Slik var OL-natten: Straffedrama, «feiginger» og gledestårer

RIO/OSLO (VG) Det var en natt der favorittene falt i fotballturneringen: USA gikk på et sjokktap mot Sverige, Frankrike ble slått ut av Canada. Til slutt skulle Brasil møte Australia til den siste av kvartfinalene i kvinnenes OL-fotball.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Marta (30) er ansett som tidenes beste kvinnelige fotballspiller. I natt holdt hun på å sende Brasil ut av OL.

Null mål på 120 minutter betød straffesparkkonkurranse. Begge lagene startet feilfritt med fire scoringer hver. Så skulle ikonet, heltinnen, superstjernen Marta skyte sin straffe. Hun som har blitt kåret til verdens beste hele fem ganger. Men skuddet hennes ble reddet av Australia-keeper Lydia Williams.

Nattens viktigste hendelser:
• Ezinne ute av OL: – Dette var et slag i ansiktet • I 2008 fikk han ta bilde med Phelps. I natt knuste Joseph (21) idolet sitt

SLAPP MED SKREKKEN: Marta bommet på straffe - men ble reddet av lagkameratene. Foto: Mariana Bazo Reuters

Brasil var på vei ut, Alanna Kennedy trengte bare å score på sin straffe. Men det gjorde hun ikke. Og til slutt unngikk Brasil en kjempeskrell – og tok seg til semifinale. Der skal de møte Sverige, mens Tyskland skal møte Canada.

USA er som nevnt ute, og deres keeper Hope Solo stod for nattens mest kontroversielle utsagn.

– Vi spilte mot en gjeng feiginger. Det beste laget vant ikke, det mener jeg helt klart. Dere så amerikansk lidenskap, vi ga alt vi hadde i dag, sa Solo etter å ha fått OL-drømmen knust av Sverige.

Mens svenskene jublet for semifinale i fotballturneringen, skuffet norske Ezinne Okparaebo (28). Løpet og tiden - 11,43 sekunder - var alt for dårlig til å gå videre til semifinalen.

– Dette er et slag i ansiktet, sier Ezinne Okparaebo i pressesonen.

OL-dronningen gråt av glede

Svømmeren Katie Ledecky (19) ble OL-dronningen i Rio-bassenget. Etterpå gråt hun sine modige tårer.

– Det er første gang jeg ser henne gråte sånn. Følelsene kom ut, sa Michael Phelps etter at Ledecky hadde lagt konkurrentene «milevis» bak seg på 800 meter – og satt ny verdensrekord.

Les også: Henrik Christiansen til OL-finale: – Jeg skjelver

Ledecky har tatt fire gull og én sølv i Rio – nøyaktig det samme som Michael Phelps står med foran sin siste stafett.

– Det er kult å se det hun gjør. Det er en utrolig prestasjon. Jeg håper hun kan fortsette sånn. Jeg skal følge henne – som svømmepensjonist, sa Phelps på pressekonferansen etterpå.

– Egentlig gråter jeg ikke så ofte. Men dette var mitt siste løp i OL, og så traff jeg familien min etterpå. Det er utrolig å ha vært en del av dette, sa Katie Ledecky – og måtte gråte en skvett på pressekonferansen også.

Saken fortsetter under bildet!

GLEDESTÅRER: Katie Ledecky måtte gråte en skvett da hun fikk sin fjerde OL-medalje i Rio. Foto: Michael Sohn AP

– Hva har du lært av Michael Phelps, ble hun spurt.

– Han har inspirerte oss alle, helt fra vi var små. Han har betydd utrolig mye. Og han er ferdig ennå – han har ennå 24 timer igjen som svømmer. Hvem som skal føre an i amerikansk svømming videre? Vi skal prøve å bære flammen videre sammen, sa Ledecky, som knuste sin egen verdensrekord ved å vinne 800 meter på 8:04.79 – nesten to sekunder bedre enn den gamle.

Hun vant med over 11 sekunders forsprang til sølvvinneren. Og ble den første til å vinne både 200, 400 og 800 meter i OL på 48 år.

Les mer: Bredal Oftedal: – Jeg blir oppgitt over meg selv

Nadal: – Uforglemmelig

Den spanske duoen Rafael Nadal og Marc López vant OL-gull i doubletennis da de slo rumenerne Florin Mergea og Horia Tecau. Det var Nadals andre gullmedalje i OL, etter den individuelle seieren i Beijing 2008.

– Det var en utrolig opplevelse, spesielt siden jeg fikk gjøre det med en av mine beste venner. Det er uforglemmelig for oss begge, sier Nadal ifølge NTB.

Nadal er bare den andre tennis-spilleren på 92 år som har vunnet gull både individuelt og i double i OL-tennis for herrer. Den andre er Nicolás Massú fra Chile. Det melder statistikkeksperten @2010MisterChip på Twitter.

– Å få dele dette øyeblikket med Rafa er en drøm. Alt vi har gjort sammen. Jeg er verdens gladeste mann, sier López.

Franske judogull

Franske Emilie Andéol kunne slippe jubelen løs etter å ha slått regjerende mester Idalys Ortíz fra Cuba i judofinalen i 78+-kilosklassen fredag.

– Jeg kunne ikke tro det. Men jeg hadde egentlig ingen ting å tape. Jeg hadde det veldig vanskelig på morgenen, men jeg gjorde det jeg måtte gjør, og nå står jeg her som olympisk mester, smilte Andéol ifølge NTB.

Etter seieren fikk hun en følelsesladet feiring med både mann og barn, som begge var oppløst i tårer da de omfavnet den ferske gullvinneren.

Saken fortsetter under bildet!

FAMILIEKOS: Emilie Andéol feirer med sin sønn etter OL-gull i judo. Foto: Toshifumi Kitamura AFP

Hennes landsmann Teddy Riner vant gullet i 100+-kiloklassen for menn. Den franske legenden kopierte OL-gullet fra London-OL for fire år siden. Fra før hadde han en bronsemedalje fra Beijing-lekene i 2008.

– Jeg føler mye glede og stolthet som ikke er synlig akkurat nå, for det er en stor dag som tapper deg for krefter. Men jeg har den gleden inni meg, og jeg tror ikke jeg kommer til å sove i natt, sa Riner etter triumfen.

Wiggins ble historisk

Sir Bradley Wiggins og hans britiske lagkamerater vant finalen i forfølgelsesritt på bane i natt. 36-åringen ble dermed tidenes mestvinnende britiske OL-utøver. Han tok sitt femte gull og har totalt åtte medaljer.

– Jeg ønsket å avslutte på denne måten. Jeg ville at det skulle ende slik. Ikke med et småløp i Nord-Frankrike der jeg klatret av i matsonen. Dette er briljant, sa sykkelstjernen ifølge NTB.

I vektløfting satte iranske Kianoush Rostami verdensrekord i 85-kilosklassen da han løftet totalt 396 kilo og tok OL-gull. Han satte seg ned på kne og kysset parketten da Irans første OL-gull i Rio var et faktum.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha tatt det første gullet. Det gir grunnlagt for et bra OL. Etter meg, kan laget ta flere medaljer, sa Rostami.

Sist, men ikke minst: De amerikanske basketsjernene holdt på å skli på et serbisk bananskall i natt, da de bare vant 94-91.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder