Carlsen kan beholde VM-tittelen med bare remiser

LONDON (VG) I det mest ekstreme kan Magnus Carlsen (27) beholde VM-tittelen uten å vinne et eneste parti i London.

Det skjer om kampen skulle gå til såkalt armageddon og Carlsen trekke svarte brikker. Mannen med svarte brikker har etter reglene vunnet armageddon om han klarer remis.

– Sannsynligheten for armageddon er veldig liten, sier Arne Danielsen, som har skrevet bok om Magnus Carlsen og som er på plass i VM-arenaen i London.

– Hvorfor?

– Fordi jo kortere betenkningstid, jo flere partier får en avgjørelse.

Følg VM-avgjørelsen her fra klokken 16.00 - TV-sendingen starter klokken 15.15

les også

Kasparov skeptisk til Carlsen etter siste remis: – Ikke lenger favoritt

Carlsen starter med hvite brikker i det første hurtigpartiet onsdag kl. 16.00. Slik skal VM-matchens tiebreak spilles - i rekkefølge:

1. Hurtigsjakk: Fire partier, der avgjørelsen faller om en av spillerne får 2,5 poeng eller mer. 25 minutter + 10 sekunder pr. trekk. For to år siden vant Carlsen mot Karjakin i denne delen: 3–1.

2. Lynsjakk: 2+2+2+2+2, altså fem enkeltmatcher der begge har både svart og hvitt i hvert sitt parti. Hver enkeltmatch kan gi avgjørelse om VM-tittelen. 5 minutter + 3 sekunder pr. trekk.

3. Armageddon: Sjakkens straffesparkkonkurranse. 5 minutter til hvit, 4 minutter til svart. Svart vinner om det blir remis. Den som «vinner» trekningen, kan velge farge.

les også

Disse vil revolusjonere sjakken: Målet er færre remiser

Sjakk-eksperten Oliver Roeder har regnet seg fram til at det er bare 0.02 prosent sjanse for armageddon. Det tilsvarer én til 5000.

– Carlsen er favoritt, mener Arne Danielsen - og tallfester det med 67 prosent sjanse for norsk seier.

– Jeg håper avgjørelsen faller i hurtigsjakk.

I 2016, mot Sergej Karjakin, endte de to første hurtigsjakkpartiene med remis - før Carlsen vant både parti tre (med svart) og parti fire (med hvitt). Russeren er blant de mange som regner nordmannen som favoritt i onsdagens omspill - som du kan se direkte på VGTV:

les også

Carlsen-trener etter kritikken: – Jeg tror Kasparov glemmer hvor stressende dette er

Legenden Garry Kasparov derimot skrev på Twitter at han revurderte sitt syn på at Carlsen er favoritt i hurtigsjakk - som følge av det han mente var det «sjokkerende remis-tilbudet fra Magnus i en overlegen stilling» i det 12. partiet.

– Selv om Magnus statistisk er favoritt, så viser Magnus mangel på selvtillit og forberedelsene har ikke vært bra. Caruana har vært mye mer solid psykologisk i denne matchen, mener El Pais-journalisten Leontxo Garcia.

Carlsen har vunnet sine siste ni omspill - siden 2007. Sommeren 2007, som 16-åring, tapte han sist et omspill, mot den åtte år eldre Levon Aronian.

Storesøster Ellen antydet - da hun var gjest i VGTV nylig - at Magnus kan komme til å ta en pause om han skulle tape.

– Jeg tror ikke han kommer til å legge opp, sa hun.

Men det er allerede klart at han skal være med i den tradisjonsrike turneringen i Wijk aan Zee i januar.

Før onsdagens omspill hadde Carlsen og Caruana spilt 12 partier - med i alt rundt 600 trekk i løpet av 48 timer - uten at et eneste av dem endte med en seierherre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder