Carlsen foran VM: – Jeg håper Caruana merker presset

KRAGERØ (VG) På hemmelig treningsleir i idylliske Kragerø mener Magnus Carlsen (27) at han har en fordel i VM-matchen mot Fabiano Caruana (26) i november.

 • Ole Kristian Strøm
 • Geir Olsen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

52 dager gjenstår til møtet mellom verdens to høyest rangerte sjakkspillere i London.

Mens amerikaneren er debutant, spiller Magnus Carlsen om VM-tittelen for fjerde gang – på rad. Det tror nordmannen taler i hans favør.

– Jeg håper Caruana merker presset! Sånn sett kommer jeg til å ha en fordel på starten av matchen, sier Carlsen til VG når vi setter oss ned og prater på Kragerø Resort, der han nettopp har gjennomført ei økt med fotballgolf.

les også

Carlsens VM-motstander trekker seg fra turnering: – Uvant for Caruana

Der var franskmannen Laurent Fressinet og Carlsens danske trener Peter Heine Nielsen med, samt tidligere beachvolleyballstjerne Jan Kvalheim. Verdensmesteren har hatt flere hjelpere på plass i Kragerø, men hvem det er, går han ikke ut med.

– Caruana har to kandidatturneringer bak seg. Det hjelper ham. Men jeg håper at erfaringen fra tre VM-matcher kan hjelpe meg i starten. Du kan forberede deg mentalt så mye du vil, men når du kommer dit og sitter ved brettet, så er det noe ekstra, et ekstra press.

– Jeg vet ikke helt hva som skulle komme som en stor overraskelse på meg. Men det hjelper selvfølgelig ikke hvis du sitter og «bukker» springere og løpere i vildens sky …

FOTBALLGOLF: Magnus Carlsen er en konkurransemann, også når grenen er fotballgolf på Kragerø Resort. Foto: Olsen, Geir

Carlsen gliser. Humøret er på topp. Og resultatene til nå i 2018 har vært så bra at det ikke er grunn til noe annet: 1-2-1-2-2-1 på de seks turneringene i klassisk sjakk han har spilt.

Men samtidig innrømmer han:

– Caruana er på papiret den absolutt verste VM-motstanderen, sier Carlsen om 26-åringen som i Sinquefield Cup nylig truet med å skyve Norges sjakkyndling ned fra 1.-plassen på verdensrankingen.

– Fortell om din første VM-match!

– Jeg spilte dønn rævva de første tre partiene i Chennai i 2013. Hvis Anand hadde vært «på» der, så kunne det ha gått annerledes.

– Hva tenker du om mulighetene til å utnytte fordelen din i de første partiene i London?

– Hvis jeg kan få inn et par slag i starten … Ikke nødvendigvis i form av å vinne partier, men å få satt Caruana under press, så presset på ham kanskje blir enda verre ...

TRENINGSLEIR: Magnus Carlsen trener både fysisk og sjakk før VM-møtet med Fabiano Caruana. Til venstre hans danske trener Peter Heine Nielsen og bak hans franske hjelper Laurent Fressinet. Treningsleiren foregår på Kragerø Resort. Foto: Olsen, Geir

les også

Carlsen kan tjene «bare» 5,8 mill. kroner i VM: – Litt skuffende

Magnus Carlsen er ganske sikker på at matchen mot Caruana blir annerledes enn de to han hadde mot Viswanathan Anand i 2013 og 2014 og mot Sergej Karjakin i 2016:

– Vi i teamet er klare på at Anand og Karjakin var veldig teoribaserte, forberedelsesbaserte. Caruana tenker nok i stor grad i andre baner og føler seg ikke så avhengig av åpningene.

les også

Carlsen vant maratonparti : – Magnus terminator!

Årets VM-kamp går i det sentrale London. Det betyr at Carlsen – som i New York – får en utfordring med å finne et rolig sted der han kan konsentrere seg 100 prosent.

– Jeg kommer til å ta en tur til London i oktober for å se på forholdene. Foreløpig har vi ikke bestemt noe bosted. Jeg vil også se på spillestedet, sier Magnus Carlsen – og avslører at han kommer til å dra til VM-matchen etter en siste treningsleir i varmere strøk enn Kragerø.

Sted: Hemmelig.

Deltagere: Hemmelig.

Mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Magnus Carlsen: – Jeg har ikke den samme ungdommelige energien

 2. Treneren: – Magnus er den klart beste i verden

 3. Slakter premiene i VM-kampen: Carlsen får dårligere betalt enn deltakerne for 25 år siden

 4. Carlsen og Caruana? Remis, selvfølgelig

 5. Kompisene har stått sammen i tre VM-matcher. Nå er trenerne til Carlsen og Caruana rivaler.

Fra andre aviser

 1. Anand tar selvkritikk etter VM-tapet i 2013. Advarer Carlsen mot Caruana.

  Aftenposten
 2. Magnus Carlsen risikerer å miste posisjonen som verdensener

  Aftenposten
 3. Magnus Carlsen roses i USA: – Som «The Terminator»

  Aftenposten
 4. Karjakins råd: Slik kan Caruana beseire Carlsen

  Aftenposten
 5. Ekspert hyller Carlsens redningsaksjon: – Det er et mirakel

  Aftenposten
 6. Magnus Carlsen risikerer å miste posisjonen som verdensener

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder