Rørt Koss om Bøkko-gull: – Ham jeg unner det mest av alle

Halvannet år etter at Håvard Bøkko (31) tok skøytepause ble han olympisk mester på lagtempo med Simen Spieler Nilsen (24) og Sverre Lunde Pedersen (25). Skøytehelten Johann Olav Koss (49) var rørt etter triumfen.

 • Øystein Jarlsbo
 • Herman Tinius Folvik
 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

– Det er ham jeg unner det mest av alle. Det er mange på det laget som har fremtiden foran seg. Men Håvard har vært der og dratt Skøyte-Norge gjennom alle disse årene. Han har en mengde sølvmedaljer, spesielt fra VM. Men nå kan han endelig vise at han har løftet seg til dette nivået - for det er gull som teller, sier Koss - som selv har vunnet OL-gull fire ganger.

VGTV: Se gull-løpet til Norge her

– Tatt mange år

Koss satt selv og så løpet fra sitt hjem i Toronto i Canada. Han var rørt da det norske laget skøytet seg i mål og hyller både utøverne og teamet, men lar likevel tankene gå til én spesiell person: Håvard Bøkko.

Det er Bøkkos fjerde OL og lagtempoen var den 14. konkurransen hans i OL-sammenheng. Han debuterte med nettopp lagtempo i Torino 2006 som 19-åring. 12 år senere kom gullet som 31-åring.

– Det har tatt mange år. Endelig. Med sykt god hjelp fra de tre andre her, så kan jeg feste den (medaljen) på en spiker hjemme, sier Bøkko til mediene i Sør-Korea.

– Har det vært 12 års slit eller 12 år med glede?

– Det har vært begge deler. Det er ikke like lett å trene seg til å bli god på skøyter som i andre idretter. Det er mange liter svette og melkesyre som har gått gjennom kroppen, sier Bøkko til VG.

– Utrolig fortjent

Norge har nå 13 OL-gull i Pyeongchang. Det er tangering av Norges gullrekord fra Salt Lake City i 2002. Canada har rekorden med 14 gull i Vancouver.

– Det sjeldent at et OL-gull har vært mer fortjent. Det er vanskelig å beskrive, mener Eskil Ervik, tidligere lagkamerat med Bøkko og bronsevinner i VM.

Fra før var en bronse på 1500 meter i Vancouver 2010 Bøkkos beste resultat.

– Håvard har vært verdens nest beste skøyteløper bak tidenes skøyteløper gjennom ale tider, Sven Kramer. Han har vært et lokomotiv for Skøyte-Norge lenge. Det er så utrolig fortjent, sier Ervik til VG.

Pause høsten 2016

I september 2016 annonserte Håvard Bøkko at han ville ta en pause fra skøyter. Skøyteprofilen trøblet med kneproblemer. Det var et risikoprosjekt så tett inntil OL i 2018 ifølge Even Wetten. Han fryktet at det var første steg mot å legge opp.

Etter en test i Berlin i starten av 2017 bestemte Bøkko seg for comeback. I mai 2017 brakk han beinet etter et forsøk på salto, men han kjempet seg tilbake.

– Da jeg lå med brekt ankel på Ullevaal sykehus i fjor så jeg mørkere på det, sier Bøkko og ler.

På spørsmål om hva som imponerer Koss mest ved Bøkkos gullmedalje i dag, sier 49-åringen at det er 31-åringens «kjærlighet for idretten».

– Han har fortsatt å kjempe for å komme tilbake etter et helt år borte. Han mistet motivasjonen, fikk det liksom ikke helt til, følte det var feil og så var det slutt. Og likevel klarer han det, sier Koss og fortsetter:

– Så bestemmer han seg for at dette vil han videre. Man ser ikke alle timene i vektrommet, på isen og alt det arbeidet som ligger bak. Det er ingen som ser hvor den tunge børen bæres. Men han gjør en kjempejobb i dag i den enormt gode laginnsatsen, sier Koss.

Tvilte på Bøkko

Rett før OL pådro Bøkko seg en ny skade da han falt på isen i Pyeongchang og måtte sy fem sting i venstre ankel. En ankel som hemmet han på 5000 meteren hvor han ble nummer 18.

– Pausen gjør bare prestasjonen større. At han skulle klare det da han tok pause tvilte jeg helt ærlig på, sier Ervik.

I VM-sammenheng har Bøkko gull fra Inzell 2011 på 1500 meter. Han har også syv VM-sølv og to VM-bronse.

Mer om

 1. Vintersport
 2. OL 2018
 3. Håvard Bøkko
 4. Skøyter
 5. Simen Spieler Nilsen
 6. Sverre Lunde Pedersen

Flere artikler

 1. Mamma Bøkko i tårer etter sønnens gull: – En lang og tung vei

 2. Håvard Bøkko (33) legger opp: – Ekstremt viktig for norsk skøytesport

 3. Håvard Bøkko om fremtiden: – Har ikke planlagt noen ting

 4. Skøyteløperne gjør helomvending – ønsker å gå 10.000-meteren i OL

 5. Vertskapets store skrekk

Fra andre aviser

 1. Ti måneder før OL flyttet Bøkko ut hjemmefra og inn til fysioterapeuten

  Bergens Tidende
 2. Bøkko i tårer – fortalte at han legger opp

  Bergens Tidende
 3. Bøkko i tårer – fortalte at han legger opp

  Fædrelandsvennen
 4. Bøkko mener Norge ikke har vært bedre siden Lillehammer-OL

  Bergens Tidende
 5. Bøkko mener Norge ikke har vært bedre siden Lillehammer-OL

  Aftenposten
 6. Tårene rant fritt for Bøkko etter karrierens siste løp: – Nesten for perfekt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no