen ordnet biffen fra start i hurtigsjakken.

– Han visste hva han gjorde da han tok remis i det 12. partiet, smilte manager Espen Agdestein i VIP-loungen.

Overfor VG erkjenner også Fabiano Caruana at Carlsen fortjener tittelen, og han var også kjapt ute på Twitter til å hylle sin overmann.

– Dette var en hard kamp helt til siste slutt, og jeg ønsker å gratulere Magnus med å forsvare tittelen. Jeg kjempet mot en av verdens mest talentfulle spillerne gjennom hele sjakkhistorien, og jeg ga alt jeg hadde. Jeg ser frem til neste sjanse til å ha mulighet på tittelen, skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder