Analyse: Derfor glapp 1000-metergullet for Lorentzen

PYEONGCHANG (VG) Håvard Lorentzen (25) ble likevel ikke førstemann til å kopiere skøytelegenden Eric Heidens dobbelttriumf fra 1980. Han tapte 1000-duellen mot Kjeld Nuis med fire hundredeler - i tredje sving ifølge Jeremy Wotherspoon.

Øystein Jarlsbo (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Slik gikk det til:

Kjeld Nuis innrømmet før start at Håvard Lorentzen hadde «imponert» ham (ikke «skremt», som noen ville ha det til) med sin 24,6-runde på 500-meteren. På den annen side tok nederlenderen det for gitt at Norges gullvinner hadde latt seg imponere over hans 25 blank runde da han vant 1500-meteren suverent.

Nuis måtte se alle gå før han kunne knyte skøytene. Han startet i siste par mot finske Mika Poutala, som enda en gang skulle forsøke å vinne sin første OL-medalje (3/100 fra bronsemedaljen på 500 m). Så langt hadde ingen vunnet gullmedaljen fra siste par i disse vinterlekene.

– Jeg håper at jeg får satt det sammen på 1000-meteren, og så får vi se hvem som vinner, sa Nuis – før start – og pekte i samme åndedrag på Lorentzens «fantastiske teknikk».

les også

Lorentzen går for gull-dobbel: – Fullt mulig

Nuis vant gullmedaljen på distansen i distanse-VM her i Ovalen i Gangneung for ett år siden. Håvard Lorentzen kom på 7. plass med 1.09,12.

Nuis spådde en vinnertid på 1.07. Lorentzen, som ble nummer 11 på 1000 meter da han OL-debuterte for fire år siden, gikk et testløp på 1.08 rett etter ankomst til Sør-Korea for snart tre uker siden.

Nuis kunne bli den første regjerende verdensmesteren til å vinne OL-gull på samme distanse. Han kunne også bli den første siden Gaétan Boucher i 1984 med herregull på 1500 og 1000 i samme leker.

Lorentzen kunne bli den første siden Eric Heiden til å vinne 500 og 1000 meter i sammen OL. Amerikaneren gjorde det for 38 år siden Lake Placid (han vant tre gull til).

Håvard Lorentzen startet i 16. par mot Nuis’ landsmann Koen Verweij. Han har ikke fått til noe i OL. Men Lorentzen startet i indre bane. En ulempe. Han ville ikke få rygg, som det heter, på nederlenderen – som paradoksalt nok har trent med russiske skøyteløpere det siste året.

les også

Hjelperne forklarer: Skøytehelten Lorentzen er skapt for fart

Russerne Denis Juskov og Pavel Kulizjnikov kunne ha vært med i 2018-gullkampen. De var imidlertid utelukket fra konkurransen på grunn av urent dopingrulleblad.

Eurosports ekspertkommentator Mikael Flygind Larsen, med 3. plass som beste resultat i verdenscupen på 1000 meter (2011), mente i sin analyse før start at Håvard Lorentzen var «soleklar» medaljekandidat, og at gullkampen ville stå mellom Nuis og Lorentzen.

I den siste verdenscupen før OL, i tyske Erfurt 20. og 21. januar, vant Kjeld Nuis begge 1000-meterne. Lorentzen ble nummer fire i det første løpet på 1.09,05, nummer to i det andre på 1.08,66.

Nærmere start snakket nederlandske journalister om at Kai Verbij kunne være en outsider.

Sør-Koreas Cha var førstemann et stykke ned på 1.09, i femte par. Landsmann Chung 1.09,43 i niende par. Da var vi halvveis. USAs Mitchell Whitmore kom i tidende par, inn til foreløpig beste tid: 1.09,17.

Håvard Lorentzen knyttet skøytene da verdensrekordholder Shani Davis tapte mot par-konkurrenten Takuro Oda: Likt på hundredelen med Joey Mantia (1.08,564) i paret foran. Før Sør-Koreas Kim gikk inn til ledelse på 1.08,22.

Så Lorentzen: 1.07,99!

Kai Verbij i paret etter: Sjanseløs.

Kjeld Nuis i siste – skulle han tåle presset? Tyvstart; den norske dommeren Ole Hermann Sørli trakk av dobbelt på Nuis. Men Nuis tok Lorentzen i siste sving og vant med fire hundredeler.

Trener Jeremy Wotherspoon så med en gang hvor han tapte «tre til fire hundredeler», forklarer han i pressesonen.

– Det var en taktisk feil i tredje sving, sier kanadieren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder