Carlsen kan beholde VM-tittelen med bare remiser

LONDON (VG) I det mest ekstreme kan Magnus Carlsen (27) beholde VM-tittelen uten å vinne et eneste parti i London.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det skjer om kampen skulle gå til såkalt armageddon og Carlsen trekke svarte brikker. Mannen med svarte brikker har etter reglene vunnet armageddon om han klarer remis.

– Sannsynligheten for armageddon er veldig liten, sier Arne Danielsen, som har skrevet bok om Magnus Carlsen og som er på plass i VM-arenaen i London.

– Hvorfor?

– Fordi jo kortere betenkningstid, jo flere partier får en avgjørelse.

Følg VM-avgjørelsen her fra klokken 16.00 - TV-sendingen starter klokken 15.15

les også

Kasparov skeptisk til Carlsen etter siste remis: – Ikke lenger favoritt

Carlsen starter med hvite brikker i det første hurtigpartiet onsdag kl. 16.00. Slik skal VM-matchens tiebreak spilles - i rekkefølge:

1. Hurtigsjakk: Fire partier, der avgjørelsen faller om en av spillerne får 2,5 poeng eller mer. 25 minutter + 10 sekunder pr. trekk. For to år siden vant Carlsen mot Karjakin i denne delen: 3–1.

2. Lynsjakk: 2+2+2+2+2, altså fem enkeltmatcher der begge har både svart og hvitt i hvert sitt parti. Hver enkeltmatch kan gi avgjørelse om VM-tittelen. 5 minutter + 3 sekunder pr. trekk.

3. Armageddon: Sjakkens straffesparkkonkurranse. 5 minutter til hvit, 4 minutter til svart. Svart vinner om det blir remis. Den som «vinner» trekningen, kan velge farge.

les også

Disse vil revolusjonere sjakken: Målet er færre remiser

Sjakk-eksperten Oliver Roeder har regnet seg fram til at det er bare 0.02 prosent sjanse for armageddon. Det tilsvarer én til 5000.

– Carlsen er favoritt, mener Arne Danielsen - og tallfester det med 67 prosent sjanse for norsk seier.

– Jeg håper avgjørelsen faller i hurtigsjakk.

I 2016, mot Sergej Karjakin, endte de to første hurtigsjakkpartiene med remis - før Carlsen vant både parti tre (med svart) og parti fire (med hvitt). Russeren er blant de mange som regner nordmannen som favoritt i onsdagens omspill - som du kan se direkte på VGTV:

les også

Carlsen-trener etter kritikken: – Jeg tror Kasparov glemmer hvor stressende dette er

Legenden Garry Kasparov derimot skrev på Twitter at han revurderte sitt syn på at Carlsen er favoritt i hurtigsjakk - som følge av det han mente var det «sjokkerende remis-tilbudet fra Magnus i en overlegen stilling» i det 12. partiet.

– Selv om Magnus statistisk er favoritt, så viser Magnus mangel på selvtillit og forberedelsene har ikke vært bra. Caruana har vært mye mer solid psykologisk i denne matchen, mener El Pais-journalisten Leontxo Garcia.

Carlsen har vunnet sine siste ni omspill - siden 2007. Sommeren 2007, som 16-åring, tapte han sist et omspill, mot den åtte år eldre Levon Aronian.

Storesøster Ellen antydet - da hun var gjest i VGTV nylig - at Magnus kan komme til å ta en pause om han skulle tape.

– Jeg tror ikke han kommer til å legge opp, sa hun.

Men det er allerede klart at han skal være med i den tradisjonsrike turneringen i Wijk aan Zee i januar.

Før onsdagens omspill hadde Carlsen og Caruana spilt 12 partier - med i alt rundt 600 trekk i løpet av 48 timer - uten at et eneste av dem endte med en seierherre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder