TØFF TID: Nora Mørk har tidligere hevdet at private bilder av henne er spredt på herrelandslaget. Foto: Overvik, Jostein

Publiserte stjålne bilder av Mørk: - Nora vil ikke la seg knekke

ZAGREB/OSLO (VG) Det går fra vondt til verre for Nora Mørk (26). Nå har flere østeuropeiske aviser valgt å publisere stjålne, private bilder av håndballstjernen. Onsdag kveld fjernet en av avisene bildene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flere østeuropeiske aviser la onsdag ut private bilder som ble stjålet fra mobiltelefonen til Mørk og senere delt.

Håndballpresident Kåre Geir Lio sier til VG at han fikk beskjed om publiseringen fra den norske ambassaden i det aktuelle landet, og at han deretter kontaktet trener for håndballjentene, Thorir Hergeirsson, og informerte at bildene var publisert i utenlandsk media.

VG har vært i kontakt med ambassadøren i det aktuelle landet som sier at de har videreformidlet det som har stått i media til Håndballforbundet og til Mørk-familien.

– Lar seg ikke knekke

Ambassaden har ikke vært i kontakt med det aktuelle mediehuset, men sier at de har gitt kontaktinformasjonen til redaksjonene til forbundet og familien Mørk.

Nora Mørks advokat John Christian Elden skriver følgende i en SMS til VG:

– Vi har ved hjelp av advokater i andre land fått slettet bilder, da ingen seriøse publikasjoner ønsker å begå straffbare handlinger. Vi vil deretter vurdere det erstatningsrettslige ut fra europeisk lovgivning om opphavsrett. Det er forøvrig straffbart i Norge dersom det kan lastes ned eller ses i Norge uansett hvor i verden det legges ut.

Elden bekrefter at de også jobber opp mot utgivere i et annet EU-land hvor lovgivningen er den samme.

Også der er lovverket rimelig klart, melder Elden.

– Det er kanskje ikke like lett å komme i kontakt med Google?

– Vi tar en ting av gangen. Nora går foran med vilje som en foregangskvinne for sine medsøstre, og Nora har ingen plan om å la seg knekke eller la dette bli værende i dølgsmål.

VG har ikke lyktes i å få en kommentar fra Nora Mørk. Hun spilte kamp for Györ onsdag kveld. Faren, Morten Mørk, sa dette til NTB onsdag kveld:

les også

Munnkurven er maktmisbruk

– Vi får god hjelp, og det er mange som jobber godt for å stoppe spredningen og få bildene slettet, men det er frustrerende. Det er som å prøve å stoppe en flodbølge, sa faren og la til:

– Nora er nedbrutt, og hun har det ikke bra nå. Hun har ikke mer å hente.

Håndballpresident Lio synes det hele er «nitrist».

– Men i denne nye mediaverdenen så styrer vi veldig lite. Det som er så trist er at man ikke kan hindre det som definitivt defineres som privat, og som havner på avveie, ikke kan gi tilbake til den som eier det.

– Er det aktuelt for forbundet å være tilstede juridisk i en sånn sak?

– Det har jeg ikke gjort meg opp noen formening om. Jeg vet ikke hvordan reglene er. Hvis det skal være behov for juridisk bistand må det være om avisene har gjort noe som er ulovlig.

Under håndballguttas pressetreff i Zagreb onsdag uttrykte flere av spillerne sin forferdelse over at bildene ble publisert.

– Det er absolutt ikke bra. Det bør ikke skje. Det er jo helt sykt. Det hører ikke hjemme noe sted, sier Harald Reinkind til VG

Han fikk støtte av Espen Lie Hansen.

– Det er helt sykt at det skal gå så langt, sier han om publiseringen av bildene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder